Chyby v životním stylu dětí

26.03.2010 15:09

Co je chybného a co správného na současném životním stylu českých dětí, odhalily výsledky dotazníku, který vyplňovali účastníci internetového kurzu Hravě žij zdravě 2009. Na otázky v dotazníku odpovědělo 5 885 žáků 5. tříd základních škol, tedy dětí ve věku okolo 10 let.

Chyby v životním stylu dětí
Foto:
Popisek:

Dětskou psychiku v období přechodu z mladšího do staršího školního věku utváří zejména vnější svět (reálné rodinné zvyklosti, pedagogická výchova a konkrétní sociální prostředí). Vlastní myšlení není pro chování a jednání desetiletých dětí zcela určující. Výraznější vlastní vůle se u dětí projevuje až při vstupu do puberty, kdy se utváří základy všech vlastností podmíněných vlastní vůlí (například odpovědnost, vytrvalost, spolehlivost, sebekázeň, samostatnost, iniciativnost) včetně základů stravovacích a pohybových návyků. Rodiče i pedagogové by proto měli být dobrými vzory a vést děti ke zdravému životnímu stylu především v období jejich mladšího školního věku a puberty.  

Pohybové aktivity
Výsledky dotazníku, který byl součástí 3. ročníku internetového kurzu Hravě žij zdravě, dokazují, že děti nejsou primárně líné (lenošení vyhledávají jen 3,4 % dotazovaných), a potvrzují tak, že líný se člověk nenarodí, ale musí se to naučit. Žáci 5. tříd základních škol jsou naopak poměrně aktivní a volný čas tráví hlavně sportem nebo v zájmových kroužcích (62,5 %) – není překvapivé, že sportují více chlapci a kroužky navštěvují zase více dívky. Co není uspokojivé, to je aktivní trávení volného času s rodiči jen u 6,1 % dotazovaných, protože rodinné zázemí má na chování i pohybové návyky dětí v tomto věku až 60% vliv.

Na otázku, jakým způsobem žáci 5. tříd základních škol sportují, odpovědělo více dívek  než chlapců, že venku po školním vyučování, zatímco v rámci pravidelného tréninku sportuje více chlapců než dívek. Převaha tréninku ve sportovních oddílech u svalově disponovaných chlapců oproti svalově nedisponovaným dívkám ukazuje na nedostatečnou celospolečenskou podporu sportovních aktivit fyzicky méně zdatných jedinců. Část dotazovaných dětí odpověděla také, že sportuje pouze v rámci tělocviku ve škole. Školní tělocvik je však k rozvoji pohybových návyků naprosto nedostatečný, protože děti během hodiny tělocviku aktivně cvičí průměrně jen 10 minut, to je 20 minut aktivního pohybu za týden.

Nedostatečné je rovněž provozování sportovních aktivit dvakrát týdně a méně (což uvádí  43,6 % žáků 5. tříd základních škol). Děti i dospělí by měli aktivně sportovat třikrát týdně  30 minut. Neaktivní děti představují rizikovou skupinu pro rozvoj obezity v důsledku lenosti. Obezita znamená značné riziko také pro děti (téměř čtvrtina dotazovaných), která tráví více než 2 hodiny u televize nebo počítače – varovné je, že to jsou hlavně chlapci (28,5 % chlapců a 19,4 % dívek).

Stravovací návyky
Z odpovědí dětí na otázky zaměřené na stravovací režim vyplývá, že 35,8 % žáků 5. tříd základních škol pravidelně nesnídá, což je alarmující. Základní pravidlo v obezitologii totiž zní „kdo nesnídá, bude ve čtyřiceti obézní“. Další skupinou dětí ohroženou rozvojem obezity je 16,6 % dotazovaných, které jedí více než pětkrát denně. Děti, které jedí méně než čtyřikrát denně (19,8 % dotazovaných), jsou ohroženy rozvojem poruchy příjmu potravy, kam patří oba extrémy – na jedné straně obezita, na druhé mentální anorexie. Žáci 5. tříd základních škol byly dotazováni také na to, kde se od pondělí do pátku nejčastěji stravují. Pouze 51,7 % dětí odpovědělo ve školní jídelně, která garantuje racionální stravu (skladbou, obsahem, vhodným načasováním) a která je vysoce hodnocena i v rámci Evropské unie. Rodina může garantovat náročné normy na racionální stravu dětí jen těžko, přesto se 45,9 % dotazovaných stravuje od pondělí do pátku převážně doma.

MUDr. Zlatko Marinov
Pediatr a dětský obezitolog
Dětská poliklinika Fakultní nemocnice v Motole

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…