Cizí státy se nemají plést do našich věcí, souhlasí politici s Klausem

09.08.2011 19:56

Prezident republiky Václav Klaus se ohradil proti vměšování třinácti velvyslanectví do vnitřních záležitostítí České republiky v souvislosti s pochodem homosexuálů a festivalem Prague Pride v Praze. Čeští politici s Klausem většinou souhlasí.

Cizí státy se nemají plést do našich věcí, souhlasí politici s Klausem

Prezident Klaus považuje páteční dopis skupiny třinácti velvyslanců (USA, Rakouska, Belgie, Kanady, Dánska, Estonska, Německa, Nizozemska, Norska, Španělska, Švédska, Švýcarska a Velké Británie), kterým podpořili chystaný pochod homosexuálů v Praze, za bezprecedentní krok. Kriticky se k němu vyjádřil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Prohlášení prezidenta:
Klaus: V mých názorech týkajících se pochodu gayů mě podpořil arcibiskup Duka

Podivení

Čeští politici bez ohledu na svůj názor na Prague Pride s Klausem a Schwarzenbergem většinou souhlasí, že jde o vnitřní záležitost suverénního státu a není důvod, aby se velvyslanci cizích zemí k tomu vyjadřovali.

K tématu: Praha plná úchylných gayů. S podporou primátora z ODS, zuří Hájek

„Myslím si, že za Prague Pride mají odpovědnost příslušné české orgány a do jejich odpovědnosti bych se nevměšoval. Já osobně bych záštitu nad festivalem nepřevzal, ale je to právo pana primátora. Nad iniciativou velvyslanců mohu vyjádřit jisté podivení, neboť není běžné, aby velvyslanci takto podporovali různé happeningy, ať už by se jednalo třeba o demonstrace zelených aktivistů či třeba náboženských skupin," řekl ParlamentímListům.cz místopředseda Zahraničního výboru sněmovny David Šeich.

Čtěte také: Klaus souhlasí s knížetem: Velvyslancům do českých gayů nic není

Klause nemusím, ale v tomhle má pravdu

Klaus nalezl podporu i v ČSSD. „I když pana prezidenta moc nemusím, tak v tomhle s ním souhlasím. Chápal bych to, pokud by to ti velvyslanci podpořili jako soukromé osoby, ale zde vystupovali jako zástupci svých států. Vměšovat se ale do záležitostí České republiky jim nepřísluší. Česká republika je suverénní stát, který je natolik kultivovaný a civilizovaný, že se s touto otázkou vypořádá vhodně sám bez cizích rad," sdělil redakci člen zahraničního výboru Senátu Vladimír Dryml.

K tématu: Prezident Klaus: K výrokům Petra Hájka na adresu homosexuálů

Místopředseda Zahraničního výboru sněmovny Rom Kostřica stojí za vyjádřením stranického šéfa a šéfa diplomacie Schwarzenberga. „Ta akce se má konat u nás. Je to naše záležitost a řešit ji mají české instituce. Pan ministr Schwarzenberg má dostatečné zkušenosti a reagoval naprosto přiměřeně," řekl serveru ParlamentníListy.cz Kostřica.

ČTĚTE ÚPLNĚ VŠE K TÉMATU HÁJEK A HOMOSEXUÁLOVÉ 

Proč se prezident neohradil proti lobbingu?

Vměšování ciziny odsoudila také místopředsedkyně sněmovního Zahraničního výboru Kateřina Konečná z KSČM. „Samozřejmě nejsem nadšená z vměšování velvyslanců cizích zemí do záležitostí suverénního státu. Na druhou stranu mě mrzí, proč se proti mnohem horšímu vměšování nepostavili prezident a ministr zahraničí, když americký velvyslanec otevřeně hovořil o tom, že zde bude lobbovat za to, aby americká firma Westinghouse získala zakázku na dostavbu Temelína. To mi přišlo jako mnohem zásadnější téma, a žádná ohrazení prezidenta ministra zahraničí bohužel nezaznělo," sdělila redakci Konečná.

Vměšování USA a dalších států nevadí pouze místopředsedkyni výboru Lence Andrýsové z Věcí veřejných. „Velvyslanci mohou tlumočit jakýkoli názor a stanoviska svých zemí, a to i když s nimi naši politici nesouhlasí," reagovala Andrýsová.

Bezprecedentní krok

Klaus odsoudil iniciativu velvyslanců v pondělí. „Prohlášení velvyslanců - které, jak jsem se i od několika z nich dozvěděl, ani nečetli - považuji za bezprecedentní krok, jaký nikdo z nás nepamatuje. Nedovedu si představit, že by si jakýkoli náš velvyslanec dovolil formou petice zasahovat do vnitropolitické diskuse v jakékoli demokratické zemi světa. Velvyslanci by měli vědět, že debata u nás nebyla a není vedena o povolení či nepovolení této manifestační akce homosexuálů, ale o její veřejné podpoře významným členem pravicové konzervativní strany, primátorem hlavního města," uvedl prezident v prohlášení.

Psali jsme: Gayové ničí důkazy. V Praze chtěli chodit nazí a leštit si hýždě 

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg rovněž označil dopis za kontraproduktivní a přebytečný. „Z tohoto - po mém soudu zbytného kroku - se vyvinula velmi nešťastná diskuse, která navíc zbytečně budí dojem zasahování do vnitřních záležitostí, což předpokládám nemohlo být úmyslem dotyčných diplomatických zastoupení," míní ministr.

ODS i TOP 09 kritizují primátora

Proti dopisu velvyslanců se v dopise americkému velvyslanci Normanu Eisenovi ohradil i šéf iniciativy D.O.S.T. Ladislav Bátora.

Festival Prague Pride má vyvrcholit v sobotu 13. srpna, kdy se uskuteční  ´průvod hrdosti´. Ten odstartuje z Náměstí republiky ve 13 hodin přes spodní část Václavského náměstí, Národní třídou a bude zakončen hudebním festivalem na Střeleckém ostrově. Převzetí záštity nad akcí ze strany primátora odsoudil prezident Václav Klaus, jeho vicekancléř Petr Hájek a mnoho politiků z ODS i TOP 09.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…