Čtěte, zda vám budou po volbách vládnout ČSSD s Kalouskem

01.05.2013 17:53

ANKETA V poslední době se začínají objevovat spekulace a náznaky, že by po sněmovních volbách mohla vzniknout koaliční vláda ČSSD a TOP 09. ParlamentníListy.cz se proto dotázaly předáků obou stran, zda mohou společné vládnutí obou stran vyloučit.

Čtěte, zda vám budou po volbách vládnout ČSSD s Kalouskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Bohuslav Sobotka v OVM diskutovali o zbavení imunity Vlasty Parkanové

O možné povolební spolupráci ČSSD a TOP 09 se spekulovalo kupříkladu s ohledem na dění v Ústavu pro studium totalitních režimů. Komentátor Reflexu Bohumil Pečinka například napsal, že vlažným postojem k „převratu“ v Ústavu pro studium totalitních režimů v režii ČSSD si Karel Schwarzenberg umetá cestičku pro povolební spolupráci ČSSD a TOP 09.

„Obzvlášť trapnou roli v celé aféře sehrál Karel Schwarzenberg a TOP 09, která se přidala na stranu iniciátorů převratu. Nejdříve topka vyslala do rady archivářku Benešovou, která už před lety podepsala petici proti vzniku ÚSTR. Následně začala zákulisní jednání představitelů TOP 09 a 'OH' (Občanské hnutí - pozn.red.) křídla v sociální demokracii. Výměnou za jmenování historika Hazdry prvním náměstkem pak představitelé 'topky' celou věc posvětili... Leckdo také pochopil, že něco jiného je 'kníže z plakátu' a něco jiného zájmově ukotvený politik s vazbami na část bakalovské ČSSD, které se mohou hodit po příštích volbách. Volební kampaň zřejmě začala,“ napsal Pečinka.

Chystá se TOP 09 do vlády s ČSSD?

„Jestli je to nějaká snaha si vybudovat pozice uvnitř sociální demokracie pro příští jednání po volbách, to těžko odhadnout, ale není to vyloučeno,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Je věcí TOP 09, že se k tomu nevyjadřuje. Pak můžeme spekulovat, jestli je to proto, že se už chystá do vlády se sociální demokracií. Také to může být jen taktika se do toho nemontovat a těžit, že dvě strany se hádají a TOP 09 je mimo to. Skutečné úmysly jsou ale tajemstvím. Ale že by TOP 09 chtěla být v další vládě, ať bude jakákoliv, to je evidentní. Nejde o nic překvapivého. To je takové to lidovecké: Budeme nejmenší, ale důležití,“ míní předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera. Stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek v České televizi koalici s ČSSD rovněž nevyloučil.

ParlamentníListy.cz proto tedy přímo oslovily předáky ČSSD a TOP 09, zda by pro ně byla přijatelná povolební vládní či tichá spolupráce ČSSD s TOP 09 nebo zda je to pro ně naprosto vyloučeno. Především v ČSSD se ozvalo dost hlasů, které možnou koalici a vládní spolupráci jasně odmítly. Nemálo hlasů v obou stranách bylo ale relativně opatrných s tím, že rozhodnou až voliči, a společnou koalici rezolutně neodmítly.

Diskuse po čtvrtém pivu

Ani sám předseda TOP 09 Schwarzenberg spekulace o koalici nevyvrátil. „Veškeré spekulace jsou marné, pokud není znám výsledek voleb. V nejlepším případě jsou obdobné úvahy dobré pro diskuse po čtvrtém pivu,“ žertoval ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz první vicepremiér a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na dotaz nereagoval.

Rezolutně společnou koalici odmítl místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek: „Takové spekulace jsou naprostý nesmysl. Vládní či tichá spolupráce ČSSD s TOP 09 je vyloučena.“

„Za současné situace, s programem, který ČSSD prosazuje, je pro mě myšlenka vládní spolupráce nejen šílená, ale především nepředstavitelná,“ uvedl místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

Místopředseda Senátu a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach sdělil, že si nedokáže koaliční či tichou spolupráci obou stran představit.

Podle poslankyně TOP 09 Vlasty Parkanové nelze předem vylučovat spolupráci s jakoukoli demokratickou stranou. „Na druhou stranu by to musela být spolupráce na konkrétním programu, a to si s ČSSD příliš představit nedokážu,“ dodala.

Neobhájili bychom to před voliči. Bylo by to likvidační

„Vzhledem k aktuálním preferencím TOP 09 a ODS by povolební spolupráce s TOP 09 de facto znamenala velkou koalici, a to není řešení, které bychom před našimi voliči byli schopni obhájit,“ míní místopředseda sněmovny Jan Hamáček z ČSSD.

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát uvedl, že si takovou spolupráci dokáže představit pouze v případě, že TOP 09 opustí své ideály. „Může však nastat krizová situace, která bude vyžadovat výjimečná řešení. To však, doufám, nenastane. ČSSD asi neví, co se ve světě děje. Její recepty jsou ty, co vedou svět do finanční katastrofy. Pro TOP 09 by byla proto přímá spolupráce likvidační,“ dodal Laudát.

O spolupráci jen v případě naprosto výjimečné situace hovoří i předseda Senátu za ČSSD Milan Štěch. „Rozhodnou voliči, a já věřím, že umožní vznik levostředové koalice. V současnosti si koalici s TOP 09 vůbec nedokážu přestavit. TOP 09 přináší to nejhorší pro naši zemi. Koalice s pány Schwarzenbergem a Kalouskem by byla mírně řečeno velmi problematická. Koaliční spolupráci bych si dokázal představit jen při krajním ohrožení bezpečnosti či suverenity naší země, a doufám, že k tomu nedojde,“ vysvětlil Štěch.

„Pokud by z ČSSD byla SPD Helmutha Schmidta, asi bych to se zaťatými zuby snesl, ale stejně by mi býval bližší Franz Joseph Strauss z CSU,“ reagoval poslanec TOP 09 Daniel Korte.

Medvěd, koala, Pů nebo kloaka?

Nestranický senátor za ČSSD Miroslav Antl míní, že zákulisní dohody mohou být všelijaké. „Osobně jsem dlouhodobě přesvědčen, že náš názor nikoho z nich nezajímá – a jako obvykle se dohodnou jednotlivci v rámci 'vládního-koaličního obchodu' o postech – a tedy o nás a o penězích, i když pořadí bude zřejmě opačné. Nejlepší by bylo, kdyby ČSSD vyhrála volby jednoznačně a musela převzít celou odpovědnost na sebe. K tomu ale nedojde. Pak je asi klidně schopna se dohodnout takřka s kýmkoli – ostatně stejně jako ODS,“ říká senátor.

„Zvláště, když už ČSSD porcuje medvěda, který běhá po lese. Anebo možná je už to podstatně menší medvídek – mýval, koala, Pů, anebo Včelí medvídek,“ smál se Antl. „Zřejmě to ale bude 'koala', neb zase stejně bude koaliční. Anebo už medvěd dokonce leží někde u veterináře na smrtelné posteli a na občany opět zbude jen kloaka. Tím ale nechci kazit dnešní sváteční den a přeji všem pohodový státní svátek,“ dodal Antl.

"Pro mě je přímá povolební spolupráce se stávající ČSSD vyloučena. Programy TOP 09 a ČSSD a filosofie utváření života společnosti v naší zemi jsou tak rozdílné, že považuji koaliční spolupráci za těžko představitelnou," řekl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Husák.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava preferuje menšinovou vládu, pokud ČSSD vyhraje volby. „Otázku získání podpory vlády nechme až na výsledek voleb. Bude samozřejmě záviset na možnosti prosazovat v co největší míře náš volební program. To lze očekávat spíše od stran odleva do středu politického spektra. Do doby než z volebních uren vyjmeme lístky a budou sečteny hlasy, to jsou jen spekulace,“ dodává poslanec.

Byla by to zrada na voličích

„V tuto chvíli se mi jeví průnik množin našich programových priorit jako nulový, připustit snad lze proevropskou orientaci obou stran, ale pro koalici to rozhodně nestačí. Na druhou stranu je samozřejmě vítána podpora našich, byť jednotlivých, návrhů. Do kategorie tiché podpory bych to ale politicky neřadila,“ říká poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková.

„Byla by to zrada na voličích, já nejsem zrádce,“ odmítl rezolutně společnou vládu s topkou poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Něco takového považuji za vysoce nepravděpodobné. Asi jako srážku země s asteroidem,“ komentuje podobně vládu s TOP 09 místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa.

Poslanec TOP 09 Jiří Oliva koalici s ČSSD ale nevylučuje: "Na podobnou otázku nelze odpovědět jinak než 'Nikdy neříkej nikdy'."

„Bylo by to vítězství touhy vládnout nad programem ČSSD,“ uvedl podobně senátor ČSSD Jiří Bis.

„Pochybuji, že by někdy k takové koaliční dohodě došlo,“ uvedla poslankyně STAN Ludmila Bubeníková.

Jednobarevná vláda ČSSD

Spolupráci obou stran považuje poslanec ČSSD Richard Dolejš za nemožnou: „Naše programy jdou každý opačným směrem. Koalice s TOP 09 by byla zradou na voličích. Tato varianta je v ČSSD dle mého názoru neprůchodnou.“

„Spekulace jsou bohužel dennodenní součástí našeho politického života, a tak i tuto považuji za další z celé řady,“ uvedl poslanec TOP 09 Václav Kubata.

Podle europoslance ČSSD Libora Roučka by se měla strana soustředit na cíl vyhrát volby s absolutní většinou poslanců tak, aby po volbách mohla sestavit jednobarevnou vládu: „Tento cíl je na dosah. Předvolební spekulace o povolebních koalicích je ztráta energie a času.“

„V tisku se možná spekulace objevily, ale na výkonném výboru TOP 09 se o tom nejednalo a ani se o tom nemluvilo,“ uvedl poslanec TOP 09 Rudolf Chlad.

„Bude to znít naivně, ale na prvním místě zájmu politika má být tahle země a její slušní lidé. Nejsem 'ajznboňák' , proto to nemyslím 'upřímně', ale doopravdy. Pak to není ani tak o stranách, ale o skutečných cílech a způsobu cesty k nim. A také o konkrétních lidech. Díky kroužkům jsem za tři roky ve sněmovně, bez ohledu na barvy, potkal řadu lidí, se kterými si za jistých podmínek spolupráci představit dovedu. A jiné, se kterými nikdy. V TOP 09 je jich dost,“ odpověděl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Ani nestranický senátor za ČSSD Pavel Lebeda dílčí spolupráci s TOP 09 nevylučuje: „Jako spojenec proti korupčně klientelistické, kmotrovské a mafiánské ODS je TOP 09 použitelná. Další jen velmi rezervovaně.“

Medvěd běhá v lese

„Koaliční ani tichá spolupráce s TOP 09 by pro mě přijatelná nebyla!“ vyjádřil se odmítavě europoslanec Richard Falbr.

Poslanec ČSSD Ivan Ohlídal sdělil, že jakákoli povolební spolupráce s TOP 09 na vládní úrovni je pro něho nepředstavitelná: „Z hlediska politických programů i z hlediska praktické politiky mají ČSSD a TOP 09 většinou rozdílné přístupy k k řešení společenských problémů i rozdílné názory na další vývoj v naší republice. Proto jsem přesvědčen, že povolební spolupráce těchto dvou stran je prakticky vyloučená.“

„Je to opravdu jen spekulace. Počkáme si na realitu,“ smál se poslanec TOP 09 Martin Gregora. Poslanec za TOP 09 Aleš Roztočil uvedl, že by pro něj koalice s ČSSD přijatelná nebyla.

„Porcujete medvěda, co běhá v lese. Volby budou za rok. Kdo ví, jak bude topka vypadat. Věřím, že ČSSD sestaví vládu bez pravice,“ odpověděl místopředseda senátorského klubu ČSSD Miloš Janeček.

„Také jsem o tom někde četl. Osobně však vládní spolupráci s TOP 09 nakloněn nejsem,“ reagoval senátor ČSSD Jaroslav Sykáček.

„Je to čirá spekulace. Něco takového nepřipadá v úvahu,“ reagoval podobně poslanec ČSSD Jiří Petrů.

„Spolupráce s TOP 09 Miroslava Kalouska pro mne nepřipadá v úvahu. A jsem si jist, že ČSSD by nikdy koalici s TOP 09 neuzavřela,“ uvedl podobně poslanec ČSSD Adam Rykala.

Poslankyně ČSSD Dana Váhalová říká, že o případných koalicích se jedná až po volbách: "Pro ČSSD je v současné době prvořadé výrazné vítězství. Spekulace o koalicích v době, kdy nevíme, kdo se voleb bude účastnit a s jakým výsledkem, je zbytečná."

Národní fronta pro blaho všeho lidu

„Myslíte asi koncept Národní fronty pro blaho všeho lidu. Sen pasáčků, aby se ovečky klidně pásly, nezlobily, netrkaly, ukázněně se daly stříhat. Horská májová idyla, tradiční, odpovědná, prosperitní, vše v jednom, 0-9,“ vtipkoval senátor za ČSSD Jan Žaloudík.

„Spekulace nekomentuji. Výsledky voleb ukáží všechny možnosti povolební spolupráce. A do voleb opravdu zbývá mnoho dní,“ reagoval poslanec ČSSD Antonín Seďa.

Senátorka ČSSD Miroslava Strnadlová uvedla, že v současnosti je pro ni možnost koalice s topkou nepředstavitelná. „Ale vím, že povolební koalice se domlouvají až po volbách, tak je předčasné se k jakékoli úvaze vyjadřovat,“ dodala.

Poslanec ČSSD Jaroslav Vandas uvedl, že vláda s TOP 09 je pro něj absolutně nepřijatelná.

Miroslava Strnadlová

  • SOCDEM
  • Dnes: Na písničku s hejtmanem - Zubří a Jablůnka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …