Demonstranti proti hamižnosti by se měli podívat sami na sebe

17.10.2011 10:47

Finanční a hospodářská krize i dluhy státních rozpočtů ve většině demokratických zemích vyvolávají podle komentátora MF Dnes Karla Steigerwalda otázku, zda propukla krize kapitalismu a dochází na slova Karla Marxe. Jde ale prý o to, že ti, co demonstrují proti hamižnosti, by měli pohlédnout sami na sebe a přiznat si, kdo volí politiky, kteří slibují co největší plýtvání.

Demonstranti proti hamižnosti by se měli podívat sami na sebe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Propukla už krize kapitalismu? Měl Karel Marx pravdu a vrací se na politické jeviště? To jsou podle komentátora MF Dnes Karla Steigerwalda otázky, které vyvolává finanční i hospodářská krize a dluhy státních rozpočtů ve většině demokratických států. Za pravdu by tomu mohly dát i demonstrace proti hamižnosti finančníků, bankéřů a politiků, které uplynulý víkend proběhly v 951 městech 82 zemí.

„Demonstranti, kteří se bouří proti hamižnosti, by měli pohlédnout sami na sebe: Kdo nutí vlády k mamutím veřejným výdajům a dluhům? Kdo volí politiky, kteří slibují co největší rozdávání a plýtvání? Kdo volí politiky, kteří tvrdí, že na to všechno mají občané nárok a právo? Kdo vyvíjí stálý tlak na vlády, aby z rozumné a lidskými ohledy motivované sociální sítě dělaly dokonalý korupční nástroj?" pálí Steigerwald jednu otázku za druhou.

Neomarxisté by politickou korupci voličů zavedli v totálním rozsahu

Podle komentátora se totiž už stalo běžným zvykem všech demokratických režimů, že jejich vlády korumpují voliče nejen rozdělováním vybraných daní, ale i pomocí obrovských vládních půjček, které před sebou hrnou v zoufalé naivitě, že to nějak dopadne a že problémy se splácením málem už nesplatitelných dluhů budou mít až příští vlády.

Z čarovné demagogie „sociálního státu" je jediné východisko: všeobecný krach. „A na onen všeobecný krach se nadšeně těší neomarxisté, či jak je dnes nazvat, aby tu politickou korupci voličů zavedli v totálním rozsahu," uvádí Steigerwald s tím, že by se měl najít politik, který upozorní na zadlužování a žití na úrovni, na kterou si společnost nevydělala.

Politici se chlubí, co rozdali. O zadlužené státní kase mlčí

„Zápas o takového politika probíhá, ale vítězí ti druzí, kteří říkají: Vy máte právo a my ho splníme! Matematika dluhů a splátek, jasná normální rodině, je v sociálním státě a v mamutích veřejných rozpočtech dokonale zatemněna nekonečnými výklady o právu, které si lid nedá vzít," upozorňuje komentátor.

Připomíná, jak sám Vladimír Špidla, skvěle honorovaný snílek, řekl jasně: „Zdroje jsou!" Neřekl však, že těmi zdroji myslí státní dluh. „Oživovat marxismus je nesmyslné. Stačí zavést pořádek do politické korupce. Nikdo o ní nemluví nahlas, všem se líbí. Politici se jí pochlubí: Zvýšili jsme důchody. Přidali jsme dětem. Neřeknou: V kase je mínus tisíc miliard," uzavírá Steigerwald svůj komentář.

K věci:

Profesor Valtr Komárek: Češi umí žít chudě, do ulic se nehrnou 

Sociolog Keller: Sen o oddlužení je nereálný. Banky by zkrachovaly 

Na Wall Street se demonstruje. Česká média to nezajímá 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…