Elektronické neschopenky začnou fungovat v řádu týdnů

21.10.2010 7:00

Elektronické neschopenky by v Česku měly začít fungovat v řádu týdnů, maximálně několika měsíců.

Elektronické neschopenky začnou fungovat v řádu týdnů
Foto:
Popisek:

V rámci zahájení zdravotnického veletrhu Medical Fair a Rehaprotex na brněnském výstavišti to 19.10. řekl náměstek ministra zdravotnictví pro informatiku Jiří Schlanger. Podle něj je systém elektronických neschopenek, který by měl zjednodušit komunikaci mezi zaměstnavatelem, nemocným a Českou správou sociálního zabezpečení, téměř hotový, řeší se zbývající technické detaily.
   
"Elektronická neschopenka je jakýsi předskokan projektu e-Health," uvedl Schlanger na konferenci věnované elektronizaci zdravotnictví.
   
Neschopenku v elektronické podobě, která by měla uspořit čas i papír, bude spouštět ministerstvo práce a sociálních věcí v úzké spolupráci s ministerstvem zdravotnictví. Podle Schlangera se nyní ještě dolaďuje elektronická komunikace mezi Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ) a praktickými lékaři. Ti musí mít v ordinaci vhodný aplikační software, který elektronickou komunikace podporuje.
   
Podle stránek ČSSZ je možné hlášení o vzniku, změně režimu a ukončení dočasné pracovní neschopnosti, takzvané e-Podání HPN, od půlky října zkoušet ve zkušebním provozu.
   
Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který zahajoval veletrhy přednáškou o plánované reformě zdravotnictví, bude po spuštění systému třeba vyhodnotit jeho efektivitu. Vláda si od projektu slibuje ušetření administrativních úkonů i velké úspory.
   
Podobná očekávání má od celého projektu elektronizace zdravotnictví, která se v ČR rozbíhala dosud jen zvolna. Pro příští roky ji chce ministerstvo zdravotnictví intenzivně prosazovat, podle Schlangera na to potřebuje úzce spolupracovat s dalšími resorty včetně sociálních věcí a vnitra.
   
Cílem by podle Schlangera měla být součinnost různých systémů včetně Czech Pointu, projektu e-government a datových schránek.
   
Schlanger už dříve uvedl, že základem elektronizace zdravotnictví jsou informační systémy Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a společnosti IZIP, která vede elektronické knížky s daty o zdraví a nemocech pojištěnců VZP.
(mb,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…