Evropský parlament si připomíná Lidice. Výstavou dětských kreseb

05.06.2012 18:56

Ojedinělý projekt maleb, kreseb, keramiky a dalších technik, do něhož se zapojilo letos více než 26 tisíc dětí ze 67 zemí světa, představuje v Evropském parlamentu dnes zahájená výstava, kterou pořádá europoslanec Vladimír Remek. Podporu této akci připomínající památku vyhlazených Lidic vyjádřil i Jerzy Buzek.

Evropský parlament si připomíná Lidice. Výstavou dětských kreseb
Foto: Archiv VR
Popisek: Europoslanec Vladimír Remek uspořádal v Evropském parlamentu Mezinárodní dětskou výtvarnou výstavu Lidice

Děti z celého světa posílají už čtyřicet let do Lidic své projevy výtvarného vidění světa pro ojedinělý projekt „Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice“. Jde o světový unikát – v malbě, kresbách, keramice a dalších technikách. Letos přihlásilo své práce neuvěřitelných 26 064 dětí ve věku 4 až 16 let, a to ze 67 zemí.

Galerie v Lidicích vlastní unikátní průřezovou sbírku dětských výtvarných prací a právě z jejich fondů budou vystavena díla v Evropském parlamentu v Bruselu. Europoslanec Vladimír Remek se rozhodl výstavu uspořádat nikoli jako pouhou historickou retrospektivu, ale na základě tragické zkušenosti obyvatel Lidic jako pohled do budoucna prostřednictvím očí a umění mladé generace.

Jde o vizi do budoucna, nikoli řešení minulosti

„Využili jsme fenomén čtyřicetileté tradice dětské mezinárodní soutěže, která je ojedinělým světovým unikátem k tomu, abychom připomněli i výročí tragického osudu Lidic. Děti vidí svět svýma očima, stejně tak se vyrovnávají se životem kolem sebe. Často je to originálním a neotřelým způsobem,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz europoslanec Vladimír Remek.

„Naším záměrem není ani tak řešit minulost a historii, ale ukázat jakousi vizi do budoucna. Zároveň i na širokém spektru pohledů dětí doslova z celého světa – nejsou tu jen práce z členských zemí unie nebo z Evropy – dokumentovat myšlenku spolupráce. Ta je ostatně i nezbytným předpokladem, vlastně hlavním rysem práce nás, poslanců, v Evropském parlamentu,“ říká Vladimír Remek.

Výstavu podpořili europoslanci napříč politickým spektrem

Podporu výstavě vyjádřil člen Evropské lidové strany a bývalý polský premiér Jerzy Buzek, do letošního ledna i předseda Evropského parlamentu. Spolu s ním ji podpořili německý europoslanec Knut Fleckenstein ze Skupiny progresívní aliance socialistů a demokratů v EP a také britský europoslanec Giles Chichester, člen frakce Evropských konzervativců a reformistů.

„Jsem rád, že podporu pro myšlenku podobné výstavy jsme získali u všech oslovených kolegů napříč politickým spektrem v Evropském parlamentu, což dokazuje i záštita pánů Buzka, Fleckensteina i Chichestera, reprezentujících nejen své země Polsko, Německo a Británii, ale i jejich poslanecké frakce,“ pochvaluje si pro ParlamentníListy.cz Vladimír Remek.

Nechybí ani obrázky z budování nových Lidic

V Bruselu je díky spolupráci s MDVV Lidice a Lidice Memorial vystaveno více než 150 obrázků, zhotovených různými technikami, 8 keramických prací včetně keramického městečka (např.ZUŠ z Českého Krumlova, Prostějova, Kolína, Peček). Dále pak papírové exponáty, včetně papírového města ( ZUŠ Plzeň), louten a lodi (ZUŠ Strakonice).

Návštěvníci výstavy si budou moci prohlédnout i 7 textilních ploch s nástinem historie obce Lidice od založení, přes informaci o tragédii v roce 1942, kdy byla německými fašisty zlikvidována, příklady obcí z evropských zemí se stejným osudem (Norsko – Teevag, Francie – Oradour, Nizozemsko – Putten, Slovensko – Tokajík atd.), obrázky z budování nových Lidic po válce i ze současnosti.

Obrovská vlna solidarity se vzedmula už za druhé světové války

Od vyvraždění a vypálení české obce Lidice, které se stalo nejvýraznějším projevem nacistické okupační moci během tzv. heydrichiády, uplyne 10. června sedmdesát let. Osud Lidic vyvolal už během druhé světové války obrovskou vlnu solidarity po celém světě. Mezi země s nejsilnější podporou Lidic se zařadily vedle států Latinské Ameriky především Velká Británie a Francie. Po válce se lidická tragédie dočkala značné odezvy i v Polsku a Německu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…