Havlova socioložka se pustila do Klause a Hájka

15.08.2011 5:12

Téměř dva týdny živila média kauza, kterou rozpoutal vicekancléř Petr Hájek svými výroky na adresu organizátorů, účastníků i těch, co podpořili gay festival Prague Pride. Socioložka Jiřina Šiklová, blízká názorům Václava Havla se domnívá, že mohlo jít o úmyslný humbuk, kterým si prezident Václav Klaus ústy svého blízkého spolupracovníka testoval náladu ve společnosti a zjišťoval početnost zastánců konzervativních postojů.

Havlova socioložka se pustila do Klause a Hájka

Výhodnější období pro mediální pozornost svému výroku si nemohl prezidentův vicekancléř Petr Hájek ani vybrat. Začátkem srpna, kdy jsou sdělovací prostředky vděčné za každou alespoň trochu zajímavou zprávu z oblasti politiky, odpálil bombu drsnou kritikou na adresu pražského primátora Bohuslava Svobody za jeho záštitu nad akcí Prague Pride.

Primátorovi vyčetl, že festival homosexuálů je nátlakovou akcí a demonstrací ideového vidění světa, v němž klasická rodina již nehraje žádnou roli a v němž hluboké národní tradice a kulturní kořeny ožírá obluda multikulturalismu. „Světa, v němž sexuální či jakákoli jiná deviace je povýšena na ctnost, abnormalita na normu, destrukce společnosti na posvátný Pokrok," odstartoval Hájek celou kauzu Svobodovou kritikou pro ParlamentníListy.cz a dokonce primátora vyzval, aby kvůli svým postojům vystoupil z ODS.

Místo tolerance ostrá slova a urážky

Zatímco v ODS se dostalo Hájkovi částečného pochopení, ČSSD i Věci veřejné vyzvaly prezidenta Václava Klause, aby se od vyjádření svého vicekancléře distancoval. „Rezolutně odmítám požadavky, abych se distancoval od výroků Petra Hájka, které učinil v souvislosti se záštitou primátora Svobody nad akcí Prague Pride, jakkoli to nebyly výroky moje a já bych asi volil některá slova jinak. Ani já však nad touto akcí žádnou ´hrdost´ necítím," vzkázal Klaus kritikům.

Tím ještě eskaloval už tak se rozbíhající vášnivou diskusi, v níž létala z obou stran ostrá slova a dokonce i urážky. O toleranci, ke které festival Prague Pride vyzýval, už nemohla být ani řeč. Atmosféru ještě umocnili velvyslanci 13 zemí, kteří akci homosexuálů podpořili. Debata se rozšířila takřka do všech sfér společnosti, vyjadřovali se v ní politici, komentátoři, politologové, umělci a další.

Jak to všechno začalo:
Praha plná úchylných gayů. S podporou primátora z ODS, zuří Hájek

Hájkovy výroky byly pokusným balónkem

„Myslím si, že to bylo záměrně otevřené téma. Václav Klaus používá Petra Hájka jako lakmusový papírek či pokusný balónek. Jako byli dříve panovník a šašek, který si mohl dovolit být prostořeký," říká pro ParlamentníListy.cz socioložka Jiřina Šiklová, která má blízko k uvažování exprezidenta Václava Havla. Podle ní se alespoň vyjasnila situace, protože až dosud byla společnost vágní a její nejednoznačnost a neurčitost se rozprouděnou debatou alespoň mohla odstranit.

SLEDUJEME téma Hájek a homosexuálové
Primátor Svoboda: Neodsuzujte gaye. Nebuďte jako Hitler a Stalin
Prasata, křičeli skini na gaye. Ti měli legraci z Klause a nahého Hájka
Homosexuální transsexuál: Hájku, já deviant nejsem
Dopis od 13 ambasád prý vůbec nereagoval na Hájka

Hodně publicity se dostalo vedle prezidenta Klause a vicekancléře Hájka i předsedovi sdružení D.O.S.T. a zároveň personálnímu šéfovi ministerstva školství Ladislavu Bátorovi, o nichž se čím dál častěji spekuluje v souvislosti se založením nové politické strany. „Je to vymezení politických barev. Nyní víte, co od Klause můžete čekat. Taková politická strana založená na konzervatismu a nacionalismu u nás není, DSSS je se svými názory na okraji společnosti," míní Šiklová, že se mohlo lidem blízkým Hradu podařit část společnosti oslovit a získat tak do budoucna stoupence.

Klausovou šancí zůstala nová strana. ODS je už jinde

Podle socioložky mohl mít humbuk, který se po Hájkových a posléze Klausových výrocích v médiích strhnul, za cíl upozornit lidi na to, že tu existuje určitá skupina, která se od ostatních odlišuje. „Mohla si tím dát mediální tvář. Václav Klaus nebyl až dosud jednoznačně vyhraněn, nebyl pro ODS, TOP 09 ani Věci veřejné, teď by se mohl profilovat jako představitel nového typu strany pro konzervativní voliče," uvažuje pro ParlamentníListy.cz Šiklová.

Sama je přesvědčena, že spekulace o nové straně, kterou by nynější prezident mohl založit, mají reálný základ, pokud chce být Klaus ještě politicky aktivní. „Do ODS se vrátit nemůže, ta už je někde jinde. Nechtěl by tam on sám, ale ani ODS by o něj už nestála. Proto ho před lety vyšoupli na Hrad, chtěli de facto, aby vypadl z ODS. Teď může být kibicem, dokud je na Hradě. Pak už jeho slova nebudou mít takovou váhu," chápe socioložka, proč se z Hradu ozývají tak kontroverzní prohlášení.

Průvod nevoli u veřejnosti nevyvolal

Pětidenní akce Prague Pride, která se v Praze uskutečnila poprvé, měla tedy i díky nim o publicitu postaráno. Soudě podle sobotního několikatisícového průvodu, v němž nechyběli ani někteří politici včetně Jiřího Paroubka a Jiřího Dienstbiera z ČSSD, se akce homosexuálů s nijak negativní reakcí veřejnosti nesetkala. Tedy pokud si odmyslíme počínání pár desítek příznivců DSSS, kteří se bez úspěchu pokusili účastníky pochodu vyprovokovat.

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…