Hradní Hájek si nedá pokoj. Disident se směje, že je pětiprocentní

16.05.2011 20:10

Vicekancléř Petr Hájek patří podle chartisty Petra Uhla k pěti procentům lidí, kteří jsou výrazně nenormální. Na počátku tohoto stavu mysli prý byla upřímně míněná touha pomoci prezidentovi Václavu Klausovi. Hájkovo srovnání Iniciativy D.O.S.T. s disentem je prý o to bizarnější, že Hájek v disentu také málem skončil.

Hradní Hájek si nedá pokoj. Disident se směje, že je pětiprocentní

Iniciativa D.O.S.T. známá především díky boji jejího představitele Ladislava Bátory o post na Ministerstvu školství je cosi jako Charta 77, uvedl vicekancléř prezidenta Klause Petr Hájek.

Jde o další ze série jeho kontroverzních prohlášení, díky nimž je nenápadný muž z Hradu známý i na druhé straně Atlantiku. O poslední Hájkově teorii, definující Usámu bin Ládina jako mýtickou postavu vytvořenou samotnými Američany (byť podle serveru Euportal Hájek ve fyzickou existenci ´vousatého Araba´ věří), informoval i prestižní americký deník Wall Street Journal.

Hájkovo přirovnání bátoristů k chartistům takového mezinárodního věhlasu sice zřejmě nedosáhne, pobavilo ale Petra Uhla, podle nějž musíme Hájka chápat jako příslušníka pětiprocentní minority. Té, jejíž názory jsou za hranicí normálnosti.

Dále čtěte:
Klausův Hájek kvůli Ládinovi málem opustil Hrad
Kdo je to ten „popírač" z Hradu? MfD rozebírá Hájkovu osobu
Hájek měl s Usámou částečně pravdu. Právě to je prý problém
Hájek urazil USA. A znevážil jméno naší země, napsal kníže
Hájek zavařil Klausovi až u Obamy. Podle Zbořila to je na rezignaci

Téma Usáma bin Ládin českým pohledem

Zakladatel nového žánru

"Já jsem zažil devět let komunistického kriminálu a je to samozřejmě nehoráznost. Obávám se ale, že ani sám Hájek svým slovům nevěří," komentuje pro ParlamentníListy.cz Hájkův výrok Petr Uhl. Vzpomíná i na Hájkovu disidentskou minulost. Jeho vstup do undergroundu prý část nejen pražského disentu osmdesátých let zaznamenala a chápala jako vznik nového literárního žánru.

Petr Hájek totiž v týdeníku Týden srovnal D.O.S.T. s Chartou 77. "Dnes jde o intelektuální underground, který prožívá obdobnou ostrakizaci, jako prožíval underground Havlův - je postihován existenčně, společensky, pověstí. I profesně, viz Bátora," uvedl Hájek.

SLEDUJEME téma Ladislav Bátora

"On měl tehdy takovou menší potíž, když kdesi zveřejnil svou Opoziční povídku. Jejím tématem byl vztah dvou mladých lidí, jeden z nich měl otce či matku vyloučené ze strany, a jejich krásný milenecký vztah tím byl naprosto pokřiven a nabourán, protože tam byla nejen diskriminace, ale i určitá perzekuce," vzpomíná na Hájkovu minulost Uhl.

Hájkovo srovnání tak nechápe, neboť prezidentův poradce určitý způsob perzekuce také zažil. "Hájkův otec byl ve straně a vzpomínám, že jej vyhodili, tedy přesně řečeno vykopli výš, myslím že do Akademie věd. On tedy měl tu perzekuci přímo v rodině. A to se nestydí, on, který v komunismu žil v dospělém věku, to srovnávat. Vždyť podstata komunismu spočívala v perzekuci, lži a diskriminaci. Co se děje iniciativě D.O.S.T.? Neděje se jim nic," říká Uhl.

Jediným perzekuovaným po Listopadu je prý Čunkova sekretářka

Není prý nic divného na tom, že někdo, zastávající polofašistické, krajně pravicové postoje, je částí společnosti za tyto postoje kritizován a není zájem o jeho fungování ve státní správě. "To je naprosto oprávněné. To perzekuce není. Takový případ znám po Listopadu jediný. Týkal se údajného křivého svědectví sekretářky Jiřího Čunka Marcely Urbanové, která byla rok stíhána za to, že se lidově řečeno "postavila na zadní". To byla jasná pomsta," konstatuje Uhl.

Právní prostředí v ČR podle něj není v pořádku ani omylem. "Ale nezneužívá se to k perzekuci či diskriminaci nikoho," uvedl Uhl s tím, že se prý diví Václavu Klausovi, že nevyužil Hájkovy nabídky rezignace a s povděkem ji nepřijal.

Klausovo občasné zlehčování podílu chartistů na pádu komunistického režimu, které podle Uhla Hájkovy výroky silně ovlivňuje, je pak prý ukázkou Klausova alibismu. "Snaží se zakrýt skutečnost, že pro nápravu poměrů, respektive prostý odpor proti režimu nedělal nic, a Hájek také. Jeho Opoziční povídku, to jsme chápali jako žert, že on, jako příslušník tehdejší zlaté mládeže komunistické nomenklatury, založil nový literární žánr, za což se mu samozřejmě nic nestalo," vzpomíná Uhl.

Psali jsme:
Hájek: Havel je neomarxista a ČT prototypem svazáctví
Hájek zavařil Klausovi až u Obamy. Podle Zbořila to je na rezignaci
U Hájka hrdě vlaje vlajka jižanské konfederace
FOTOGALERIE: Na chalupě u Petra Hájka
Jiří Pehe se ozval: Hájek říká ptákoviny, nejen o Usámovi

Hájek je podle Uhla ´pětiprocentní´

Hájek se podle něj chtěl zpočátku pouze zavděčit Václavu Klausovi, zdůrazňujícímu podíl ´prostých občanů, sedících v Centrální bance a jezdících do kapitalistické ciziny podobně jako Klaus´, na pádu komunistického režimu.

"Nakonec se ale s těmi různými spikleneckými teoriemi a pozicemi ztotožnil. Takové názory typu ´USA zinscenovaly 11. září samy´ prostě ve společnosti jsou, stejně jako je v ní zhruba pět procent lidí, kteří jsou výrazně nenormální a překračují mez toho, co je ještě možné akceptovat jako zajímavost. On do toho Petr Hájek prostě spadnul, bylo to postupné. Na počátku stála dobře míněná snaha pomoci Václavu Klausovi," nechal se slyšet Petr Uhl.

Uhde: Je to nemístné

Podstatně konzervativněji pak na Hájkova slova zareagoval další z chartistů, Milan Uhde. "Já nechci nijak zveličovat to pronásledování, on si komunistický režim uvědomoval, že jeho čas se chýlí ke konci, nicméně srovnávat D.O.S.T. s Chartou 77 mi přijde poněkud nemístné. Tato a další iniciativy celkem pochopitelně používají Chartu jako přirovnání, lidé si na ni pamatují a ono to zní pompézně. Přitom tyto spolky dnes plně požívají výhod demokracie a svobody slova, zatímco si na nynější poměry stěžují. To skutečně není na místě," řekl ParlamentnímListům.cz Uhde.

Vicekancléř Hájek poskytl rozhovor, v němž D.O.S.T. přirovnává k Chartě 77,  časopisu Týden. Kromě perzekuovaných členů ultrakonzervativního spolku, zde také obhajuje svobodu slova. "Se svobodou slova se to má jako s těhotenstvím. Žena buď těhotná je, nebo těhotná není. Nic mezi tím. Chce-li být společnost zdravá, musí být schopná nést všechny postoje a názory svých jednotlivých členů," reaguje Hájek na dotaz redaktorky, zda je svobodou slova i prohlášení jednoho ze signatářů D.O.S.T. Jiřího Varadínka.

"Rasista jsem a rasista budu. A kdyby hořelo třeba 65 cikánskejch dětí, tak slzu neuroním," zní Varadínkův výrok na adresu Romů.

Psali jsme:
Proces se žháři z Vítkova? Jako padesátá léta, míní Hájek

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…