Hříchy mluvčího ČSSD. V mládí se vysmíval Paroubkovi

10.03.2011 5:23

Vzpomínáte, když byl dnešní hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD) ministrem zdravotnictví? Jeho jméno si vzal do úst kdejaký komentátor. Jeden z nich pak popsal Rathovo tažení na ministerský post jako cestu hrubých urážek přes máslo na hlavě až po aroganci a touhu po moci. Inu proč ne. Co však není bez zajímavosti, že autorem komentáře byl tehdy neznámý student, dnes tiskový mluvčí a šéf PR ČSSD Martin Ayrer. Ve svých výtvorech si troufl i na samotného Jiřího Paroubka.

Hříchy mluvčího ČSSD. V mládí se vysmíval Paroubkovi

Uvedený text našly ParlamentníListy.cz v internetovém magazínu Fiftyfifty.cz. Podle archívu zde byl Ayrer autorsky činný v letech 2005 až 2007. Nutno podotknout, že zde glosoval nejen politickou scénu. Hodně komentářů je věnováno filmové tvorbě a společenským událostem stejně jako sportu.

Jako politický komentátor pak několikrát komentoval tehdejšího premiéra a předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. Následně byl v hledáčku jeho tvorby i Mirek Topolánek, Jiří Čunek, Vítěslav Jandák, Strana zelených či KSČM.

Tříbil jsem si názory...

K autorství komentářů se Ayrer pro ParlamentníListy.cz přiznal jako k hříchům mládí. "Tahle moje aktivita probíhala v rámci vysokoškolského studia mediální komunikace," připustil Ayrer. "Člověk si samozřejmě na vysoké škole tříbil názory a samozřejmě mě vždycky bylo bližší, když své názory sdílím s veřejností, utvářím si je s veřejností a k tomu jsem využíval různých platforem. A Fifyfifty.cz bylo jednou z těchto platforem," dodal na vysvětlenou mluvčí ČSSD.


Martin Ayrer, Nejlepší lék na prohru? Sex!
Reprofoto FiftyFifty.cz:


Ke zmíněnémuý komentáři k osobě Davida Ratha pak Ayrer poznamenal, že by musel mít text před sebou. „V tom magazínu byla poptávka po metaforách a já věřím, že by se David Rath neurazil, ale vzal by to jako osvěžující tézi," řekl se smíchem mluvčí strany, jejíž je David Rath přední osobností.

Cítil by se Rath pobaven?

Zda by se cítil Rath pobaven, posuďte sami. "Své tažení k ministerskému křeslu (Rath) začal hrubou urážkou prezidenta republiky (vrtošivý stařík), aby si vzápětí mocensky vyřídil účty s neposlušnou ředitelkou VZP Jiřinou Musílkovou," píše student Ayrer.

"Po nucené správě, kterou nastolil v největší zdravotní pojišťovně, střílel na řadu politiků ODS tvrdá osočení a rozporuplná obvinění, očernil několik nemocnic a krajských hejtmanů. Důkazy nahradil vydatnou porcí zapáchajících spekulací, jež uhnětl v rezavém divotvorném hrnci," tříbil si tehdy Ayrer své názory.

Podle něj se přitom samotnému Rathovi na hlavě rozpouštělo velmi tučné máslo. "Nejdříve se provalilo, že Rathova asistentka kdysi vyměňovala schůzku svého šéfa za tučný sponzoring časopisu České lékařské komory. Nyní čelí ministr zdravotnictví obvinění z propojení svého klubu Da Vinci s farmaceutickou firmou Boehringer Ingelheim. Rath prý doporučoval její léky, ona štědře platila klub," připomíná autor v roce 2005, kdy komentář vznikl, tehdy aktuální kauzy.

Rath hulákající figurkou...

Začínající novinář pak konstatuje, že po zdlouhavém čekání resortu zdravotnictví na "úderného lucifera přichází malý, navztekaný čertík Rath". Jeho snaha je však přespříliš navoněna téměř diktátorskou arogancí a ubíjena vlastními hříchy. "Hulákající figurka ministra zdravotnictví tak působí spíše jako laciná politická objednávka či syrové zobrazení touhy po moci," uzavírá Ayrer svůj soud nad Rathem, za jehož stranu dnes kope.

Ayrerův předchůdce ve funkci PR managera Petr Dimun ve studentském tříbení názoru dnešního mluvčího ČSSD problém nevidí. "Jak říkal Churchill, když mu vyčítali, že se z liberála stal konzervativcem: Když jsem byl mladý, říkal jsem ještě větší pitomosti," poznamenal Dimun.

"Důležité je, jaké Ayrer zastává názory dnes a zda jsou s jeho prací v ČSSD spokojeni," dodal Dimun.  

Jandák politik nepolitik

Zajímavý pohled z hlediska své dnešní kariéry vyslovil Ayrer i odnešním poslanci ČSSD Vítězslavu Jandákovi, když se tento politik v listopadu 2005 stal nejpopulárnějším politikem podle průzkumů agentury STEM. Jaké je tajemství úspěchu, táže se autor a cituje politika: "Chovám se nepoliticky - proto vyhrávám."

"Ovšem je to poněkud podivné prohlášení od politika-ministra kultury. Má se snad řezník nechovat jako řezník ? Má si na špalek občas položit hrábě?" ptá se Ayrer vzápětí.


Nabídka z dílny autora je pestrá:


A na závěr snad ještě jedna Ayrerova glosa k předvolebnímu klání v roce 2006, kdy po znovuzvolení a premiérském křesle toužil Jiří Paroubek. "Chytře volené heslo socialistů zní: spolupracovat s KSČM na vládní úrovni nebudeme! Tichá podpora komunistů pro menšinovou vládu se ovšem neodmítá. Jak moc budou poté komunisti ovlivňovat vládní dění? Kam dosáhnou jejich rudé prsty?" ptá se mladý novinář.

Připomeňme, že Martin Ayrer se stal tiskovým mluvčím ČSSD v srpnu 2010. Na postu nahradil dosavadní mluvčí Kateřinu Blechovou. Jako šéf PR pak převzal funkci po Petru Dimunovi, jehož konec předznamenala rezignace Jiřího Paroubka na post předsedy ČSSD.

Více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…