Huml: Bojím se příštího roku. Lidé zchudnou a ozvou se

04.09.2011 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Vít Bárta tlačí na vyšetřovatele, aby jeho stíhání pro korupci bylo zastaveno, tvrdí někdejší poslanec klubu Věcí veřejných Stanislav Huml. „Pozitivní“ kritiku Véček ze strany prezidenta považuje za projev senility a odpor veřejnosti k reformám očekává v příštím roce, až se začne projevovat jejich dopad.

Huml: Bojím se příštího roku. Lidé zchudnou a ozvou se
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Dopravní expert, poslanec Stanislav Huml

Co dělá poslanec Stanislav Huml o obvykle v sobotu o půlnoci?

Já jsem v sobotu o půlnoci úplně tradičně doma. Mě jinde než doma v sobotu nenajdete - třeba u knížky, u sledování televize.

A co půlnoci všedních dní?

Tak ve všední dny kolem půlnoci už zpravidla spím. Půlnoc, to je přesně ta hodina kdy už chodím do pelíšku.

A co volný čas, co léto?

My jsme letos měli mimořádný rok tím, že jsme opravovali část střechy a dělali jsme si to sami s manželkou a s pomocí syna. Takže jsem část dovolené strávil na střeše a ono je to docela dost fyzicky náročné. Vyměňovali jsme kompletně krytinu na severní straně domu. Jinak převážnou část volného času já se opravdu věnuji rodině.

Takže žádná dovolená?

No druhou část dovolené jsme trávili v rekreačním středisku Poslanecké sněmovny. Protože vy novináři jste z toho dělali hektický problém, tak sem se tam jel podívat, jak moc je to tam špatné. Není to vůbec špatné. Počasí nebylo nic moc, ale měli jsme s sebou kola, takže jsme tam trávili pohodový týden s manželkou, hrozně se mi tam líbilo a letošní dovolenou považuji za pěknou, i když propršenou.

Politice se nevyhneme, tak k vašim posledním krokům. Hodláte spolupracovat s ČSSD, znamená to, že jste předurčil, do které strany budete třeba v příštích volbách patřit?

Já jsem tento týden vyhlásil, že to nevylučuji, nebo že se tomu nebudu bránit. Ale teď je to opravdu velmi brzy a já se stále cítím být vázán programem Věcí veřejných, za který jsem byl zvolen a ten program je to jediné, co mě zatím ještě váže k Věcem veřejným. Počítám, že ten program nakonec budu při hlasování dodržovat víc, než samotná Véčka. Už teď je to vidět na příkladu zvyšování daní, to v programu nebylo ani náhodou, naopak. Takže ve finále je to tak, že ten program je pro mě natolik zavazující, že spolupráci s ČSSD jsem navázal poměrně volně a uvidíme, jak se to bude do budoucna vyvíjet. Takže jestli se stanu členem sociální demokracie nebo ne, to je otázka položená příliš brzy.

Vrazi Mašínové a vrah dětí z Norska. Pro Humla úplně stejní
John: Navrhnu Humlovi prémii, že odešel. On platit nebude
Býval dobrým policistou. Teď se stal odpadlíkem, který vozil Kočí nocí
Huml je jen náš host, brání se ČSSD. Aspoň prý vyzrál na Bártu, chválí rebela

Otázka reforem, tak jak je předkládá vláda, hýbe společností, jak hýbe se Stanislavem Humlem?

Především, reformy nejsou něco, co předkládáte na jedno volební období. Tato vláda má před sebou maximálně tři roky a potom ji semele budoucnost. Tato vláda stoprocentně nemůže dostat podporu v dalších volbách. A já tvrdím, že reformy jsou stoprocentně potřeba, ale musí být předjednány s opozicí. Má to být konsensus přes celé politické spektrum. A tady se teď nehorázným způsobem válcuje opozici. A já nepochybuji, že příště se k moci dostane ČSSD a pak se opravdu může stát, že většinu toho, co dnes koalice proválcovala, se bude snažit ČSSD zrušit.

Další půlnoční rozhovory:
Štětina: Komunisté nazývají Mašíny vrahy, nectí presumpci neviny
Bobošíková: Kníže, sbal se, odjeď na Orlík a dej si do znaku krtečka
Poslanec Foldyna se omlouvá komunistům: Za vás bylo lidem i dobře
Žena, co se nebojí ministrů: Gauneři a psychopati honí stádo k volbám
Poslanec primář: Zastřelit celou vládu, to ne. Ale...

Odbory hrozí generální stávkou, myslíte, že veřejnost je naladěna na nějaké protesty proti reformám?

Já si myslím, že letos ještě nebude nic, ale příští rok, až to lidé pocítí na svých peněženkách, až jim opravdu začne klesat životní úroveň, tak už bych se bál projevů nevole.

Tento týden se jednalo o vydání Víta Bárty k vyšetřování údajné korupce. Sám Bárta své vydání Sněmovnou podpořil, jak to hodnotíte?

Ono panu Bártovi nic jiného nezbylo, než nechat se vydat, když už i ve Sněmovně bylo jasné, že k tomu vydání by patrně došlo. Nicméně já mám kuloárové informace, že tvrdě pracuje na tom, aby se trestní stíhání zastavilo, a to pomocí ataků na polici, státní zástupkyni... Takže to stále běží, to jsou zákulisní hry, na které je odborník. A teď uvidíme, jak se k tomu postaví orgány činné v trestním řízení, jestli k tomu soudu opravdu dojde. Pro mě by bylo nejprůhlednější a nejčestnější, kdyby to rozhodl soud, ať už to rozhodně tak nebo tak. Jakékoliv zásahy, aby k soudu nedošlo, z té věci udělají čunkiádu.

V čem spočívá vaše největší averze vůči Bártovi?

Já jsem z generace, která věří na čestné slovo, na to že podání ruky stačí. Já ale z vlastní zkušenosti s panem Bártou vím, že u něho čestné slovo vůbec neplatí a ono u něj neplatí vůbec žádné slovo. Něco se domluví večer, něco vám slíbí. A druhý den je to úplně jinak a vy zjišťujete, že rozdává svým podřízeným úplně jiné pokyny, než co řekl vám, že bude platit. Takže jakékoliv jednání s ním musí být pro koalici otřesné.

Kočí vytáhla příběh o Bártovi a výběru šéfa policie. Kubice šel do kolen

Policie odložila vyšetřování kolem štěnice v bytě Kristýny Kočí. Ta nařkla policii z amatérismu. Vy jste bývalý policista. Byla policie amatérská?

Její štěnici vyšetřovali amatéři, ale absolutní amatéři. Měli to být policisté se špičkovým výcvikem a oni se zachovali hůř než úplný začátečník. Nechat si vymazat záznamy z kamer, které monitorují přístup do poslaneckého bytu, kdy byt Kristýny Kočí byl pod dohledem jedné kamery, čili tam by se pohodově našlo, kdo do toho bytu vstupoval. Druhá věc, že prý SIM karta z té štěnice byla zničená a policisté ani nezjistili, jakému číslu byla přidělena, by se dalo zjistit, ze kterého telefonu byla iniciovaná, to je výsměch elektronické odbornosti těch lidí, kteří to zkoumali. To mi přijde, že tam také někdo zapracoval na expertním ústavu. Takže dělali to amatéři dělal to někdo, kdo byl uplacen.

SLEDUJEME téma: Peníze za mlčení ve VV

Jak hodnotíte dnešní náladu ve společnosti?

Vidím a cítím rozladění z politiky všude kolem sebe. Mě osobně zklamala pravice. Já jsem si říkal, že budu rád ve středopravicové straně, ale pravice tak, jak se začala po volbách chovat ve sněmovně, k reformám... Je tady arogance, přehlížení, pohrdání opozicí, přesně ta politika, kterou jsme říkali, že dělat nebudeme, tak tu začala pravice dělat. Vnímám přesně to, čím žijou hospody, čím žijou všichni kolem nás, že politická situace nabírá obrátky, které jsme netušili: Ze slušnosti ke sprosťárnám, k vydírání, ke špehování...

Prezident Václav Klaus nedávno hovořil celkem pozitivně o VV a jejích politicích...

No ta reakce pana Klause, kdy Bárta je pomalu nejlepší politik, veverky (VV) jsou stabilizovaná strana a pan Dobeš, že je nejlepší ministr, no to je super, opravdu! Máme na Hradě člověka, který je zřejmě evidentně senilní a který žije ve druhém volebním období. Protože kdyby měl před sebou ještě jednu volbu, tak by si takovéto ptákoviny nemohl dovolit říkat.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…