Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

06.05.2024 7:21 | Analýza

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým firemním zákazníkům, kterým slibuje, že jim „pomůže spočítat uhlíkovou stopu podnikání“ a podporuje je v přechodu k „bezuhlíkovému fungování“ včetně nahrazení vnitřních uhelných zdrojů ve firmě. Co to znamená ve skutečnosti? Majitel firmy Fedog Ivo Solnař pro ParlamentníListy.cz popsal, jak mu při návštěvě banky přistála na stole k podepsání „uhelná doložka“. „Bylo mi vysvětleno, že se v podstatě zavážu bance, že ve firmě nebudu topit uhlím,“ říká klient a podnikatel s tím, že kdyby po podpisu tuto podmínku porušil, čekaly by jej vážné důsledky.

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel
Foto: Repro newsletter ČSOB
Popisek: Mailová kampaň ČSOB

Skupina ČSOB se v Česku prezentuje nejen tím, že „motivuje klienty k zeleným řešením“ a „myslí zeleně“. Kromě toho, že například nabízí svým klientům, že jim spočítá jejich uhlíkovou stopu a upozorní je na to, jaké množství emisí oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů přináší jejich životní styl, se také snaží emisní politiku uplatňovat i vůči svým firemním klietům.

ČSOB, která je dceřinou společností belgické KBC Bank, v posledních letech dává najevo, že někteří její klienti u ní mohou narazit, pokud nebudou vyhodnoceni, že nemají dostatečně zelený přístup. ČSOB jako vůbec první banka v Česku již v červnu 2021 ukončila financování uhelných projektů a nepodílí se na financování, pojištění ani poskytování poradenských služeb v oblasti výroby elektřiny založené na spalování a těžbě uhlí a u firem není neobvyklé, že bankéři posuzují dopad jejich činnosti na životní prostředí, což pak ovlivňuje úvěrová rozhodnutí.

„Jsme si vědomi toho, že změna klimatu je jednou z největších globálních výzev pro 21. století. Proto jsme v rámci své environmentální odpovědnosti přijali řadu dalších opatření s cílem vytvořit zdravější životní prostředí a zpomalit tempo globálního oteplování přechodem na nízkouhlíkové hospodářství. Skupina ČSOB bude nadále aktivně podporovat tvorbu energie z obnovitelných zdrojů, bezpečnou mobilitu, cirkulární ekonomiku apod. Naproti tomu jsme s ohledem na zásady udržitelného podnikání zpřísnili podmínky pro obchodní transakce,“ píše banka.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co má uhlí společné s bankovními službami ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSaJe , 06.05.2024 9:20:54
Ato až bude digitální měna, pak nám zablokují účet a máme "vymalováno" !

|  15 |  0

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…