Internetový útok na Paroubka: Má pračku na peníze, zavřete ho

16.12.2011 9:51

Stanislav Dvořák do redakce ParlamentníchListů.cz poslal e-mail, v němž vyzývá, aby se lidé přidali na facebookový odkaz „Pračka na peníze“ a tam připojili své přání, aby orgány činné v trestním řízení řádně vyšetřily příjmy expremiéra Jiřího Paroubka a jeho ženy Petry. Je nepochybné, že dotyčný má na mysli novou kauzu kolem nákupu domku Paroubkových na ostrově Ithaka.

Internetový útok na Paroubka: Má pračku na peníze, zavřete ho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek se postavil do čela strany NS-LEV 21

Kolem expremiéra a také bývalého šéfa ČSSD Jiřího Paroubka a jeho ženy Petry je nyní pěkně rušno. O pár se v posledních dnech začínají houfně zajímat média a jako důvod jim posloužila koupě dvojdomku na řeckém ostrově Ithaka. Petra Paroubková nejdříve vysvětlila, za jakých okolností k domku vlastně přišla, s kým podepsala všechny smlouvy a komu dala kvůli nákupu plnou moc, včera se pak musel její manžel na interpelacích dotazovat ministra zahraničí Karla Schwarzenberga na to, proč se o jeho řeckou vilku zajímají i diplomaté.

Dnes pak o Paroubkových opět píše deník Blesk. Pod článkem „Co tají o řecké vile“ se článek věnuje smlouvám, přes něž Petra Paroubková zaplatila za vilku. To ale není vše. Je zajímavé, že již zmiňovaný e-mail od Stanislava Dvořáka se objevuje právě ve chvíli, kdy se manželé snaží celou věc s koupí domku slušně novinářům vysvětlit.

„Vyzýváme Jiřího Paroubka k odkrytí příjmů jeho osoby a jeho ženy Petry, vyzýváme také orgány činné v trestním řízení, aby tuto nechutnou kauzu ohrožující důvěru v české politiky rozkryly a vyvodily z nich důsledky v podobě žádosti o vydání pana Ing. Jiřího Paroubka k trestnímu stíhání,“ zní v Dvořákově e-mailu, který také poukazuje na facebookovou stránku Pračka na peníze.

Náhodná zbohatnutí v politice nejsou běžná

„Přidejte si nás na Facebook a ukažte panu Ing. Jiří Paroubkovi, že náhodná zbohatnutí v politice nejsou běžná. Čím více si vás naši stránku přidá, tím větší skupinu lidí proti podivným zbohatnutím v politice vytvoříme. Proto přeposílejte dále a doporučte všem svým přátelům,“ píše dále Dvořák.

A připojil i výzvu jakéhosi skrytého uskupení, jež lidi burcuje k tomu, aby pomohli svými aktivitami odkrýt zdroje financování Paroubkovy nové strany Národní socialisté - Levice 21. století, kterou dnes prý financuje podnikatel Jaroslav Andres. Ten ale prý nikdy předtím nevykazoval zisk ani provozní obrat srovnatelný s obratem, který mu dnes umožňuje pronajímat honosné sídlo právě Paroubkově partaji.

„Vyzýváme české novináře, aby se již nebáli každodenního zastrašování ze strany pana Paroubka a odkryli nesrovnalosti v účetnictví manželů Paroubkových a jejich obchodních partnerů, protože na konci nepřehledných vazeb najdeme původ a zdroj peněz, kterými dnes pan Ing. Jiří Paroubek hýří,“ dodalo dále uskupení s poukazem, že lidé mají přestat tolerovat legalizaci podivných peněz v akci nákup nemovitostí za knihy..

Za knihy dostal čtyři miliony

Paroubek vydal v nakladatelství Prostor dvě knihy pamětí, za které inkasoval čtyři miliony. To ale přijde mnohým značně podezřelé. Expremiér se však brání a žádné pochyby nepřipouští. Smlouvu, kterou podepsal Paroubek s nakladatelem Alešem Ledererem, autor prý splnil a nastoupilo tak plnění ze strany nakladatele. Navíc prý nikdy nebyl s Ledererem v obchodním styku a neposkytl mu jako politik žádnou výhodu, uvedl pak k tomu sám Paroubek pro ParlamentníListy.cz.

Paroubek vydal v nakladetelství Prostor dvě knihy – Plnou parou v politice a Ve službě republice. Obou titulů se zatím prodalo asi 40 tisíc výtisků, což nemohlo nakladatelství přinést zisk. Nakladatel Lederer ale uvedl: „Jestli si pan Paroubek u mě vydělal čtyři miliony, je to má soukromá věc.“

„Nemám důvod zpochybňovat vyjádření vydavatele ohledně počtu vydaných a prodaných knih. Kromě toho se domnívám, že prodej, který probíhá něco přes dva měsíce, není zdaleka uzavřen. Od října 2011 mám uzavřenou smlouvu s vydavatelem na napsání dvou mých knih. Smlouva byla uzavřena na postoupení autorských práv. Smlouvu jsem splnil a nastoupilo tedy plnění ze strany vydavatele. Řádně zaplatím daně, smlouvu netajím,“ dodal pak k tomu Paroubek pro ParlamentníListy.cz.

Dusno kolem prodeje knih je proto, že právě za honorář za knihy si koupil Paroubek z manželkou Petrou půlku dvojdomku na řeckém ostrově Ithaka, kterou některá média okamžitě označila za vilu. Paroubek však naprosto odmítá, jakékoliv pochybnosti ohledně smlouvy a hlavně to, že by se jednalo o nějaké záhadné a neprůhledné obchody.

„S vydavatelem jsem nikdy před tím nebyl v žádném obchodním, či jiném spojení. Ani na magistrátu, ani ve vládě, ani v ČSSD, ani nyní. Nikdo nemůže říct, že bych mu poskytl, byť jen vzdáleně, nějakou materiální výhodu,“ vysvětlil ale Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…