Je za tím ABL, uhýbá před střetem zájmu přerovský radní

11.09.2011 21:15

Přerov má na krku další obvinění ze střetu zájmů při zadávání veřejných zakázek. Opozici se nelíbí, že firma napojená na jednoho z radních získala za dobu jeho působení ve funkci zakázky za více než 6 miliónů korun. On vše vnímá spíše jako podnikatelský boj.

Je za tím ABL, uhýbá před střetem zájmu přerovský radní
Foto: Hans Štembera
Popisek: ABL

Ostrahu parku Michalov a další zakázky za více než 6 milionů korun získala bezpečnostní agentura KEN Security, kterou vlastní přerovský radní Jaroslav Čermák (ODS). Vyplývá to z přehledu zprávy, kterou si od města vyžádala opoziční koalice Společně pro Přerov (SPP) a kterou mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Podivné zadávání zakázek

„Zeptali jsme se města Přerova a jím zřízených organizací a obchodních společností jako jsou Sociální služby, Technické služby města Přerova, Služby města Přerova nebo Teplo Přerov na to, jaké měly výdaje v letech 2006 až 2010 za služby bezpečnostních agentur," uvedl pro ParlamentníListy.cz člen SPP Martin Čechál.

Zjištěná data ukazují, že tyto organizace vynaložily za 4 roky částku ve výši 6,355 milionů korun. „Devadesát devět procent z této částky, tedy 6 milionů a 283 tisíc korun, utržila firma KEN Security s.r.o., kterou vlastní radní Jaroslav Čermák," doplnil Čechál.

Nejvíce peněz z celé sumy, celkem 3,762 milionů korun, vyplatila společnost Technické služby města Přerova a.s. „Zde je nutno zdůraznit, že Čermák zastával v této společnosti v období od 2. dubna 2008 do 2. prosince 2009 funkci předsedy dozorčí rady," vysvětlil redakci Čechál.

Podle něj je podivné, když v Přerově firma radního získává téměř sto procent zakázek v oboru služeb bezpečnostních agentur. „A pokud jde o záležitost Technických služeb, je člen Rady města Přerova (plní funkci zakladatele společnosti) a navíc předseda dozorčí rady ve věci zakázek této společnosti ve střetu zájmu," dodal Čechál za uskupení SPP, které tvoří Věci veřejné, Strana zelených a Nezávislá volba.

Možná je za tím ABL, tvrdí Čermák

Jaroslav Čermák, který působí ve funkci radního města od roku 2006, ale nařčení opozice popírá a argumentuje tím, že pro Přerov zajišťuje bezpečnostní služby už osmnáct let. Tehdy však ještě nebyl radním. „Opozice vypíchla rok 2006 a přitom mám s městem podepsanou smlouvu o zajišťování bezpečnostních služeb už od roku 1993," řekl ParlamentnímListům.cz radní Čermák s tím, že se podle něj jedná o osobní útok ze strany opozice s cílem jej skandalizovat.

„Je to nefér. Považuji celou věc za sprostý útok na mou osobu a hodlám se bránit právní cestou," řekl radní.  Jaroslav Čermák mimo jiné poukázal na možnou souvislost tohoto obvinění se skutečností, že koaliční uskupení Společně pro Přerov je mimo jiné tvořeno Věcmi veřejnými. „Může za tím být i nejmenovaná agentura, která může mít zájem to tu ovládnout. Všichni víme, kdo VV řídí," dodal.

ParlamentníListy.cz proto oslovily přerovský klub Věcí veřejných, aby se k této záležitosti vyjádřil. „Každý se brání, jak umí. Pokud toto pan Čermák tvrdí, ať to doloží. Souboj dvou bezpečnostních agentur jednoznačně vylučuji. ABL s tím nemá nic společného," řekl s úsměvem předseda klubu VV Přerov Jiří Kohout.

Podle slov Jaroslava Čermáka nebyl z jeho strany důvod cokoliv ovlivňovat. „Jako radní jsem nerozhodoval o zakázkách pro svoji firmu," říká. Jeho slova potvrzuje i mluvčí magistrátu Bohuslav Přidal. Podle něj si společnost KEN Security vybíraly příspěvkové organizace nebo obchodní společnosti města. Rada do toho nezasahovala.

Čermáka už vyšetřují kvůli jiným zakázkám

O Jaroslava Čermáka a několik někdejších přerovských radních a úředníků včetně primátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) se však už delší dobu zajímá protikorupční policie v souvislosti s jinou kauzou. Jsou podezřelí ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky na stavbu Domova pro seniory v Přerově a opravy zimního stadionu.

Vyšetřovatelé tvrdí, že Čermák měl mít obchodní vztah s Přerovskou stavební společností. Ta obě zakázky stavěla. Čermák měl údajně zajišťovat ostrahu staveniště domova důchodců.

„Co se týče zakázky na stavbu domova důchodců, mohu říct jen to, že o ní rozhodovala rada v době, kdy jsem ještě nebyl komunálním politikem," řekl závěrem ParlamentnímListům.cz a dodal, že ani v tomto případě se podle něj nejedná o střet zájmů.


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…