John si myslel, že mu policisté věří. Teď mu nalijí čistého vína

02.02.2011 16:41

Přes dílčí politické úspěchy vesměs na úkor Petra Nečase, které v posledních týdnech zaznamenal ministr vnitra Radek John, se mu nedaří naklonit si přízeň policejních odborářů. Ti se odhodlali k nestandardnímu kroku.

John si myslel, že mu policisté věří. Teď mu nalijí čistého vína

Policejní odbory se rozhodly vytvořit petici, respektive anketu, v níž vyzývají k podpisu všechny příslušníky Policie ČR, kteří nedůvěřují svému ministrovi. Milovníku vína Johnovi se tedy dostane příslovečného "čistého vína" přímo od podřízených.

Se uvidí

"Pan ministr se v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo vychloubal, že má důvěru policistů, tak jsme ho vzali za slovo a pokusíme se jeho důvěryhodnost otestovat," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz šéf policejních odborů Milan Štěpánek.

Celá anketa je podle Štěpánka zatím ve stadiu příprav, ale do konce příštího týdne dozná finálních změn. "Ministr vnitra Radek John tu není od toho, aby řídil policii, ale aby ji poskytl dostatečné prostředky. Uvidí se, zda policisté svému ministru věří," uzavřel Štěpánek.

Více:
John u Jílkové: Policie zpružní. Zatočíme se spáči a lenochy

Sledujeme téma Policejní prezident

Zkouška důvěry

Ministr vnitra Radek John se zkoušky důvěry nebojí a svou pozici ospravedlňuje. "Jsem první ministr, který má takto drasticky osekaný rozpočet a musí dělat nepopulární kroky. Moji předchůdci rozhazovali plnými hrstmi a také díky nim je naše země v ekonomické situaci v jaké je. Pro policisty jsem vyjednal, že se nebude danit odchodné, nebudou se rušit výsluhy a nebude se propouštět. Po nelehkém boji jsem policii zajistil nezávislého policejního prezidenta a opět deklaruji plnou podporu jejich práci bez jakýchkoli politických tlaků," zdůrazňuje pro ParlamentníListy.cz Radek John.

A propos prezident

Právě způsob volby policejního prezidenta leží v žaludku policejním odborům a nejen jim. Proti volbě se vzepřela i ODS. Premiér Petr Nečas však nakonec Johnovi ustoupil s prohlášením, že nebude Petra Lessyho ve funkci zpochybňovat. Autor zákona o služebním poměru Petr Tomek se před časem pro ParlamentníListy.cz vyjádřil, že vyhlášení výběrového řízení je protiprávní.

Více zde:
Autor služebního zákona: John nepotřebuje souhlas Nečase

Předseda Věcí veřejných Radek John se oproti minulému výzkumu důvěryhodnosti členů kabinetu agentury SANEP propadl o více jak 10 procent. V prosincovém průzkumu obdržel jen 24,7 procenta namísto předchozích téměř 35 procent. Zda nějakým způsobem zohlední členové Věcí veřejných tato čísla při březnové volbě předsedy lze jen těžko odhadovat.

Podrobněji:
Důvěra ministrům? Kalousek propadl, Bárta třetí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…