Koalice? Sňatek z rozumu, boj proti korupci je výsměch. Tak to vidí lidovci

16.10.2011 12:51

ROZHOVOR Lukáš Curylo, krajský zastupitel Moravskoslezského kraje za KDU-ČSL a první místopředseda Krajské organizace KDU-ČSL v Moravskoslezském kraji vidí současnou vládní koalici jako velmi nesourodé těleso, a to jak programově tak i stylem politiky. Pro ParlamentniListy.cz v rozhovoru řekl: Je to takový „sňatek z rozumu". Jediné, co je v současnosti pojí, je na jedné straně velmi křehká koaliční smlouva a na druhé straně velmi silná chuť vládnout. Výsledkem této "kvazispolupráce" je přijímání pouze takových zákonů, které mají primárně zviditelňovat jednotlivé vládní strany a ukazovat jejich sílu. Z "rozpočtové odpovědnosti" zůstalo bezhlavé škrtání, zadlužování domácností a ochuzování střední třídy a z „boje proti korupci" jízlivý výsměch všem poctivým občanům.

Koalice? Sňatek z rozumu, boj proti korupci je výsměch. Tak to vidí lidovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

 Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje opatření, kdy nezaměstnaní po dvou měsících evidence na úřadu práce budou muset jít povinně na veřejně prospěšné práce. Co si o tom myslíte?

Tento trend je správný. Podpora v nezaměstnanosti by měla být podmíněna veřejně prospěšnými pracemi. Nezaměstnaný člověk nesmí být trestán, jestliže z ne vlastní vůle nemůže sehnat práci, ale za to, že pobírá podporu v nezaměstnanosti, by se měl státu recipročně revanšovat svou prací ve prospěch společnosti. Důležitým přínosem tohoto opatření je také jeho výchovný aspekt, kdy nezaměstnaný člověk neztrácí pracovní návyky. Je to také jedním z nástrojů boje proti „schwarz" systému, tzn. zaměstnávání „na černo".

KDU-ČSL byla docela poškozena vznikem TOP 09, která ji docela odebrala členy a příznivce. Děláte v Moravskoslezském kraji něco pro znovu získání pozic?

S tímto tvrzením se nemůžu ztotožnit. KDU-ČSL má v Moravskoslezském kraji několik tisíc členů a já osobně vím pouze o několika jednotlivcích, kteří naši stranu opustili a odešli do TOP 09. Dokonce jsme zaznamenali, po pro nás neúspěšných volbách do poslanecké sněmovny, příchod nových členů do naší strany. Náš volební neúspěch do poslanecké sněmovny nemůžeme přičítat vzniku TOP 09 či jiné straně, ale vlastní nešikovnosti a mnohým chybám ve volební kampani, ze kterých se musíme poučit.

V rámci činnosti KDU-ČSL v Moravskoslezském kraji se snažíme lidi vlastním počínáním na úrovni komunální a krajské přesvědčit, že KDU-ČSL svým sociálně tržním programem, je jedinou komplexní alternativou pro zdravý rozvoj naší společnosti. Nejsme strana „pouze" pro ty „bohaté" či jen pro ty „chudé", ale skutečně stranou lidovou, jak také neseme ve svém názvu.

Více o dění v Moravskoslezském kraji ZDE

Vrátil se k vám nějaký člen zpět z TOP 09?

Nevím o tom, že by se nějaký člen TOP 09 vrátil zpět do KDU-ČSL.

Jak vypadá vaše členská základna v regionu, jak se za poslední roky vyvíjí?

Vývoj členské základy má v našem regionu mírně sestupnou tendenci. Je to dáno především vysokým průměrným věkem našich členů. Důležitější však než počet našich členů, je počet našich sympatizantů a potenciálních voličů. Většina parlamentních stran má nižší počty svých členů a přesto vyšší volební preference.

Pomalu ale jistě se blíží krajské volby 2012, půjdete opět do volebního boje? S čím chcete uspět?

Rád bych se aktivně zúčastnil volebního boje v rámci krajských voleb 2012. To však nezáleží pouze na mé osobě, ale především na volební strategii Moravskoslezské KDU-ČSL a bohužel také na partikulárních zájmech „stranicky" silných okresů, mezi které okres Ostrava nepatří. Aktuální volební program se v těchto dnech připravuje. Bude určitě zaměřen na řešení nejpalčivějších problémů v našem kraji a také na jeho společenskohospodářský růst, který by pomohl zvýšit životní úroveň jeho obyvatel.

Co považujete za největší problém našeho regionu?

Mezi největší problémy našeho regionu patří zcela jistě špatné životní prostředí, strukturální nezaměstnanost a s tím spjatý odliv lidí z našeho kraje (obzvláště mladých).

Máte jasno v tom, jak je řešit?

Snadná řešení na tyto problémy nejsou. Špatné životní prostředí je ovlivněno nejen povahou průmyslu v tomto kraji, ale také strukturou hospodářství v sousedním Polsku. V boji s nezaměstnaností nepomůže pouze vznik nových pracovních míst (bez přidané hodnoty), ale zejména společenskohospodářské změny v našem kraji, rozvoj služeb, vzdělávání, výzkumu apod.

Co považujete za největší úspěch vaši strany v Moravskoslezském kraji?

To je těžká otázka. Se čtyřmi mandáty v krajském zastupitelstvu se toho moc udělat nedá. Jsem však hrdý na to, že jsme schopni v zastupitelstvu upozorňovat na problémy lidí, žijících v tomto kraji. Konkrétním výstupem této snahy byl např. můj návrh na zjednodušení dotačního řízení pro příjemce krajské podpory, který byl vedením kraje akceptován a uveden v život.

Zprávy z Ostravy čtěte ZDE

Ve svém životopise udáváte, že máte čtyři děti. Myslíte si, že současná sociální politika státu je vstřícná k mladým rodinám s dětmi?

Není. Vůbec se např. nezohledňuje společenský význam dětí pro společnost. Vždyť kvalitní výchova jednoho dítěte vyjde rodinu zhruba na 1.500.000,- Kč. Z výsledků práce těchto dětí pak následně profitují všichni lidé, bez rozdílu, zdali jsou bezdětní či mají-li děti. Kde je tedy společenská spravedlnost v této oblasti? Jediná strana, která kontinuálně a v celé šíři myslela na rodinu, byla a je KDU-ČSL. Vždyť už jenom v pojetí „Co je rodina?" se jednotlivé strany rozcházejí a často před standardní rodinou preferují podporu marginálních či pro společnost diskutabilních forem soužití a výchovy dětí. KDU-ČSL se vždy snažila o pojetí vícegenerační rodiny, postavenou primárně na úplné rodině a jejich podpoře a ochraně.

Více čtěte:

Ilustrační foto: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…