Kubera: Neprotestujte už, není to sranda. Nečetli jste, co psal Kalousek?

05.12.2011 21:17

Komentáře dvou mužů - jednoho s pravicovými, druhého s levicovými názory, se tentokrát zabývají protesty slovenských lékařů a naší pomocí Slovensku v tomto ohledu. A také protesty českých pilotů. Své pohledy na tyto události představí opět Jiří Koskuba, poslanec ČSSD a Jaroslav Kubera, senátor za ODS.

Kubera: Neprotestujte už, není to sranda. Nečetli jste, co psal Kalousek?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Ještě v pátek minulého týdne lékař, který by šel vypomáhat na Slovensko, kde vygradovala místní obdoba naší akce Děkujeme odcházíme, byl prý podle prezidenta Lékařské komory Milana Kubka morální ubožák. Slovenským lékařům totiž, jak uvedl, nešlo jen o platy, ale i o to, aby nebyl zprivatizován tamní systém veřejného zdravotnictví.

Na Slovensku proto první prosincový den v nemocnicích chybělo asi 1200 lékařů z celkového počtu šesti a půl tisíce poté, co s tímto dnem vstoupila v platnost jejich výpověď podaná v obdobné akci, jakou byla u nás akce lékařů Děkujeme, odcházíme. Během víkendu sice došlo k dohodě s vládou, ale napětí trvá. Jak se na tento krok dívá poslanec ČSSD a lékař Jiří Koskuba?

Čtěte také:


"Bylo by falešné tvrdit, že jako lékař jsem v pohledu na problém nezaujatý. Ať v Čechách či na Slovensku. Proto čestně přiznávám, že kolegům na Slovensku fandím. Byť informace z médií o podstatě celého jejich protestu jsou více než kusé. Samozřejmě, nejvděčnější je zmínit se toliko o platových nárocích. Ono však jenom o prachy nejde. Taky je poněkud kuriozní, že právě pravicové vlády, tak zapálené pro budování rozvinutého kapitalismu, nejvíce ječí, požaduje-li jakákoliv profesní skupina mj. vyšší mzdy. To náhle základní působení trhu, nabídky a poptávky, neplatí. Rázem je z dotyčných lúza, vyděrači, teroristi atd. Nyní se bouří lékaři, zítra to budou třeba tramvajáci, pozítří pekaři. Chtěli jsme demokracii a i tohle k ní patří," podotýká Koskuba pro ParlamentníListy.cz.

Soudruhu doktore, vystudoval jste za peníze dělnické třídy, tak...

A dodává, že populistické "kecy" o rukojmích nemá rád. "I když je jistě nepříjemné mít k snídani párek bez rohlíku nebo jít do práce pěšky. Samozřejmě, ve špitále už jde přímo o život. Ale tohle si měli mocipáni uvědomit dopředu. Když byla možnost ještě vyjednávat a dohodnout se. Již nejsme v socialismu, kdy ústavou byla zaručena vedoucí úloha strany. A taky tak byla využívána. Mimo jiné tím, že tu tomu, tu onomu, nařizovala kde, kdy, jak a za co bude makat. Felčarům, učitelům, kombajnérům. Moc se nám to nelíbilo. Zapomněli jsme? Třeba na větu: Soudruhu doktore, vystudoval´s za peníze dělnické třídy, strana tě potřebuje tam a tam. Chceme tohle zpátky?" ptá se dále Koskuba.

Ano, není to nic příjemného a jsou s tím komplikace

"U zdravotníků tyto protesty smrdí malérem. Chápu proto obavy řadových lidí. Ale cožpak ve skutečně svobodném státě nemají všichni stejná práva? Stejné povinnosti? Já vím, ve skutečnosti nemají - ale pak se nám zase lže," konstatuje v komentáři pro ParlamentníListy.cz Koskuba. A moc prosí lidi, kteří ještě přemýšlí a nejsou již naprosto otráveni morálním úpadkem a každodenní beztrestnou všeprostupující korupcí, aby neodsuzovali hned někoho, kdo si snaží demokraticky prosadit své zájmy. Zlepšit svou pozici a ocenění.

"Cožpak si kupříkladu naši nezávislí a zhusta nikoliv bleskoví soudci opakovaně neprosadili znovunavýšení svých mezd? Cožpak některé tzv. topmanagementy státních, polostátních, "výhodně" zprivatizovaných kdysi státních či městských firem, nezbytných pro chod země, nedostávají takové platy, že i jejich rezortní ministr je se svou mzdou vedle nich naprostý žebráček? A to pomíjím mnohdy sporný efekt jejich "vedení". O možných nelegálních "vedlejších" příjmech ani raději neuvažuji - jak u nich, tak u ministrů. Nu a mají-li zase málo, tak se prostě voda, plyn, elektřina, odpady, MHD zdraží a zdraží a zase zdraží.....Téma je mi prostě blízké. A roky mne štve. Slovenská pravicová vláda nejen v tomto ohledu selhala. Šance na úspěch slovenských doktorů tam ale stále vidím. Jenom zaslepený namyšlený tupec si totiž neumí představit problémy, které bez fungujících špitálů nastanou. A tím by politici být neměli," říká Jiří Koskuba.

DALŚÍ komentáře uplynulých týdnů Kubery s Koskubou ČTĚTE ZDE


A dodává, že si však na druhé straně nemyslí to, že slovenská neschopnost dohodnout se, byla důvodem vysílat české armádní doktory hasit jejich maléry. Nejde totiž, jak Koskuba připomíná, ani o živelnou katastrofu, ani o napadení spojence nepřítelem. Promopro-Saša je nějak horlivý. Možná i proto, že budou muset ti doktoři jet vlakem. Předražené a bez výběrového řízení nakoupené casy mu totiž stále nějak nelétají. Ledaže dostaneme od slovenské vlády zvací dopis a pošleme tam vojska celá. A dočasně zůstaneme...To už tady taky bylo. Ale nemají tam naftu. A tak by nám Amíci při tažení na východ nepomohli," uzavírá první téma komentáře Jiří Koskuba.

Možná si navýšení platů vydobydou. Ale pak taky nemusí dostat vůbec nic

Senátor Jaroslav Kubera by byl při řešení jakýchkoli protestních akcí poměrně radikální. "Pokud někdo vyhrožuje tím, že odejde, tak ať jde, já bych ho nedržel. Prostě bych to vzal doslova: Děkujeme, odejděte. Vím, že to je fakt složitejší, ale pokud si někdo detailně přečetl jedno z posledních vyjádření Miroslava Kalouska o současném a možném vývoji ekonomiky, musí ho snad přejít veškeré chutě na protesty. To už není sranda," konstatoval ve svém komentáři uplynulého týdne pro ParlamentníListy.cz Kubera.

Související: "Bude to hustý." Přijde taková krize, že už o ní mluví i Kalousek

Podle něj sice nakonec mohou slovenští lékaři ve svých požadavcích uspět, vše nakonec ale může vyústit v to, že nebudou za čas brát vůbec nic - prostě nebudou žádné prostředky, když je nyní vyčerpají rychle. Pomoc české vlády v podobě vyslání českých vojenských lékařů na Slovensko pak Kubera chápe a pokládá za logickou.

"Ta situace je tam totiž v některých místech opravdu daleko kritičtější než byla na začátku roku u nás," upozorňuje senátor Kubera.

Stávka pilotů ČSA naštvala Nečase

Nespokojení piloti ČSA oznámili, že chtějí pokračovat v protestech proti údajnému vyvádění majetku z Českých aerolinií. Vyplynulo to v pátek z výsledků ankety, kterou mezi piloty uspořádalo České sdružení dopravních pilotů (CZALPA), jež protesty organizuje. Pravděpodobně se ale má forma protestu změnit, i když jejich konkrétní podoba zatím není jasná.

Stávkující piloty přitom už v pátek ostře odsoudil premiér Petr Nečas (ODS), i vedené ČSA, které oznámilo, že bude vymáhat po protestujících škody. V pátek proto už piloti do práce nastoupili.

V pondělí pak ČSA oznámila, že propustí ze svých řad 100 pilotů, kteří se budou moci nově ucházet o pracovní místa v Holidays Czech Airlines. Jisté tak je, že i to bylo v minulém týdnu důvodem k protestům. Ty směřovaly mimo jiné i proti převádění strojů do této jiné firmy. Odbory se dokonce vyjádřily tak, že podle nich restrukturalizační plány povedou k faktické likvidaci současné firmy.

A co na to poslanec Jiří Koskuba a senátor Jaroslav Kubera?

Čtěte také:


"Nemám potřebné informace a nejsem vševědoucí. Na druhé straně to, co čtu a slyším, mi nedává důvod, abych pilotům nadával. Byť se pochopitelně zase a zase dozvídám: co vlastně chtějí, když mají čtvrtmiliónu korun měsíčně? Ostatně zhruba před týdnem jsem se taky v novinách dočetl, že primář ve fakultní nemocnici má v průměru plat 80 tisíc měsíčně... Ono ale asi ani tentokrát jen o penízky na výplatní pásce nejde. Ať chceme, nebo ne, být pilotem ČSA je noblesní povolání a srdeční záležitost. Prohlašují-li piloti, že převody části letadel na nějaké "dceřinky" jsou možným tunelováním až likvidací firmy, nemám důvod jim nevěřit. Zvláště jsem-li právě současnými vládními činiteli, jako panem ministrem financí, ujišťován, že to není pravda. Právě proto věřím spíše pilotům," připouští Koskuba v komentáří tohoto týdne pro ParlamentníListy.cz.

A pokládá otázku: Cožpak jsme si již sami nezlikvidovali spoustu firem s tradicí a luxusním logem?

"Neuražte se, ale umím si dokonce i představit, jak asi konkurence dotyčným "reformátorům" projeví vděk. Jen diplom to nebude," myslí si Koskuba.

A přidává pro ParlamentníListy.cz svoji úvahu nad tím, proč se podle něj Češi do protestů nehrnou.

Koskuba: Máme za sebou dlouhý trénink v držení huby

"To se musíte zeptat jich samotných. Ono je laciné jen prohlásit - máme to v povaze. Nechci být advokátem chudnoucích Čechů, ale máme jako národ za sebou přes tři století Habsburgů, pak po pouhých 20ti zase 50 let hitlerčíků a komančů....dost smutný a dlouhý trénink držení huby, že?" míní Koskuba.

A přiznává, že mu taky leze na nervy, že se zase nadává jen nad pivem či za zavřenými dveřmi.

"I proto jsem se před časem pokoušel v modré Praze stát prvním oranžovým senátorem pod heslem "na politiku nestačí jen nadávat". Marně. Mí Pražané mi neporozuměli. Jistou deziluzi lidí nyní ale chápu. Prodělávám ji rovněž. Obávám se však, jak dlouho tenhle klid před bouří vydrží. Ceny supersvětové, platy jako u sběraček čaje. To je náš cíl? Ono to v celé EU stojí za .... za nic, že? Lid prostý za to rozhodně nemůže. Pachatelé se nám pak smějí do obličeje ze svých konferencí, summitů, sídel a jachet. Možná právě proto se nám smějí, že držíme ústa a krok," uzavírá komentář pro tento týden poslanec ČSSD.

Ať si koupí piloti vlastní letadlo a ukážou, jak to všechno umí, říká Kubera

Podle senátora Kubery piloti nemohou disponovat tak velkým vydíracím potenciálem, jako lékaři. I proto se domnívá, že je jejich šance na úspěch nižší. "Obecně mám problém s protesty všeho druhu. A nyní je pokládám za naprostý nesmysl, prostě na ně není doba. Stačí se jen podívat, co se děje ve světě i v Evropě. Ovšem když protestují piloti, může to znamenat maximálně to, že nějaký europoslanec nedoletí do Bruselu, a to za katastrofu nepokládám. Navíc ti naši piloti si asi neuvědomují, že je pilotů všude ve světě dost, že různé aerolinky oslabují, a tak je kam pro ně sáhnout. Nicméně nechápu, a to je stejné i u těch lékařů, že když se jim něco nelíbí, proč se nesloží a nekoupí si nějaké vlastní letadlo či letadla, a neukážou, jak by to dělali oni? Stejně by to tak mohli udělat i doktoři, pokud mají pocit, že by to zvládali lépe a za více peněz," uzavírá jednu z možností řešení ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz Kubera.

Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…