Měsíc po Havlově smrti lidé stále zapalují svíčky

15.01.2012 17:05

I měsíc poté, co zemřel bývalý československý i český prezident Václav Havel, chodí lidé projevit svou soustrast k rodinné hrobce Havlových. V sychravém počasí tam hoří desítky svíček.

Měsíc po Havlově smrti lidé stále zapalují svíčky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rodinná hrobka Havlů na Vinohradském hřbitově

Fotoreportér ParlamentníchListů.cz potkal u hrobky v neděli odpoledne zhruba deset lidí, kteří se přišli exprezidentovi poklonit a zapálit svíčku. Lidé stále truchlí, na desce září několik desítek svící.

Václav Havel zemřel 18. prosince dopoledne v Hrádečku na Trutnovsku. Bylo mu 75 let. Jeho památku už ten den uctily spontánně tisíce lidí, soustrast následně vyjádřilo mnoho politiků a osobností veřejného života z Česka i celého světa. Den po Havlově úmrtí vláda na svém mimořádném zasedání rozhodla, že památku bývalého prezidenta uctí celé Česko třídenním státním smutkem. V pátek 23. prosince se konal Havlův státní pohřeb, který přenášely živě české i zahraniční televize.

Na Havlovu počest se konal velký koncert v pražské Lucerně i plavba lodi s květinami z Prahy až do Děčína. Čtvrtého ledna byla urna s popelem Václava Havla uložena do rodinné hrobky na pražském Vinohradském hřbitově. Soukromé pietní akce se účastnila vdova Dagmar, příbuzní a nejbližší spolupracovníci.

Lidé dosud přemýšlejí, jak Havla uctít. Kromě zapálení svíčky na místě Havlova posledního odpočinku volí i alternativní cesty, například petice za přejmenování některých ulic, náměstí, pražského letiště nebo úřadu prezidenta. Objevil se i nápad vytisknout desetitisícovou bankovku s Havlovou podobiznou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…