Na násilnosti jsme připraveni, říká šéf úřadů práce. Zatím fronty a zmatek

03.01.2012 11:34

Sociální dávky se začaly vyplácet na úřadech práce. Jenže tyto změny přinesly do mnohých jejich úřadoven v pondělí početné fronty. Výjimkou nebylo ani to, že selhaly počítače, chyběly příslušné formuláře, leckde – například na Úřadu práce v Liberci – neměli ani přestěhovaný nábytek. Přesto ministr práce a sociálních věcí ve včerejším Hyde parku poděkoval úředníkům za to, že byli dobře připraveni a nápor zájemců zvládli. Jenže úředníci už tak optimističtí jako ministr zřejmě nejsou. Na lidi ve frontách brzy pošlou antikonfliktní týmy.

Na násilnosti jsme připraveni, říká šéf úřadů práce. Zatím fronty a zmatek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Nově si pro všechny dávky, podpory či příspěvky budou muset lidé dojít na úřady práce. Ministerstvo práce a sociálních věcí si od toho slibuje úsporu až 750 milionů korun ročně. Jenže úřady práce si budou kvůli nespokojeným lidem čekajícím v nekonečných frontách vytvářet antikonfliktní týmy. Aby lidi stojící ve frontách měl kdo uklidnit. To ale bude stát další peníze, které podle mnohých úředníků nejsou třeba ani na to, aby se koupily nové vyvolávací systémy.

Na změny ve vyplácení dávek se ale již včera snesla kritika. Někde, jako třeba v Brně nebo ve Zlíně, se fronty tvořily již brzy ráno, pomalu ještě za tmy. V jiných krajích se úředníci, kteří se starají o dávky, ještě nestačili přestěhovat do nových prostor a stěhovali stoly a počítače až během pondělí. I proto se tvořily fronty.

Jak v pondělním zpravodajství ukazovala Česká televize (ČT), úředníci nebyli na nápor zájemců někde skutečně připraveni. Někteří lidé čekali na odbavení i čtyři hodiny. Situaci komplikovaly i desítky lidí, kteří se po Novém roce přišli na pracovní úřady zaregistrovat po ztrátě práce ke konci roku.

Už od sedmé hodiny ranní se čekalo podle deníku Právo například v Brně na Mojmírově náměstí, přestože úřad otevírá v osm. Je tam bezbariérový vstup, řada lidí tam stála ještě před jedenáctou.

„Co to je za hloupost, hlásit se hned první den,“ zlobila se podle deníku asi padesátiletá žena. Až když se dověděla, že má celý měsíc čas, uklidnila se.

Podle úředníků jsou totiž fronty zbytečné. „Žadatelé o příspěvek na mobilitu nemají přesné informace. Domnívali se, že musí podat žádost na novém formuláři ještě dnes, ale stačí v průběhu celého ledna,“ vysvětlil k tomu pro deník Právo ředitel Úřadu práce Brno-město Jan Marek.

Nápor se čeká hlavně ve středu

Fronty se v pondělí ráno tvořily i na Úřadě práce ve Zlíně. Do půl třetí odpoledne si jen ve Zlíně podalo žádosti o dávky hmotné nouze, příspěvku na péči a dávky pro zdravotně postižené asi 450 lidí, převažovali zdravotně postižení žadatelé o příspěvek na mobilitu. „Největší nápor jsme měli do deváté hodiny ranní, poté už lidé chodili průběžně,“ přiblížila mluvčí úřadu Miriam Majdyšová.

Jenže mluvčí se obává, že další příliv klientů čeká úřady práce už tuto ve středu. Rada zdravotně postižených totiž vyzvala lidi s handicapem, aby na úřadech práce podali žádosti o příspěvek na mobilitu hromadně ve středu 4. ledna.

Nemají vyvolávací systém. Nejsou peníze

Jak již v pondělí informovala ČT, někteří lidé si například na Úřadu práce v centru Ostravy stěžovali na to, že tam není kopírka. „Už jsem tady dneska podruhé. Musíme dokládat, že máme zaplacený nájem, elektřinu, plyn. Přinesla jsem originály, netušila jsem, že tady nemají kopírku. Na sociálce ji měli. Takže jsem musela utíkat do knihovny, tam to kopírovat a fotokopie přinést sem,“ postěžovala si v toto souvislosti Právu jedna z klientek.

Ředitel královéhradeckého Úřadu práce Martin Horák pak tvrdí, že úředníci mají nové informační systémy. „Na těch se teprve učíme,“ přiznal však ředitel s tím, že nová pracoviště navíc stále nejsou vybavena vyvolávacími systémy.

„Nákup například nových displejů by přišel na desítky tisíc korun. Věřím ale, že v průběhu roku, pokud bude třeba, systém doplníme,“ dodal k tomu Horák.

Podle informací ČT se s komplikacemi s odbavovacím systémem setkal i úřad práce v Jihlavě. Na vině je ale spíš to, že úředníci s vyvolávacím systémem neumí pracovat. Sázeli tak v pondělí na osvědčený papír a tužku.

„Některé aplikace fungují lépe, některé méně, ještě se to dotahuje, musíme doufat, že budou fungovat na 100 procent, prostě musí," podotkl k problémům ředitel Úřadu práce Kraje Vysočina Jiří Hrdlička.

Drábek: Ukázalo se, že systém umíme obsloužit

Jenže nějaké problémy si ministr práce a sociálních věcí zřejmě nepřipouští. Když ho před Vánoci interpelovali v Poslanecké sněmovně poslanci z KSČM kvůli nepřipravenosti systému, Drábek se již tehdy hájil, že to není pravda.

I včera ministr připravenost systému výplaty dávek a vybavenost úředníků obhajoval. V pořadu České televize Hyde park řekl:

„Dovolte mi, abych na závěr poděkoval dnes speciálně všem pracovníkům úřadu práce, protože ta příprava změny výplaty sociálních dávek, to, že se dnes prokázalo, že ten systém umíme obsloužit, tak za to patří velký dík celému Úřadu práce ve všech jeho pobočkách a pracovištích.“

Kupodivu ale ani generální ředitel Úřadu práce ČR Jiří Kubeša se nějakých výraznějších problémů na úřadech neobává. „Je to o lidském přístupu, o pochopení problému toho druhého,“ uvedl v pondělním rozhovoru pro Českou televizi Kubeša. „Může dojít i k nějakým násilnostem, ale existují dohody s městskou policií,“ dodal Kubeša.

Práci přidali, starosti také

Jenže jak ještě před Vánoci vypověděly ParlamentnímListům.cz dvě z pracovnic úřadu práce, sami úředníci vědí, že to bude od začátku roku pěkná mela. „No je to opravdu skvělé. Je to průšvih, a to jsme ještě ani nezačali," řekly obě ženy před svátky. Nový software k tomuto účelu stál prý 180 milionů, i když starý program byl prý skvělý. „Zase si někdo namastil kapsu,“ zlobila se tehdy paní Eva, zaměstnankyně „pracáku“. Podle ní dojde nejdéle do konce dubna ke kolapsu.

Paní Eva kromě jiného dál zmínila, že již v prosinci posílali lidi na poštu.  "Ale co bude od nového roku, si vůbec neumím představit,“ lamentovala 20. prosince. Jenom její běžná agenda sestává z 650 lidí, kteří jsou bez práce.

„Teď nám totiž ještě přidali další části, děvčata na sociálce dávají výpovědi, protože k nám nechtějí,“ rozčilovala se pak její kolegyně Jana. Na dotaz, proč tomu tak je, se rozesmála. „Vždyť by musely být blázni. Mně je třiapadesát a beru 15 tisíc čistého," rozhořčila se s tím, že zatímco pracovní úřady spadají pod státní správu, sociálky spadaly pod obec. „Ta platila přece jen slušněji,“ dodala.

Antikonfliktní tým fronty uklidní

Podle deníku Mladá fronta Dnes (MfD) si ale ani jiní úředníci tak jistí v kramflecích nejsou a budou radši sázet na policii. Navíc si budou vytvářet antikonfliktní tým. Obávají se totiž, že se lidé budou kvůli frontám bouřit.

„Pracovníci týmu mají obcházet frontu a snažit se čekající lidi uklidnit. Když to nepomůže, měl by být domluvený zásah městské policie. Stát nechce nic ponechat náhodě a úřady se třeba zásobují i množstvím kelímků na vodu, aby se lidé mohli ve frontě občerstvit. Úředníci mají být také připraveni klienty obsloužit s tužkou v ruce, pokud by klekla počítačová síť,“ napsala dnes MfD.

Podle deníku měl právě tento tým už včera práci v Brně. „Sto padesát lidí tam na vozíčku čekalo už hodinu před otevřením a úředníci se jim snažili pomoct a vysvětlovali, jak to s dávkou na mobilitu je,“ uvedl k tomu pak šéf generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jiří Kubeša.

Změny ve vyplácení kritizuje rada postižených

Nastartovaná reforma sociálních dávek ale má mnoho odpůrců. Kritizuje ji například Rada postižených. Všechny lidi s hendikepem vyzvala proto k protestu. Jak jsme již výše informovali, 4. ledna mají všichni přijít na úřady práce a podat své žádosti o příspěvek na mobilitu. V jeden den tak mohou protestovat proti změně vyplácení dávek.

"My chceme ukázat pouze to, že se zvyšuje byrokracie," zmínil k tomu předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. V rozhovoru pro ČT poukázal například na to, že například příspěvek na provoz motorového vozidla, který se doposud vyplácel jednou ročně, se nově bude vyplácet ve dvanácti měsíčních dávkách.

Další změnou budou sociální karty

Jenže ani lednové změny neudělaly za výplatami sociálních dávek tečku. Už na jaře by měly být některé dávky vypláceny pomocí sociálních karet, hlavně kvůli tomu, aby bylo možné lépe hlídat jejich zneužívání. Kartou nebude možné zaplatit například cigarety nebo alkohol. Zároveň to ale bude znamenat novou změnu.

„Z hlediska vlastní výplaty bude tato cesta mnohem více automatizovaná,“ řekl  k tomu generální ředitel Úřadu práce ČR Kubeša s tím, že synchronizovat tyto změny se nepodařilo. „Rozhodnutí už padlo, ale výroba karty má svoje omezení,“ vysvětlil.

Jenže i to kritizuje Národní rada osob se zdravotním postižením. Všechny výplaty bude totiž spravovat Česká spořitelna.

„Já se domnívám, že se tady dělají změny zákonů, které mají sloužit pouze některým skupinám osob k obohacení," zmínil k tomu Krása. Sociální dávky by podle něj neměly protékat jen jedním bankovním ústavem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…