Němcová ve Všetatech uctila památku Jana Palacha

15.01.2011 19:05

Tuto neděli uplyne 42 let od tragického upálení Jana Palacha. Pamětníci se dodnes nemohou shodnout na tom, zda krutá oběť studenta Filosofické fakulty UK měla ve své době smysl.

Němcová ve Všetatech uctila památku Jana Palacha

V neděli uplyne 42 let od upálení studenta Filosofické fakulty UK Jana Palacha. Demonstrativním sebeupálením přímo na Václavském náměstí chtěl tehdy jedenadvacetiletý student probudit Československou veřejnost z okupační letargie, do které občané tehdejší ČSSR pomalu, ale jistě, upadali. Jeho čin vyvolal adekvátní odezvu až dvacet let později, kdy se bouře proběhnuvší během tzv. Palachova týdne staly předzvěstí pádu autoritativního komunistického režimu v zemi.

Morální oběť hodná obdivu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) v Palachových rodných Všetatech dnes ČTK řekla, že mladičký student předvedl obrovskou morální sílu. „Jeho rozhodnutí padlo v době, kdy zřejmě věděl, že je osud okupované země zpečetěn," prohlásila Němcová (ODS).

28. října 1991 byl Janu Palachovi in memoriam propůjčen Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva. Ani lidé v zahraničí nezapomněli - přinejmenším dvě studentská sdružení (v Itálii a v Chorvatsku) nesou Palachovo jméno.

Související:

Dnes vzpomínáme na Jana Palacha

Palach žije, byť jen na cédéčku. To je teď u soudu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…