Osud důchodové reformy? Je nejistý, potvrdila poslankyně z TOP 09 Langšádlová

06.11.2012 9:55

Poslanci by se měli vrátit po přerušení své schůze z minulého týdne k normě, která je zásadní pro spuštění druhého pilíře důchodové reformy. Prováděcí zákon má totiž umožnit převody peněz do penzijních fondů. Normu však prezident Václav Klaus vetoval.

Osud důchodové reformy? Je nejistý, potvrdila poslankyně z TOP 09 Langšádlová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Novelu vetoval Václav Klaus údajně s tím, že na podobě důchodové reformy není shoda politická ani společenská. Český rozhlas k tomu ve svém zpravodajství připomíná, že pokud sněmovna Klausovo veto dnes nepřehlasuje, hrozí reformě odklad. To potvrdila i místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Prakticky není možné potom ten systém spustit a je nezbytné odložit účinnost důchodové reformy, protože by to vyvolalo obrovskou nejistotu. A v podstatě by to neumožnilo naplnění té důchodové reformy,“ řekla rozhlasu Langšádlová.

„Ale je to samozřejmě i tak velmi špatně, protože každé odložení je ztrátou příležitosti zejména pro mladou generaci, která půjde do důchodu v době, kdy demografický poměr bude úplně jiný. A měli bychom jí dát šanci,“ dodala Langšádlová.

O odklad penzijní reformy podle připomenutí rozhlasu usiluje opoziční ČSSD a podle poslance za ČSSD Romana Sklenáka už k tomu má připravený návrh zákona.

„My samozřejmě ty dva zákony vetované prezidentem nepodpoříme. My jsme naopak podali návrh na odložení celé důchodové reformy o dva roky. Domníváme se, že v tuto chvíli spouštět důchodovou reformu tak, jak byla připravena, je hazard za jakoukoliv únosnou hranicí,“ zmínil Sklenák.

Poslanci by se také měli dnes podle plánu zaobírat církevními restitucemi, jenže je možné, že tento bod z programu vyřadí. Zatím totiž není shoda na daňovém balíčku a obě dvě normy jsou spolu propojené.

Klaus: Zákon o pěstounské péči je „bezcitný a surový“

Poslanci se pokusí přehlasovat ale i další Klausovo veto a to k zákonu o pěstounské péči. Norma má přesměrovat peníze i prioritu státu od ústavní péče k podpoře ohrožených rodin a k pěstounství. Jenže Klaus normu nepodepsal, neboť mu připadá, že je zákon „bezcitný a surový“.

Kritizuje také fakt, že nově by se mělo stát pěstounství zaměstnáním a nikoli posláním. Pěstouni by svoji profesi podle prezidenta mohli pak dělat nikoli ze zájmu o děti a soucitu s nimi, ale pro peníze, protože ti, kteří skutečně chtějí pomáhat dětem, to podle jeho soudu dělají už nyní.

„Dalším důvodem pro veto je podle Klause to, že zákon nemá žádné pojistky proti úředníkům, kteří rozhodují o tom, zda rodiče vychovávají své děti správně, a zásahy státu do výchovy se tak mohou stát běžnou praxí,“ připomněl rozhlas.

Pokud novela projde, měli by pěstouni dostávat víc peněz a nově by měla vzniknout i funkce pěstounů na dobu určitou. Ti by se o starali o děti dočasně, tak jako to teď dělají například Klokánky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…