Paroubek své ČSSD: Chlapci, tyhle podmínky splňte. Jinak nazdar

22.08.2011 13:42

EXKLUZIVNĚ Odchod Jiřího Paroubka z ČSSD ještě zdaleka není jistý. Jeho přestup do České strany národně socialistické 2005, o kterém se mluví jako o hotové věci, zdaleka není definitivum. Bývalý předseda sociální demokracie a expremiér řekl pro ParlamentníListy.cz, že za určitých podmínek v oranžové straně zůstane. A uvedl, za jakých podmínek stranu neopustí. A Paroubek upozornil na to, že špičky ČSSD mají na rozhodnutí jen několik týdnů.

Paroubek své ČSSD: Chlapci, tyhle podmínky splňte. Jinak nazdar
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce Jiřího Paroubka udržet ve straně. Sám přiznává, že hlasy které by Paroubek odnesl, by sociální demokracii chyběly.

„Možná se situace uklidní v Ústeckém kraji, kde je napětí mezi jednotlivými tábory skutečně vysoké. Ale myslím, že v zájmu ČSSD je, aby Jiří Paroubek neodcházel a nezakládal jiný, konkurenční projekt. S podobným projektem, který je spojený s Milošem Zemanem, už máme zkušenosti. Neslouží to k ničemu jinému než k naplnění ambicí předsedy, získá to pár procent hlasů ve volbách, které pak chybějí sociální demokracii," řekl Sobotka  MFDnes.

Podmínky jsou jednoduché

Paroubkovi předseda Sobotka nabízí kandidaturu do Senátu, nebo místo lídra na kandidátce ČSSD do Evropského parlamentu. V zákulisí se hovoří i o místě stínového ministra financí.

Paroubek rozhodně netrvá na tom, že by byl jednoznačně rozhodnut ČSSD definitivně opustit. Sice se podílí na přípravě programu ČSNS 2005, ale spíš jim jen tak nahlíží přes rameno, jak sám řekl. Pro ParlamentníListy.cz Paroubek z Francie, kde tráví dovolenou sdělil, za jakých podmínek by byl ochoten zůstat v lůnu strany, u jejíhož novodobého vzniku stál.

Vše k tématu Jiří Paroubek
Paroubková: Zaostalá církev. Homosexuály bere za čarodějnice
Paroubek: Pravice hnědne, levice modrá...
Je staronový Paroubek k něčemu? ptá se Komárek v komentáři
Sobotka: ČSSD nemusí vyvolávat konflikt s vládou, stačí si sama

„Myslím, že to je jednoduché. Vedení se musí zaručit, že nepřestane hledat možnost k ochraně a postupně i rozvoji institucí sociálního státu," řekl Paroubek, který tvrdě kritizoval, že předseda Sobotka například odstoupil od prosazování 13. důchodů.

Foldyna velebí hromadné vrahy

Paroubek kritizuje i Bohuslava Sobotku, do nedávna svého oblíbence. „Jeho slova v tisku mne utvrzují v obavách o vývoj české levice a o osud ČSSD, kterou jsem v roce 1989 obnovoval. Nebude-li už ani ČSSD mít jiný cíl než vyrovnané rozpočty a bude-li stejně, jako pravice hledat viníky na straně sociálně potřebných, seniorů či různě postižených, pak je má úvaha o straně, která bude naopak důsledně na principech sociálního státu, na principech reformního socialismu setrvávat, nejen správná, ale hlavně potřebná," píše Paroubek na svém webu Vaše věc.cz.

SLEDUJEME téma Paroubkova nová strana
Nové indicie: Paroubek skutečně odejde z ČSSD

Přesto však stále vidí expředseda možnosti, jak stranu zachránit, a za kterých by ji neopustil. „Vedení musí zaručit pokračování praxe presumpce viny dle stanov ČSSD a zajistit nesmlouvavý přístup ke korupčníkům a nevysvětlitelně nabytým majetkům, příkladem je třeba moravsko-slezský hejtman Palas. Musí se postavit otevřeně a tvrdě proti výrokům velebícím hromadné vrahy, tady mám na mysli Foldynu v případě Mladiče a také proti všem dožadujícím se omluvy sudetským Němcům. Také by muselo dojít k přeregistraci členů v Ústeckém kraji, kde je 300 až 400 černých duší, možná i více. Bez nich by ztratili svou politickou pozici Houska a Fišera a těžko by se z tím smiřoval na ně navázaný Hašek. Mají na to několik týdnů," řekl Paroubek exkluzivně pro ParlamentníListy.cz.

Paroubkovo prohlášení se ani trochu nelíbí 1. místopředsedovi ČSSD Michalu Haškovi. "Jiří Paroubek si zřejmě nevšiml, že už rok není na základě vlastního rozhodnutí předsedou ČSSD a zjevně se s tím dosud vnitřně nevyrovnal. Vedení si nenechá od nikoho diktovat, bude striktně dodržovat programové dokumenty a závazky ČSSD. To budeme vyžadovat po všech členech bez výjimky, včetně poslance Paroubka," vzkázal expředsedovi prostřednictvím redakce Michal Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…