Podle Provoda může Mrázkův archiv pořád někde tikat

12.12.2011 9:59

Podnikatel Miroslav Provod, někdejší společník Tomáše Pitra, naznačuje, že takzvané Mrázkovy spisy jsou stále někde ukryté a čekají na zveřejnění. Informace v nich ale prý budou už brzy nepoužitelné, protože některé trestné činy budou promlčeny. V rozhovoru pro lidovky.cz také vysvětloval okolnosti prodeje areálu Vystrkov a společnosti Orlík.

Podle Provoda může Mrázkův archiv pořád někde tikat
Foto: Radek Kraus
Popisek: Benešova vila

Provod tvrdí, že pomáhal synovi prodat akcie firmy Orlík a.s., v jejímž vedení kdysi figuroval i zavražděný podnikatel František Mrázek. Syn Provoda prodal 233 akcií za 233 tisíc korun podnikateli Jiřímu Červinkovi. S ním se Provod zná právě díky Orlíku.

Společnost Orlík v červenci letošního roku koupila areál Vystrkov u Orlické přehrady. Areál vlastnil stát a prodal ho za 59,7 milionu korun. "Nechci, aby se o areálu psalo. Má špatnou pověst, tady vybuchovala auta, vraždili se lidi. To je minulost, s tím nemám nic společného," řekl v létě Lidovým novinám současný majitel firmy Jiří Červinka.

Ve Vystrkově v roce 1996 explodovalo luxusní auto Provoda, v roce 1998 zde vybuchl džíp, který patřil manželce kladenského byznysmena Antonína Jecha. V roce 2003 byl ve Vystrkově zavražděn Petr Šebesta, měl svědčit proti Radovanu Krejčírovi.

„Vezměte v úvahu, že jde o nemovitosti, které nemají pozemek pod sebou, nepatří k nim příjezdové cesty, studny septik či vodojem. Realitní makléř tvrdil, že je Vystrkov neprodejný. Kupec se ale kupodivu našel. Vždy jsem se domníval, že to může koupit jen Schwarzenberg, kterému související nemovitosti patří. Stát prodával neprovozuschopný, restitucí zničený polotovar. Pokud by prodával Vystrkov i s pozemky a příslušenstvím, byla by hodnota areálu několikanásobná,“ vysvětluje Provod serveru lidovky.cz.

Cenu areálu sráží skutečnost, že stojí na cizích pozemcích. Většina jich patří současnému ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09), jenž je získal v restituci.

Červenka zde přesto nejspíš postaví luxusní hotel, jak v rozhovoru pro server lidovky.cz tvrdí Provod. Mrázkův archiv může někde tikat. Ale za měsíc se ho už nikdo obávat nemusí. O svých vztazích s Františkem Mrázkem Provod tvrdí: „Ano. Byl i krátce v dozorčí radě. A také měl dva měsíce na Orlíku pronajatou vilu, přespal v ní ale jen o jednom víkendu, proto smlouvu vypověděl a po čase odstoupil i z dozorčí rady.“

Vazby Provoda na Mrázka prý byly v oblasti realit. „Provizně mne upozornil na výhodné prodeje několika nemovitostí, převážně v Českém Brodě,“ řekl Provod na serveru lidovky.cz. Podle Provoda může být údajný Mrázkův archiv buď legendou anebo za měsíc už nebude nebezpečný.

„Třeba ale opravdu někde něco tiká. Promlčecí doba ekonomických trestných činů je deset let. Státní zaměstnanci, politici a podnikatelé, kteří loupili do roku 2002, se už za měsíc Mrázkova archivu obávat nemusí,“ uzavřel.

V archivu mohou být kompromitující důkazy o motivech politických ústupků, jejichž smyslem mohlo být zamaskování kriminálního pozadí, nebo o korupci či jiné formě rozkrádání státního majetku.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…