Podnikatel nabídl levnější obědy pro důchodce, město je odmítlo

25.12.2011 15:44

Levnější obědy mohli mít senioři v jihočeském Písku. Jeden z podnikatelů nabídl levnější cenu, než jaká je v současnosti. Radnice, kde vládne koalice složená z ČSSD, Volba pro město a TOP 09 to ale odmítla. Lidé jsou proto naštvaní.

Podnikatel nabídl levnější obědy pro důchodce, město je odmítlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé u bufetových stolů

Strávníci z řad seniorů mohli na jednom obědě ušetřit až 11 korun.

Podnikatel nabídl levnější obědy ze své kuchyně

“Mohli jsme namísto 64 korun platit jen 53 korun. Takhle vyhodíme zbytečně přes 250 korun měsíčně. Páni radní na to asi mají, ale my, kteří máme šest sedm osm tisíc měsíčně, ne,“ řekla pro ParlamentniListy.cz důchodkyně Božena Marešová.

Podnikatel David Žák poslal před časem radnici nabídku: Přispívejte důchodcům na obědy i v mé jídelně, vyjde vás to levněji. Zatímco vývařovny v základních školách, které zásobují pečovatelskou službu a pět výdejen, uvaří oběd za 64 korun a radnice seniorům doplatí z této sumy 18 korun, Žák nabízel, že jídlo dokáže uvařit za 53 korun. Radnice by tak mohla na každém obědu ušetřit 11 korun.

"Mým záměrem bylo, aby senioři, kteří chodí k nám do jídelny, měli stejné podmínky jako ti, kteří využívají stravování ze školních jídelen, a hlavně by měli možnost volby. Takhle tu volbu nemají a to je špatně. Ke všemu musí zbytečně platit dražší jídlo,“ řekl Žák.

Radnice stanovila první ceny na zkoušku

Radnice si nechala ceny přepočítat a prý našla možnost, jak obědy zlevnit. Od ledna bude jídlo levnější o 4 koruny, na 60 korun. Senioři však stále budou platit 46 korun, a ušetří tak pouze město, jehož příspěvek bude nižší. Písek také oficiálně odmítá, že by to byla reakce na Žákovu nabídku.

"S vařením pro seniory jsme neměli zkušenosti, proto byly ceny stanoveny jako odhad a teď, na konci roku, jsme si je nechali přepočítat," vysvětlila místostarostka Hana Rambousová (VPM)

Přesto by David Žák dokázal obědy vařit levněji. Hlavní výhodou by to bylo pro strávníky, ne pro město, a o to podle něj i důchodců jde.

“Všechno bude od ledna dražší, elektřina, voda, plyn, nájmy, služby, tak jsme aspoň na jídle mohli ušetřit. Díky městu to nebude o tolik, co bychom ušetřit mohli. Až budou mít radní jednou vyžít ze šesti sedmi osmi devíti tisíc, budou na to koukat jinak,“ dodal senior z Písku Josef Novák.

Radnice prý nechce do systému vyvařování jídla pouštět soukromníky, protože by pak musela dát možnost i dalším a to by situaci komplikovalo.

"V takovém případě bychom museli platit obědy všude, kde se senioři stravují, třeba i v restauracích. My využíváme kapacitu kuchyní v našich školách. Kdybychom dopláceli na stravování jinde, některé fixní náklady na provoz kuchyní by nám stejně neklesly," dodala místostarostka Rambousová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…