Prevence a včasný záchyt dětské obezity - pilotní projekt na školách

20.09.2014 0:00

Začátkem školního roku 2014/2015 odstartoval pilotní projekt „Prevence a včasný záchyt dětské obezity“, který realizuje Centrum prevence o.s., podporuje Poradenské centrum Výživa dětí a financuje Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Prevence a včasný záchyt dětské obezity - pilotní projekt na školách
Foto: Centrum prevence
Popisek: děti a strava

"V rámci tohoto projektu probíhá roadshow ve vybraných základních školách v Praze, kde hravou a zábavnou formou informujeme a zároveň vzděláváme děti o obezitě, jejích rizicích, o důležitosti dodržování správného životního stylu (trávení volného času aktivním pohybem, dodržování správného stravování a výběru vhodného a zdravého jídelníčku)", dodává Marie Bahenská, manažerka projektu. Součástí projektu je měření přístrojem InBody a dotazníkový průzkum.

Cílem projektu je oslovit (edukovat) tímto způsobem celkem 5000 žáků prvního i druhého stupně základních škol, zároveň i rodiče dětí a pedagogy. Upozornit na problematiku dětské obezity, zvýšit informovanost zejména v oblasti prevence obezity a seznámit s možným řešením dětské obezity. Cílem je i zjištění tělesných parametrů celkem u 3 000 dětí, poskytujících data o stavu žáků základních škol a přinést aktuální reálná čísla o stavu obezity či náchylnosti k ní mezi nimi.

Pilíře projektu

  • Průzkum na školách:

Děti budou vyplňovat „zdravý dotazník“ za účelem zmapování situace týkající se životního stylu dětí. Informace budou vyhodnoceny a dále prezentovány.

  • Edukace dětí – přednášky:

Odborník na výživu dětí seznámí žáky s problematikou obezity, poskytne jim rady na zdravé svačiny a výživová doporučení. Odborník na pohyb bude děti informovat o důležitosti trávení volného času aktivním pohybem, dá jim tipy na volnočasové aktivity a doporučí správný pohyb.

  • Měření dětí přístrojem InBody:

Přístroj dítěti změří složení těla (obsah vody, tuku a svalové hmoty, tělesné propozice aj.), diagnostikuje případnou obezitu (BMI, procento tuku v těle, poměr pasu a boků) a vytvoří růstový diagram (srovnání výšky a váhy s vrstevníky).

Měření bude probíhat naprosto diskrétně. Bude trvat 30 sekund a po měření dostane dítě do ruky unikátní číselný kód a heslo, se kterým se následně doma v soukromí spolu se svými rodiči přihlásí do webové aplikace Centra prevence, kde se dozví výsledky měření, více informací a naleznou odkazy na odborníky z řad sdružení Výživy dětí o.s. pro případnou následnou individuální konzultaci.

Distribuce edukačních materiálů:

Na konci akce dostanou děti nejen edukativní brožurku „Základy zdravého životního stylu českého školáka“, určenou nejen žákům, ale i jejich rodičům, ale také „zdravý dárek“.

www.centrumprevence.cz

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…