S heslem “MILUJTE SVÉ SRDCE“ vyráží IKEM mezi lidi

24.04.2015 9:06

Bezplatné posouzení zdravotního stavu, EKG, konzultace hladin tuků v krvi (cholesterolu), cukru (glykemie), možnost konzultací zdravého jídelníčku nebo nácvik první pomoci - to je jen malá část toho, co připravuje pro veřejnost pražský Institut klinické a experimentální medicíny. Akce MILUJTE SVÉ SRDCE odstartuje v dolní části Václavského náměstí v pátek 24. 4. 2015 ve 14 hodin, tedy přesně týden před svátkem všech zamilovaných. Odborníci IKEM budou na jednom místě nabízet pomyslnou “jarní prohlídku“ srdce, aby šlapalo jak má a bylo vaším partnerem dlouhá léta. Záštitu nad akcí převzala pražská primátorka Adriana Krnáčová a také starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

S heslem “MILUJTE SVÉ SRDCE“ vyráží IKEM mezi lidi
Foto: shutter
Popisek: transplantace

Kardiovaskulární onemocnění jsou v České republice nejčastější příčinou smrti - umírá na ně téměř 45 % nemocných. V roce 2013 kvůli nim bylo hospitalizováno 216 tisíc lidí. Jen akutní srdeční infarkt připraví o život ročně 5 000 - 6 000 lidí. Navíc, v ordinacích praktických lékařů má téměř polovina pacientů vysoký krevní tlak, ischemická choroba srdeční postihuje každého desátého člověka, cévní onemocnění mozku pak 3% z nich. Jedinou šancí je změna životního stylu a prevence, kterou ale většina Čechů podceňuje.

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny se proto rozhodl vyrazit týden před svátkem zamilovaných mezi lidi, a to přímo na Václavské náměstí. „Po vzoru - Když nejde Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi - jsme se rozhodli vyrazit na jedno z nejfrekventovanějších míst Prahy, kde veřejnosti nabídneme bezplatně sérii vyšetření jako EKG nebo měření tuku v těle či výpočet BMI. Lidé budou mít také možnost konzultací zdravého životního stylu, stravy a odvykání kouření. Už dříve se ukázalo, že tyto akce pro veřejnost mají obrovský smysl, často přijdou i ti, kdo na prohlídky ke svému lékaři nechodí a tato forma je pro ně příjemnější. Nejednou se nám tak stalo, že se nám podařilo odhalit vážné zdravotní problémy, a to včetně diabetu, opakovaně dokonce závažných převodních poruch srdce, nebo extrémně vysokého krevního tlaku, při kterém hrozilo riziko cévní mozkové příhody,“ vysvětluje přednostka Pracoviště preventivní kardiologie prof. MUDr. Věra Adámková, CSc. Kromě toho bude jedno ze stanovišť nabízet možnost si vyzkoušet na vlastní kůži resuscitaci - právě ta často rozhoduje o životě a smrti. Jak postupovat při masáži srdce budou veřejnost učit na umělém modelu zkušení lékaři.

Akce MILUJTE SVÉ SRDCE se koná za aktivní podpory české kanceláře World Health Organization (Světové zdravotnické organizace) a také Státního zdravotního ústavu. Obě organizace si pro příchozí připravily množství informací o tom, jak žít, abychom byli zdraví co nejdéle. Odpoledne dorazí na Václavské náměstí také šéftrenér české biatlonové reprezentace a Trenér roku 2014 Ondřej Rybář. Ten, stejně jako celý Svaz biatlonu, aktivně s IKEM spolupracuje na podpoře Českého registru dárců krvetvorných buněk.

Ve 14:30 vše oficiálně zahájí pražská primátorka Adriana Krnáčová spolu s přednostou Kardiocentra IKEM, profesorem Janem Pirkem. Oba se akce zúčastní i jako aktivní sportovci - čeká je duel na spiningových kolech. „Chceme ukázat lidem, že sport by měl být součástí našich životů. Zdravý životní styl je důležitý - srdce je sval a když jej přiměřeně zatěžujeme, odmění se nám nejen zdravím, ale také dobrým fungováním. Fyzické aktivitě bychom měli, samozřejmě s ohledem na věk a aktuální stav, věnovat nejméně 30 minut denně. Nemusíte hned podávat olympijské výkony, často stačí svižnější procházka. Na akci nabídneme možnosti pohybových aktivit pro kardiaky i pro lidi s nadváhou. Chceme na veřejnost apelovat, že je potřeba změnit postoj k vlastnímu tělu. Například tím, že přestanou kouřit, výrazně sníží riziko náhlé srdeční smrti. Ta u kuřáků dosahuje až děsivých 50%,“ upozorňuje přednosta Kardiocentra IKEM prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc. Sportu a aktivní formě života (s ohledem na prevenci kardiovaskulárních chorob) se zaměřením na především mladší ročníky se ujalo Klasické gymnázium Modřany, které má s výukou v tomto směru několikaletou zkušenost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…