Svou hladinu cholesterolu Češi neznají

06.10.2014 0:00

Polovina Čechů nad 40 let nezná hladinu cholesterolu ve své krvi. Ukázal to průzkum agentury Ipsos.* Přitom právě vysoký cholesterol je jednou z nejčastějších příčin infarktu nebo mrtvice. Na onemocnění srdce a cév dlouhodobě umírá polovina české populace, více ženy než muži. Pomoci by mohla častější preventivní vyšetření a změna jídelníčku.

Svou hladinu cholesterolu Češi neznají
Foto: red
Popisek: Rodina u oběda, jídlo

„Lidé přicházejí k lékaři až ve chvíli, kdy mají konkrétní problém. To už však bývá pozdě a často nezbývá než nasadit léky. Přitom na preventivní prohlídku má člověk nárok každý druhý rok a díky včasnému podchycení problému by mnohdy stačilo jen upravit jídelníček,“ říká MUDr. Otto Herber, všeobecný praktický lékař a místopředseda Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

V sedmdesáti bere léky téměř každý druhý
Výsledky průzkumu* ukazují, že zatímco léky na snížení hladiny cholesterolu v krvi bere jen šest procent čtyřicátníků, mezi šedesátníky je to více než čtyřnásobek – 27 procent lidí. Kolem sedmdesátky pak téměř každý druhý. Vedle preventivních vyšetření může zbytečné medikaci předejít i vhodný jídelníček.

Normální hodnoty:
celkový cholesterol:    do 5,0
LDL-cholesterol:     do 3,0
HDL-cholesterol muži:     nad 1,0    
HDL-cholesterol ženy:     nad 1,2

Zdravé srdce na talíři
Problém české populace spočívá v tom, že vlivem nezdravého jídelníčku se zvyšuje zejména hladina rizikového LDL cholesterolu a také stoupá koncentrace triglyceridů, které situaci dále zhoršují,“ vysvětluje doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., předseda České společnosti pro aterosklerózu a lékař Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Hladinu cholesterolu můžeme snižovat aktivně

  1. vybírejte libové maso a netučné uzeniny
  2. kupujte mléčné výrobky s nižším obsahem tuku
  3. zařaďte do jídelníčku rostlinné tuky a kvalitní margaríny z nich vyrobené
  4. zařaďte do jídelníčku luštěniny a ryby
  5. aktivně se hýbejte alespoň 30 minut denně

Podle studie* publikované v časopise British Medical Journal konzumují Češi nadbytek nasycených mastných kyselin. Na celkovém denním příjmu energie se podílejí z 16 %. Oproti tomu například u Italů se tento podíl pohybuje kolem pouhých 9 %. „Zvýšenou hladinu cholesterolu způsobují především nasycené mastné kyseliny, tedy tuky živočišného původu. V českém jídelníčku jich máme dlouhodobě nadbytek,“ upozorňuje docent Vrablík.

Na vyšetření hladiny cholesterolu máte nárok zdarma
Zatímco preventivní prohlídky hradí zdravotní pojišťovny od dovršení 19. narozenin jednou za dva roky, vyšetření na hladinu cholesterolu se standardně provádí pouze v 18, 30, 40, 50 a 60 letech.

„Preventivní prohlídky v pozdějším věku zákon nestanovuje. Většina lidí nad 60 let řeší se svým ošetřujícím lékařem různé zdravotní potíže, jejichž diagnostika a kontrola může zvýšenou hladinu cholesterolu odhalit,“ říká doktor Herber. Průzkum však ukázal, že 46 % lidí ve věku 56 – 65 let svou hladinu cholesterolu nezná. S věkem se pak tato neznalost snižuje, nicméně mezi lidmi ve věku 66-70 let je stále třetina těch, kteří svou hladinu cholesterolu neznají, a dokonce 20 % lidí z této věkové skupiny ani nepovažuje vysoký cholesterol za problém.

* Průzkum, do jaké míry využívají Češi preventivní prohlídky a zda či jak se potýkají s hladinou cholesterolu v krvi, provedla agentura Ipsos na reprezentativním vzorku 525 lidí, ve věku 40-70 let v období červen 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…