Sobotka se postavil Zemanovi. Poslanci by prý měli prezidenta přehlasovat

09.10.2014 18:20

Poslanci by měli přehlasovat prezidentovo veto zákona o dětské skupině. ČTK to dnes v Brně řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s tím, že je zároveň nutné připravit novelu pro zachování lesních školek. Právě kvůli jejich hrozícímu zániku prezident Miloš Zeman zákon ve středu vetoval. Podle Sobotky jsou kvůli nedostatku míst ve školkách dětské skupiny potřeba a vyřeší problémy mnohých mladých rodin.

Sobotka se postavil Zemanovi. Poslanci by prý měli prezidenta přehlasovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka zavítal do sportovního klubu Slavie. Návštěva se nesla v přátelském duchu

„Zákon vytrhne trn z paty celé řadě rodin, které nemohou pro nedostatek místa umístit děti do mateřských škol," uvedl Sobotka. Podle něj zejména matky mnohdy řeší dilema, zda jít do práce a platit drahé soukromé školky, nebo zůstat s dítětem doma. „Matky se chtějí vrátit do práce, ale nemají peníze na úhradu soukromých školek. Dětské skupiny by přitom mohli zřídit i zaměstnavatelé," poznamenal premiér.

 Senátoři navrhovali, aby registrace skupin byla nepovinná

Prezident Miloš Zeman vetoval zákon poté, co poslanci neschválili senátní verzi, která by umožnila pokračování lesních školek. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček uvedl, že prezident plně podporuje existenci alternativ péče o dítě. Schválený zákon jde však podle něj opačným směrem a možnosti omezuje pouze na jeden druh registrovaných subjektů splňujících přísné podmínky plynoucí ze zákona.

 Senátoři navrhovali, aby registrace skupin byla nepovinná. Opačný případ totiž znamená, že všechna zařízení s pravidelným programem pro děti od jednoho roku do nástupu do školy by musela do roka splnit veškeré hygienické požadavky. V případě 120 lesních školek, v nichž se na 2500 dětí vzdělávalo převážně v přírodě a jídlo měly z domova, by to ale vedlo k jejich zániku.

Podle Sobotky byl senátní návrh nejideálnější, avšak poslanci ho nerespektovali. „Proto je pragmatičtějším řešením veto prezidenta přehlasovat a zákon přijmout jako dočasné řešení, než se podaří navýšit kapacity v mateřských školách. Zároveň je potřeba připravit novelu, díky které by mohly lesní školky fungovat," dodal předseda vlády.

V dětské skupině má být podle normy nanejvýš 24 dětí. Provozovatel skupiny by s rodiči uzavíral smlouvu. Musel by mít plán výchovy a péče a zajistit vhodné prostory a personál. Požadavky ale mají být mírnější než u školek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…