Stát nařizuje matkám bídu. Bere jim i možnost přivydělat si

07.07.2011 10:41

U maminky, která pečuje o dítě na rodičovské a během této doby znovu otěhotní, stát automaticky předpokládá, že se vyhýbá práci. Taková matka je pak nucena žít v bídě, protože podle zákona nemá ani možnost si přivydělat. Zvládl by ale ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP09) vyžít s třemi tisící a osmy sty korunami měsíčně?

Stát nařizuje matkám bídu. Bere jim i možnost přivydělat si

O tom, že se u nás zneužívají sociální dávky, nelze pochybovat. Ale nezřídka se stane, že do tohoto systému spadnou i lidé, kteří pracovat chtějí a nehodlají na sociálním systému nijak parazitovat. Jenže namísto snahy postarat se sami o sebe je čeká povinná bída a zákaz přivydělat si. Týká se to především nastávajících matek.

Psali jsme:
Systém sociálních dávek je složitý. Zjednoduším jej, tvrdí Drábek

Jak ParlamentníListy.cz zjistily, o této zákeřnosti nemají potuchu ani naši zákonodárci, ba dokonce ani ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP09). Když jsme upozornili poslance Parlamentu ČR Rudolfa Chlada (TOP 09) na příběh jedné nastávající maminky z Karlovarska, nechtěl nám věřit a domníval se, že máme pouze špatné informace.

Seznámili jsme ho proto s faktem, že maminky, které v průběhu rodičovské dovolené znovu otěhotní, nemají po jejím skončení nárok na mateřskou. Navíc, a to je snad ještě větší problém, nemohou nastoupit na výhodnější tříletou rodičovskou dovolenou, ale na podstatně méně výhodnou čtyřletou.

Kvůli těhotenství totiž nemohou splnit podmínky pro výplatu mateřské, neboť po dobu rodičovského volna neodvádí nemocenské pojištění. Jako gravidní je pro změnu zase nikdo nezaměstná, aby mohly podmínku pojištění splnit.

Ministr Drábek: je to nějaký nesmysl?!

Ke cti poslance Chlada je nutné poznamenat, že případ neodložil k ledu, ale začal se jím velmi intenzívně zabývat, řešil jej na půdě parlamentu, kde ho všichni jeho kolegové ubezpečovali, že jde o nějaký nesmysl. Případ poslance natolik zaujal, že se rozhodl do něj zapojit i samotného Drábka. Toho jsme vzápětí jeho prostřednictvím kontaktovali a znovu popsali celou kauzu.

Nepřehlédněte:
Mela o mikrofon. Vozíčkářka se chtěla na Velehradě ptát Drábka

Odpověď, kterou nám zaslala Viktorie Plívová z ministerstva práce a sociálních věcí, však v plné míře potvrdila naše informace i fakt, že matky, které nemají nárok na mateřskou, jsou nepochopitelně diskriminovány.

Dále čtěte:
To neděláš dobře, Jaromíre, to se ti jednou vrátí. Drábek terčem protestu

„O rodičovský příspěvek do tří let věku dítěte může požádat rodič, který má nárok na peněžitou pomoc v mateřství- rodičovský příspěvek pak náleží v základní výměře 7 600 Kč do 36 měsíců věku dítěte. Rodičovský příspěvek do čtyř let věku dítěte náleží rodiči, který neprovedl volbu dvouleté nebo tříleté varianty nebo tuto volbu nemohl provést, protože nesplnil podmínku nároku na PPM; rodičovský příspěvek pak náleží v základní výměře 7 600 Kč do 9 měsíců věku dítěte a následně ve snížené výměře 3 800 Kč do 48 měsíců věku dítěte.  Princip právní úpravy, umožňující čerpat rodičovský příspěvek ve více variantách byl zaveden od 1. 1. 2008. Jedním z cílů této úpravy bylo umožnit rychlejší návrat na trh práce těm rodičům, kteří před narozením dítěte byli výdělečně činní. Původně nastavené podmínky nároku na tzv. čtyřletou variantu čerpání rodičovského příspěvku finančně zvýhodňovaly rodiny, kde rodiče nepracovali, oproti rodinám, které čerpaly rodičovský příspěvek kratší dobu."

Šokující vysvětlení

Výklad ministerstva však zcela zamlčuje fakt, že matka, která kvůli dalšímu těhotenství nemohla pracovat a nebyla tudíž nemocensky pojištěna, získá na čtyřleté rodičovské od státu o 57 000 Kč méně. Doslova šokující je navíc vysvětlení tohoto principu, jenž maminky, které otěhotněly po dobu rodičovské dovolené a zlepšují tak populační křivku v naší zemi, staví automaticky do role černých ovcí a předjímá, že nebudou chtít pracovat. Odpověď ministerstva proto zveřejňujeme v plném znění, abychom nebyli podezírání ze zkreslování:

K tématu: Na rodičovskou v budoucnu nedosáhne každý

"U rodičů, kteří před narozením dítěte byli pracovně aktivní a účastni nemocenského pojištění, se předpokládá jejich návrat na trh práce, tudíž mají více možností volby čerpání rodičovského příspěvku, tak aby měli možnost lepšího sladění pracovního a rodinného života. Jejich návrat na trh práce se očekává i s ohledem na úpravu § 196 zákoníku práce, který vymezuje rodičovskou dovolenou.  U rodičů, kteří před narozením dítěte pracovně aktivní nebyli, se rychlé zapojení na trh práce nedá ve většině případů důvodně předpokládat. A proto je jim podpora státu prostřednictvím rodičovského příspěvku poskytována až do čtyř let věku dítěte tak, aby tyto osoby po rychlém vyčerpání rodičovského příspěvku nespadaly následně do systému pomoci v hmotné nouzi a účelově tak nečerpaly další dávky."

Přivydělat si? Ani náhodou!

Parlamentní Listy.cz rovněž zajímalo, proč si nastávající matky, které ne vlastní vinou spadnou do tísnivé situace a musí se zaregistrovat na úřadu práce, kde jsou odkázány na dávky kolem 3500,- Kč měsíčně, nemohou přivydělat, jak to bylo možné dosud. Stanovisko ministerstva opět zveřejňujeme v plném znění.

Související:

Poslanci se hádali kvůli sociálním dávkám. Já bych zametat šel, přiznal Kalousek

"Ke změně právní úpravy došlo v rámci souboru novel zákonů v gesci ministerstva práce a sociálních věcí v souvislosti s úspornými opatřeními vlády, vyplývajícími z programového prohlášení vlády. Důvodem byly značné úniky na daních a na sociálním a zdravotním pojištění. V praxi totiž docházelo zejména v posledním období k tomu, že zaměstnavatelé se dohodli se zaměstnanci na ukončení pracovního poměru a zároveň s nimi uzavírali většinou dohody provedení práce na stejný druh práce. Tito zaměstnanci se pak stávali uchazeči o zaměstnání, při splnění zákonných podmínek jim byla poskytována podpora v nezaměstnanosti, a přitom u svého zaměstnavatele vykonávali tzv. nekolidující zaměstnání. V některých případech pak byly uzavírány i nové pracovní smlouvy s odloženým nástupem do zaměstnání po vyčerpání podpory v nezaměstnanosti."

Jen předvolební sliby ...

V souvislosti s tímto případem stojí za to připomenout volební program TOP 09, který v kapitole sociální politiky deklaruje: " Cílem je motivovat rodiče k práci, nikoliv k závislosti na sociálních dávkách."  Jak je vidět, realita je opačná a stát navíc bezostyšně předpokládá, že matka, která pečuje o dítě, se nebude chtít rychle vrátit na trh práce.

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…