Titanik se potápí. Profesorka Dvořáková o Babišovi a korupci

21.11.2011 6:42

Andrej Babiš vyslovil nedávno v médiích i televizním pořadu vážná obvinění i směrem k Hradu ohledně korupce. Názory na něj se liší, proto ParlamentníListy.cz zajímalo, co si o možné nové budoucí tváři české politiky myslí politoložka z VŠE Vladimíra Dvořáková. Bude to ten, kdo zachrání tristní stav v zemi alespoň z pohledu korupce?

Titanik se potápí. Profesorka Dvořáková o Babišovi a korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

„Míra nespokojenosti společnosti je obrovská. A vidíme, že když se pojmenují problémy, tak se k tomu řada lidí hlásí. To je případ i tohoto hnutí pana Babiše, které získalo podporu, ještě než se vlastně zrodilo, po jednom z jeho prvních vystoupení s tímto tématem. I já mám tu zkušenost, když jsem vystoupila velmi otevřeně a kriticky v pořadu ČT HydePark, 94 procent lidí se mnou vyslovilo souhlas," říká pro ParlamentníListy.cz profesorka politologie Dvořáková. Ta si získala sympatie veřejnosti mimo jiné přirovnáním Česka k potápějícímu se Titaniku a ostré kritice současné situace u nás i vzhledem ke korupci a vzájemnému propojování lobbistických skupin s politikou.

Čtěte také:

„Řekla bych, že moje a například i Babišova shoda s veřejností je ve vnímání zhoršující se situace státu z hlediska jeho celkového fungování, fungování státního aparátu, politiky. A klíčem ke všemu je systémová korupce. To je ten „můj" Titanik, loď se potápí, ale na palubě se stále ještě tančí... Problém korupce se neřeší, protože ta je napojena na nejvyšší politiku a většinou se daří zabraňovat vyšetřování. A tato situace může opravdu spět k výrazné radikalizaci občanů, na což už nějaký čas upozorňuji. A různí nohsledové politiků mi pak vytýkají, že jsem to já, kdo tu společnost radikalizuje. Politici si tady vůbec neuvědomují svou zodpovědnost," říká také Dvořáková ParlamentnímListům.cz.

Čtěte také:

A dodává, že pokud je ve společnosti silné sociální napětí, pocity nejistoty, strachu z budoucnosti, a politici do toho předvádějí své hrátky, tak se to naštvání projevuje daleko více. „Připomeňme si jen jistou mystifikaci někdy z jara tohoto roku. Lidé přece nejsou zvědaví na to, zda je někdo mystifikuje, politik má být přece někdo, kdo má řešit problémy a ne aby lhal, protože mystifikace není ničím jiným než lží. A lidé jen naštvaně sledují kauzy odposlouchávání, rozkrádání milionů, zázračných zbohatnutí a k tomu ještě doprovázené gesty a slovníkem „čtvrté cenové skupiny"," poukazuje na důvody rozladěnosti u nás politoložka.

Nýmandi pobírají peníze jen kvůli členství se správné partě

Podle politoložky štve Čechy nejen různé „odklánění" milionů, ale i výše popsané chování. A navíc i jiné věci, o kterých se píše i hovoří.

„Když si člověk uvědomí, kolik peněz plyne politikům z různých rad, v kterých sedí a přivydělávají si, tak to opravdu lidi štve. Znám kantorky, které chodí uklízet, aby si po večerech přivydělaly, a pak vidíte, jak někdo získává navíc miliony fakticky „za nic". Tady se hodně mluví, že lidé chtějí nějaké rovnostářství a že je správné zvyšovat sociální rozdíly. To je nesmysl. Základní princip rovnosti a spravedlnosti, který stál u samého začátku kapitalismu, je ten, že majetek a finance musí být adekvátní náročnosti práce, schopnosti a aktivity toho člověka. A najednou vidíte, že úplní „nýmandi" vám pobírají peníze jenom proto, že patří k té správně straně (či k té správné partě), jiní propírají, odklánějí či vyvádějí peníze. A když vysvětlují jejich původ, tak si snad myslí, že ti lidé jsou úplně hloupí. Ti lidé, kteří mnohdy mají problémy přežít od výplaty k výplatě, i když poctivě pracují či snaží se udržet svou firmu či sami sebe nad vodou," konstatuje dál na adresu politiků Vladimíra Dvořáková.

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…