Titul Bezpečná nemocnice získala VFN Praha

23.01.2012 10:36

Letošní titul Bezpečná nemocnice získala Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN).

Titul Bezpečná nemocnice získala VFN Praha
Foto:
Popisek:

Ve čtvrtém ročníku soutěže porota posuzovala celkem 17 projektů. Výsledky v Jihlavě vyhlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger spolu s hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem. V pondělí na dnešní ceremoniál naváže konference Dny bezpečí.
  
"Letos jsme zaznamenali mimořádně početné zastoupení projektů fakultních nemocnic. Absolutním vítězem soutěže se stala Všeobecná fakultní nemocnice v Praze s projektem Elektronické sledování povinností zaměstnanců," uvedl hejtman a ortoped Běhounek. Systém sleduje a vyhodnocuje, jaká povinná školení a vzdělávání musí zaměstnanci nemocnice absolvovat, upozorňuje, kolik dnů jim zbývá do konce lhůty.
  
Všeobecná fakultní nemocnice v Praze se bezpečností zaobírá dlouhodobě, v roce 2010 jako první uvedla do praxe vedení zdravotnické dokumentace v nemocničním informačním systému pouze v elektronické podobě za použití elektronického podpisu.
  
Soutěž Bezpečná nemocnice má dvě sekce. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze zvítězila v technicko-provozní oblasti. V ošetřovatelsko-medicínské sekci se pak nejvýše umístila Ústřední vojenská nemocnice v Praze s Programem prevence pádů pacienta. Absolutním vítězem soutěže se stala s nejvyšším počtem bodů VFN, získala peníze na odborné vzdělávání personálu.
  
Základními kritérii pro hodnocení jsou zejména přínos projektu pro zvyšování kvality a bezpečí pacientů i personálu a využitelnost projektu v jiných zařízení. Mezi nejčastější témata soutěžních projektů patřilo využití informačních technologií a také téma prevence pádů pacientů. Loni s projektem Bezpečnostní pás - prevence pádu pacienta zvítězila havlíčkobrodská nemocnice.
  
Soutěž vznikla v roce 2008 poté, co veřejností otřásly vraždy pacientů v havlíčkobrodské nemocnici. Od té doby se podle hlavní organizátorky soutěže Soni Měrtlové v českých nemocnicích zásadním způsobem zlepšilo třeba vedení a kontroly zdravotnické dokumentace, identifikace pacientů a evidence léků a jejich zabezpečení.
  
Heparinový vrah Petr Zelenka jako pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení havlíčkobrodské nemocnice podával pacientům heparin od května do září 2006. Pacientům tím zředil krev a někteří vykrváceli.

(MB,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…