Tluchoř odmítá výtky TOP 09: V koaliční smlouvě není žádné zvyšování daní

09.10.2012 15:23

Poslanec z ODS Petr Tluchoř odmítl některé výtky svých kolegů z Poslanecké sněmovny o tom, že by snad „rebelové“ z ODS neschválením daňových změn bránili vládě v dodržení koaliční smlouvy. „O zvyšování daní se ve smlouvě nic nepíše,“ řekl Tluchoř Českému rozhlasu. Rebelové z ODS totiž dnes jednají o tom, jak zabránit zvyšování daní.

Tluchoř odmítá výtky TOP 09: V koaliční smlouvě není žádné zvyšování daní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za ODS Petr Tluchoř v debatě se svým kolegou Markem Bendou

Šestice poslanců ODS bude o daňových změnách rokovat ještě dnes večer. Prozatím médiím poslanci sdělili, že ke shodě nedošli, proto se sejdou navíc i večer. Odmítli však, že by chtěli blokováním vládního daňového balíčku vyvolat předčasné volby. Pád vlády tak rozhodně nechtějí. Po jednání poslanců ODS to řekl právě poslanec Petr Tluchoř.

Večer pak chtějí rozpoutat debatu hlavně o oblastech, kde by se dalo ušetřit. Například státní úřady podle nich mají ještě rezervy, možná je prý také privatizace státních podniků. Další peníze by podle nich mohl přinést i odklad důchodové reformy.

„My se dneska například chceme bavit o tom, jak stát hospodaří s objekty, ve kterých působí úředníci. Je to skoro pět tisíc objektů a je zajímavé, že skoro ve třiceti procentech objektů jsme v komerčních prostorách za vysoké nájemné. Budeme se bavit i o dalších stovkách milionů korun z této oblasti,“ potvrdil Radiožurnálu poslanec Ivan Fuksa.

„Je potřeba šetřit, je potřeba nastartovat reformy, ke kterým jsme se zatím příliš nedostali, a následně, na základě úspor, není nutné daně zvyšovat,“ reagoval pak neformální vůdce šestice Petr Tluchoř.

Samostatný pozměňovací návrh zatím nepodali

Podle něj ale jeho skupinka stále věří v dohodu na změnách ve vládním daňovém balíčku. Proto šestice zatím nepodala žádný samostatný pozměňovací návrh. Rozpočtový výbor sněmovny přitom příslušný zákon, tedy normu na daňové změny, projedná už zítra.

„Jsme přesvědčeni, že by to nebylo korektní, že se máme pokusit a pokoušíme se o dohodu na půdě ODS, poté o dohodu v koalici a takovýto pozměňovací návrh, nejlépe ódeesácký nebo koaliční, může být předložen ve druhém čtení a následně schválen. Nepůjdeme salámovou metodou – podporou opozičních návrhů na rozpočtovém výboru,“ vysvětlil Tluchoř a odmítl výtky ze strany TOP 09. Topkaři totiž tvrdí, že ODS neschválením daňových změn nedodržela koaliční smlouvu. O zvyšování daní se ale podle Tluchoře ve smlouvě nic nepíše.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…