Vláda sázkové hry odložila. Odborníci totiž vidí slabinu ve zdanění

29.02.2012 15:48

Kabinet Petra Nečase sice o několik týdnů odložil projednávání nového zákona o provozování sázkových her, ale provozovatelé sázkových her a kasin již teď tvrdí, že půjde o nová pravidla. Návrh zákona zavádí totiž novinku a to zdanění internetového sázení. Podle vládních legislativců je ovšem tato novinka dost sporná.

Vláda sázkové hry odložila. Odborníci totiž vidí slabinu ve zdanění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výherní automaty

Vláda dnes o několik týdnů odložila projednávání nového zákona o provozování sázkových her. Doporučila to jeho legislativní rada, protože návrh ministerstva financí prý odporuje evropskému právu. Premiér Petr Nečas (ODS) proto nechá vypracovat další odborné posudky.

„Budou se týkat jednak kompatibility s evropským právem, s evropským primárním právem, a budou se týkat také hodnocení rizik, například možnosti různých arbitráží proti České republice a podobně. Teprve s plnou znalostí těchto věcí se vláda k projednávání tohoto návrhu zákona vrátí,“ uvedl k tomu Nečas. 

Problematická pasáž se pak podle náměstka ministra financí Tomáše Zídka týká toho,  že musí nově společnost, která by provozovala internetové sázky, sídlit v České republice. Sázkové kanceláře by také měly vydat akcie na jméno, a zřídit kamennou pobočku, kde by se sázkaři povinně registrovali.

„Společnost, která provozuje internetové sázení, musí mít sídlo v České republice a musí mít na kamenné pobočce možnost evidovat sázející tak, aby bylo jasně rozlišitelné, jestli člověk, který sází, je starší 18 let,“ upřesnil k tomu v rozhovoru pro Český rozhlas (ČRo) náměstek Tomáš Zídek.

Právě to ale podle vládních právníků zakazuje evropské právo i dřívější rozsudky Soudního dvora EU. 

U zahraničních firem se v návrhu zákona podle informací Zídka ale nic nezměnilo. „Firma ze zahraničí to tady provozuje načerno, takže je možné firmu postihovat, zakazovat reklamu na její produkty. Jediné, v čem je nový zákon otevřenější volnému trhu, je možnost účasti zahraničního kapitálu ve všech typech loterijního průmyslu,“ upřesnil dále pro ČRo Zídek. 

V zákoně jsou podle něj i další nové prvky, například limit na maximální hodinovou prohru.  

„Týká se to především herních hracích automatů a videoterminálů. Nastaveno je to tak, že maximální hodinová prohra je třeba 80 tisíc. A to je jenom pro kasina. Pokud je hrací automat umístěn někde v restauraci, tak je to jenom 5 tisíc,“ dodal Zídek.

Provozovatelé hazardu: Legislativa se měnila příliš často

Podnikatelé, kteří se v hazardním byznysu pohybují, ale upozorňují, že se legislativa mění příliš často. Za poslední dva roky jde prý o třetí zásadní změnu, upozornil na to Radiožurnál ředitel Asociace provozovatelů kurzovních sázek Marek Herman. 

„Pro odbornou veřejnost je to malinko překvapení, že jde o další novelu nebo o další návrh zákona, protože loňský rok byl rokem masivních změn v loterijním zákoně. Řešily se dvě základní věci, to znamená pravomoc obcí a výše odvodového zatížení, a podle mého názoru teď není čas připravovat další materiál,“ reagoval Herman. 

Upozornil, že od 1. ledna platí nová norma, kde došlo ke zdanění devatenácti procenty. „K tomu je takzvaná daň dvacet procent. Podle mého názoru se o tom diskutovalo velmi dlouze, to zatížení není dobré,“ vysvětlil Herman a dodal, že nový návrh navíc vůbec neřeší nelegální provozovatele, což je chybné.

„My těm firmám musíme konkurenčně čelit. Ty firmy neplatí žádné odvody, žádné daně a mají velkou ekonomickou výhodu před českými firmami,“ dodal Herman

Rozhlas také připomenul, že stávající zákon, který upravuje pravidla loterií, je z roku 1990. Od té doby se o hazard zajímá mnohem více lidí, zvýšil se i počet provozovatelů těchto her. Změny nastaly ale i u zařízení, na kterých jsou hry provozovány. Neustále se vyvíjejí nové typy, na které již 21 let starý zákon nepomýšlí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…