Zadluženost domácností roste, výplaty stagnují. Cesta do pekel

20.10.2011 11:12

Milionům lidí v ČR hrozí předlužení, exekuce a nižší životní úroveň. Podle odborníků k tomu přispívá i hazard, který stále není dostatečně regulován. A tak neustále narůstá i míra zadlužení českých domácností. "To je velmi alarmující, pokud takovýto trend zaznamenáváme. Zadlužení domácností stouplo meziročně o 21 procent, inflace odpovídá zhruba dvěma procentům. Úroky bank jsou ale 10 procent a mzdy u většiny obyvatelstva prakticky nezaznamenávají žádný růst," říká generální ředitel CzechInvestu Miroslav Křížek.

Zadluženost domácností roste, výplaty stagnují. Cesta do pekel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Není to už žádným tajemstvím, ale obecně známým faktem. Stav osobních financí českých domácností se rapidně zhoršuje. Alarmující je, že zadluženost českých domácností za posledních 5 let vzrostla z cca 460 na 1180 miliard - tedy nárůst o více než 20,8% ročně (zdroj ČNB).

Dvě třetiny lidí v Česku nečtou detailně smlouvy, které podepisují

Z výzkumu finanční gramotnosti Ministerstva financí a České národní banky v minulém roce přitom vyplynulo, že téměř dvě třetiny lidí nečte smlouvy, ve kterých zavazují k dlouhodobým platbám. Nejsou si tak vůbec vědomi možných likvidačních důsledků pro sebe a svoji rodinu. I proto se ministr financí Miroslav Kalousek nechal v těchto souvislostech slyšet s následujícím výrokem: „Tito lidé většinou křičí, že byli okradeni a chtějí po státu náhradu. Skutečností je přitom, že jsou finančně nevzdělaní a chtějí kompenzaci ze strany státu, tedy od spoluobčanů."  

Čtěte také:

Na řešení daného problému se soustředí i určité skupiny odborníků na finanční vzdělávání. Stranou tohoto zájmu nestojí ani ministerstvo školství.

"Finanční negramotnost je v současnosti skutečně vážný problém. Při revizi rámcového vzdělávacího programu základních škol to proto bude jeden z cílů, na který se zaměříme," prohlásil před několika dny ministr školství Josef Dobeš.

I finance se dají zvládat formou hry

Vědomi problematiky, jež by mohla celou zemi stáhnout ke dnu tak, jak se to děje v zahraničí například v Řecku, si jsou i studenti Vysoké školy ekonomické. A přišli s vlastním řešením - finančně-vzdělávací akcí pro širokou veřejnost. Jmenuje se Mistrovství ČR v Cashflow 101 a uskuteční se v sobotu 22. října od 10 hodin na VŠE v Praze.

Čtěte také:

Účastníci budou hrát stolní společenskou hru Cashflow 101, která vysvětluje základy finanční gramotnosti a investování. Akce s kapacitou 180 míst se uskuteční pod záštitou ministra školství Josefa Dobeše, generálního ředitele CzechInvestu Miroslava Křížka a úřadu Finančního arbitra ČR. Více informací včetně stále ještě možné registrace lze najít na webu www.cashflowmistrovstvi.cz.

Čtěte také:

„Dopady finanční krize donutily mnoho Čechů, aby se přestali spoléhat na jistoty zaměstnání, důchodu, státní garance a rozhodli se převzít finanční zodpovědnost do vlastních rukou. Právě pro tyto lidi byla hra Cashflow 101 vytvořena. Na Mistrovství jsou ale vítáni jak pokročilí hráči, tak lidé zcela neznalí ve finanční problematice," řekl ParlamentnímListům.cz organizátor Mistrovství ČR v Cashflow 101 David Rektorys.

Cíl: Vytvořit nezbytné finannčí návyky pro 21. století

Stolní hru s názvem Cashflow 101 vytvořil Robert Kiyosaki, americký autor řady bestsellerů, např. „Bohatý táta chudý táta" nebo „Cashflow kvadrant", které změnily způsob myšlení o penězích milionů lidí po celém světě. Je určena pro všechny bez ohledu na věk, kteří si chtějí vytvořit zdravé finanční návyky, naprosto nezbytné v 21. století.

Čtěte také:

"Doba, když ji hrajete, se pohybuje kolem dvou hodin. Nabídne však zkrácenou cestu životem každého, kdo si ji zahraje - během oněch dvou hodin totiž pozná, co dělá dobře, co špatně, jak se chovat v určitých situacích, aby na konci neskončil krachem. Naštěstí ve hře pouze virtuálním, od kterého ho hra může pomoci ve skutečném životě odvrátit," doplnil ještě David Rektorys.

Rozvoji podnikání nepomohou podnikatelé, kteří přežívají jen z úvěrů 

Nápad studentů na zvyšování finančních znalostí podporují i další významné české firmy, které se zabývají podnikáním i financemi.

"Osvětu tímto způsobem v oblasti cashflow považujeme za zásadní. I proto, aby se co nejvíce eliminovaly situace, kdy firmy neprofitují a pouze přežívají díky podnikatelským úvěrům," říká závěrem mimo jiné generální ředitel Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest Miroslav Křížek.

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…