Základní školy bojují o zákazníka. S pomocí agentur

11.09.2011 14:58

Ty tam jsou doby, kdy školám stačilo v učitelských novinách jen vypsat obory, které vyučují, žáci si sami vybrali a prvního září byla třída bez problémů zaplněna. Tvrdý boj o žáka se stává realitou na středních, ale i základních školách. Pomáhají v něm i PR agentury.

Základní školy bojují o zákazníka. S pomocí agentur
Foto: Hans Štembera
Popisek: NEPOUŽÍVAT Vysvědčení, ilustrační foto

Učitelské povolání patřilo do nedávna do výčtu stabilních zaměstnání, u nichž vám příliš nehrozilo, že přijdete o místo. Na školy však již pár let nastupují populačně slabé ročníky a najednou jde o krk i učitelům. Aby si kantoři udrželi práci, školy mezi sebou bojují o zákazníky - žáky. Najímají si k tomu i profesionální Public Relations (PR) agentury. Informují o tom server Lidovky.cz

Mimoškolní aktivity i pověst školy

Střední, ale i základní školy dnes musí uvažovat o tom, jak upoutat žáky. Když jich neseženou dost, hrozí jim sloučení s konkurenčním ústavem, což se zpravidla neobejde bez propouštění kantorů. K upoutání pozornosti může posloužit výčet mimoškolních aktivit i skvěle zpracované webové stránky školy, asi nejdůležitější je v tomto směru její pověst.

„Před rokem jsme zaznamenali poptávku z řad učitelů po PR. Školy bojují o každého studenta. To je vede k tomu, aby se zamyslely, jak komunikují s veřejností. Začínají uvažovat jako firmy, které si chtějí své klienty - studenty udržet," řekla lektorka kurzů Eva Fruhwirtová.

A nakolik taková pomoc PR agentury přijde? Základní sazby za proškolení pedagogů se pohybují okolo pěti tisíc korun, pokud se však na škole objeví šikana, či jiné složitější problémy, se kterými chtějí kantoři pomoct, vyjde je to až na dvacet tisíc.


Související:

Studenti zahájili akci proti školnému. Je prý asociální

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…