Zdraží maso, libuje si Bárta. Musíme hubnout, jsme tlustý národ

18.02.2011 12:09

Nečasův kabinet jde za penzijní reformou hlava nehlava. Nebudou na ni peníze? Nevadí. Sjednotí se, lépe řečeno zvýší se DPH na dvacet procent. Mezi pár avizovaných výjimek se sníženou sazbou se nevešlo maso. Podle ministra Bárty koalice myslela na základní balíček potravin, který je o zdravé stravě, vždyť jsme přece nejotylejším národem Evropy.

Zdraží maso, libuje si Bárta. Musíme hubnout, jsme tlustý národ

Pokrok nezastavíš. Do roku 1989 se zdražování říkalo úprava cen, nyní se schová za sjednocenou výši daně z přidané hodnoty. Na té se coby zdroje financování penzijní reformy dohodli ekonomičtí ministři. Nově by DPH mělo být ve výši dvaceti procent téměř na všechno, poloviční sazba zůstane zachována jen výjimkám jako je mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa a potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu.

Ministr dopravy za Věci veřejné Vít Bárta má pro absenci masa v nižší sazbě jednoduché vysvětlení. „Pro všechny občany máme základní balíček potravin, který je o plnohodnotné a zdravé stravě. Přece jen jsme nejotylejší národ Evropy," uvedl ministr pro ČT24. Rodinám s dětmi bude vyšší DPH kompenzováno tak, že se zvýší odpočet daně na dítě o 250 Kč měsíčně. (Více ZDE)

K tématu:
Nečas je spokojen. Reforma hotová, smysl vlády obhájen

Kosmetická kamufláž a porušení předvolebních slibů

„Toto navýšení DPH je naprosto nepřijatelné, ´úlevy´ jsou jen kosmetická kamufláž," zareagoval pro ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. „Argument pana Bárty je výsměchem středně a nízkopříjmovým skupinám, které budou obětí daňových experimentů této vlády, která jimi mimochodem porušila své předvolební sliby o nezvyšování daní," přidal se stranický kolega a poslanec Jan Hamáček.

Podle bývalého ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana budou chystané kroky znamenat výrazné snížení životní úrovně a avizované kompenzace nejsou řešením. „Pravděpodobně dojde ke snížení kupní síly obyvatel, což může mít dopady na vývoj ekonomiky a následně nižší inkaso státního rozpočtu. Negativně to může dopadnout na tempo snižování dluhu. Myslím, že tento záměr nepodpoří ani vegetariáni," trochu odlehčil Urban pro ParlamentníListy.cz svou zamítavou reakci.

Kompenzace by se časem stejně zrušily

To předseda Senátu Milan Štěch odmítá už samotný důvod pro zvyšování DPH, tedy důchodovou reformu, která je pro něj vyváděním jakýchkoli prostředků ze systému nepřijatelná. „Nesouhlasím se zvyšováním DPH, a ty kompenzace by se stejně časem zrušily s odůvodněním, že máme příliš vysoké sociální výdaje," odpověděl pro ParlamentníListy.cz šéf horní komory s tím, že lidem se teď vrací jako bumerang to, jak volili a jakou tedy mají vládu.

Sněmovního benjamínka z ČSSD Adama Rykalu štve především to, že se zdraží potraviny, dětské plenky, léky, hromadná doprava, teplo, voda a další nezbytné komodity a služby, což sleva na dani u rodin s dětmi nezachrání. „Nevím, jestli se to zvýšení DPH vymstí vládě, ale jisté je, že se vymstí poctivým lidem," řekl pro ParlamentníListy.cz Rykala s tím, že lepším řešením by bylo zvýšení daňových sazeb u vysokopříjmových skupin obyvatel.

Gazdík by zrušil výjimky i pro chléb a mléko

„Zatím není nic rozhodnuté, neprošlo to poslaneckými kluby. To, co se zatím dohodlo, neměly takto v programu TOP 09, ODS ani VV, navíc by se o tom mělo jednat i s opoziční ČSSD," bránil se pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík představě, že dohoda ekonomických ministrů znamená hotovou věc a že se ještě nemůže ledacos změnit.

Na skutečnost, že počet důchodců bude rapidně přibývat a za třicet let by jeden člověk v produktivním věku živil dva důchodce, musí proto vláda včas reagovat. „Ideální by bylo, kdyby žádné výjimky nebyly, protože plodí jen spoustu problémů," poznamenal Gazdík s tím, že by neměly existovat ani pro mléko či chléb. „My jsme to měli ve volebním programu a s ním jsme získali od voličů sedmnáct procent hlasů," dodal šéf poslaneckého klubu TOP 09.

Kromě potravin si připlatíme i za dopravu, léky a kulturu

Deník Blesk přinesl přehled, jak se zvýšení DPH promítne při nákupu některých položek. Deset housek bude stát o 1,50 Kč víc, čtvrtka másla o 3,10 Kč, deset vajec o 1,80 Kč a litr slunečnicového oleje o 5,70 Kč, vepřová krkovice o 12 korun. Z léčiv podraží Fastum gel o 16 a Ibalgin o 10,50 Kč. Měsíční kupon MHD přijde v Praze dráž o 50 korun, vstupenka do multikina bude dražší o 15 korun a ke každé stokoruně z nynějších cen knížek si v budoucnu ještě dalších deset připlatíme.

K věci:

Zdražení potravin? Podle Bárty jich v nižší sazbě zůstane dost 

Drábkova důchodová reforma dle plánu TOPíčků bude pěkné svinstvo 

Sobotka (ČSSD): Doufáme, že důchodovou reformu s námi vláda projedná 

Koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…