Kočí Bártovi: Je-li v Ostravě nedýchatelno, pak dálnice zdarma

29.01.2011 21:39

Na Ostravsku v pátek opět nastala smogová situace. Imisní limity pro polétavý prach byly na některých místech v regionu překročeny až pětinásobně a úřady vyhlásily signál regulace. Poslankyně Kristýna Kočí míní, že problém znečištění je možné zmírnit novelou zákona o ovzduší, ale i aktivnějším přístupem kraje.

Kočí Bártovi: Je-li v Ostravě nedýchatelno, pak dálnice zdarma

"Znečištění na Ostravsku je skutečně vážný problém, který se bohužel nedaří dlouhodobě řešit. Snažíme se situaci do doby, než bude přijata komplexní novela Zákona o ovzduší, alespoň částečně zlepšit. Proto jsme s kolegy z Moravskoslezského kraje předložili malou novelu zákona, která by měla jít do třetího čtení v únoru," řekla Véčkařka Kočí, která je společně s Pavolem Lukšou (TOP 09) a Pavlem Drobilem (ODS) předkladatelkou návrhu.

Zákon podle ní přináší některá dílčí opatření, jako například další zpřísnění podmínek pro velké znečišťovatele, nebo možnost zavedení nízkoemisních zón v centrech měst. "Důležité je i bezplatné užívání dálnic na území měst, je-li vyhlášen signál regulace, které by mělo výrazně odlehčit dopravě," uvedla Kristýna Kočí.

Na opatření, které zavedl ostravský magistrát a které umožňuje občanům využívat v době smogové situace MHD zdarma, se však dívá skepticky. "Hromadná doprava zdarma může vypadat líbivě, ve skutečnosti však k řešení problému nijak nepřispívá. Nelze nijak prokázat, že toto opatření přiměje lidi nechat auta doma, tím spíše, že je vyhlašováno prakticky z hodiny na hodinu a lidé nemají dostatek času na něj zareagovat. Navíc přináší městu náklady ve výši asi 1 milion korun denně. Dokážu si představit, že by tyto peníze mohly být využity racionálněji," doplnila šéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných.

Ta kromě změny zákona taky upozornila, že situaci by měl aktivněji řešit i kraj, který má v oblasti znečištění významné pravomoci, například vydává integrovaná povolení. Vyhlášení signálu regulace mimo jiné ukládá největším průmyslovým znečišťovatelům omezit nebo úplně zastavit výrobu.

K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…