Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

09.03.2022 15:55

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do našeho resortu opravdovou změnu a lepší časy, zatím to ale vypadá, že přicházejí časy staré, a ještě horší než ty současné,“ píšou zaměstnanci ministerstva vládě. Z dopisu, který máme k dispozici, vyplývá, že jim vrásky na čele způsobuje ekonomická a infrastrukturní náměstkyně Lenka Hlubučková. Přímo na ministerstvu však žádné stížnosti neevidují.

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva dopravy

Lenka Hlubučková na Ministerstvu dopravy pracuje v důležitých funkcích od roku 2008, kdy se stala tajemnicí jednoho z náměstků. Posléze se stala vedoucí oddělení a ředitelkou odboru. Nový šéf resortu Martin Kupka ji zdědil po svém předchůdci Karlu Havlíčkovi.
 
Zde nastává první problém. Zaměstnance by podle dopisu nenapadlo, že po odchodu ministra Karla Havlíčka na ministerstvu dále zůstane. „Dostávají se k nám ale šokující informace o jejím pozadí, minulosti i plánech do budoucna. Čteme o nich i v novinách. Ona sama se cítí být silnější než kdy předtím, roztahuje se do dalších a dalších státních společností (České dráhy, ŘSD, Správa železnic) a rozděluje si podle svého české i evropské finance v řádech desítek miliard každý rok,“ stojí v dopise.
 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Všichni také mají údajně vědět, že prý je Lenka Hlubučková napojena na soukromé a jiné stavební společnosti, jako je Sudop nebo Eltodo.
 
Pro ně má podle pisatelů připravovat projekty na míru.
 
S dotazy jsme se proto obrátili na Ministerstvo dopravy.
 
To si jejího pochybení není vědomo. 
 
„Náměstkyně/náměstci na Ministerstvu dopravy vzešli z řádných výběrových řízení podle zákona o státní službě a takto jsou i hodnoceni. Žádné konkrétní výtky vůči jejich práci nebo podezření o střetu zájmů v tuto chvíli na Ministerstvu dopravy neevidujeme,“ uvedl pro naši redakci tiskový mluvčí ministerstva František Jemelka. 

Spekulace odmítáme

Partnerem Lenky Hlubučkové je Lukáš Hampl, dlouholetý bývalý první náměstek ministra dopravy. Ten podle autorů dopisu skrze ni ovládá ministerstvo. 
 
„Všichni vědí, že dlouhodobě brzdí všechny projekty a peníze pro pandemií poničené České dráhy, aby dostala státní společnost na kolena a ta mohla být rozprodána a privatizována. A velmi se to daří. Všichni vědí, že aktivně blokuje a maří výstavbu vysokorychlostních tratí v ČR, protože neladí s jejími zájmy a projekty, kam chce směřovat peníze, aby mohly být jejími spojenci odsávány,“ píšou dále. 
 
 
Ministerstvo dopravy se však ke stížnosti nevyjádřilo.
 
„Na řešení stížností má Ministerstvo dopravy samozřejmě své řádné mechanismy. K nikterak podloženým spekulacím ve vašich otázkách a v anonymním dopisu se nám nepřísluší vyjadřovat,“ dodává Jemelka. 
 
„To opravdu chcete, aby někdo takový řídil dopravu a rozdělování peněz v ČR? To je ta změna, kterou jste slibovali? To není žádná změna, to je návrat starých zlodějských časů. Situace už není únosná – uvnitř ani navenek. Musíte jednat, my mlčet nebudeme, i když jistě chápete, že podepsat se nemůžeme,“ stojí na závěr dopisu, pod kterým je podepsán kolektiv, Ministerstvo dopravy ČR.   
 
 
 

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…