Uchovejte nezávislost maďarské vědy, volají evropské akademie věd

05.07.2018 15:49

Partnerské akademie věd zemí Visegrádské čtyřky i instituce sdružené v organizaci ALLEA se obracejí na maďarské představitele s výzvou, aby přehodnotili navrhovanou novelu zákona o Maďarské akademii věd a návrh zákona o státním rozpočtu pro rok 2019, které by měly nepříznivý dopad na Maďarskou akademii věd, její finanční a vědeckou nezávislost.

 Uchovejte nezávislost maďarské vědy, volají evropské akademie věd
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Dopis podepsaný předsedy Akademií věd České republiky, Polska a Slovenska (ZDE) poukazuje na nezbytnost základního výzkumu vedeného touhou po poznání pro jakýkoli fungující a úspěšný systém výzkumu a inovací. Vyjadřují přesvědčení, že bez zákonných a finančních záruk by bylo takovéto fungování Maďarské akademie věd ohroženo.

„Maďarská vláda hodlá omezit vědeckou autonomii Maďarské akademie věd a snížit její rozpočet. V parlamentu se má v nejbližší době hlasovat o změně zákona o Maďarské akademii věd, a v návrhu zákona o státním rozpočtu pro rok 2019 je navržena výrazná redukce jejího rozpočtu," říká předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová.

„Takové kroky jsou nepřijatelné pro demokratickou zemi s rozvinutým průmyslem a velmi dobrou úrovní vědy a výzkumu. Jsme přesvědčeni, že takové kroky povedou v příštích letech ke snížení konkurenceschopnosti Maďarska a ke snížení celkové úrovně vzdělání i vzdělanosti v této zemi, včetně negativních dopadů na celý region. Proto jsme se dohodli s polskými a slovenskými kolegy, že Maďarskou akademii věd podpoříme," dodává předsedkyně české Akademie věd.

Výzva evropských akademií věd maďarskému ministrovi

S podobnou výzvou se obrátilo na maďarského ministra pro inovace a technologie László Palkovicse rovněž vedení evropské federace národních akademií přírodních a společenských věd ALLEA (All European Academies), která v současnosti sdružuje téměř 60 akademií z více než 40 evropských zemí.

Ve svém dopise (ZDE) zdůrazňuje, že Maďarská akademie věd je cenným členem ALLEA od jejího založení; její vynikající vědci a výsledky interdisciplinárních výzkumných center, institucí a vědeckých skupin nemají v Maďarsku konkurenci a těší se všeobecné důvěře maďarské veřejnosti i evropské vědecké obce.

Novela ohrožuje vědeckou nezávislost akademie

„ALLEA má silný pocit, že navrhovaná novela zákona o Maďarské akademii věd a návrh zákona o státním rozpočtu Maďarska pro rok 2019 odstraňuje právní i finanční záruky pro řádné fungování akademie ve vztahu k rozhodnutím týkajícím se zaměstnanců i výzkumných programů a v konečném důsledku také ohrožuje vědeckou nezávislost akademie…,“uvádí ve svém dopise ALLEA.

Upozorňuje dále, že se včas nevedly dostatečně podrobné konzultace se všemi příslušnými zainteresovanými subjekty o těchto zásadních změnách a zejména chybí souhlas Maďarské akademie věd s jejich zavedením. V důsledku toho by podle vedení ALLEA mohlo dojít ke snížení rozsahu i kvality výsledků výzkumu v Maďarsku.

Podpora Maďarské akademii věd

„ALLEA proto plně podporuje požadavek Maďarské akademie věd, aby byly navrhovaná novela zákona o Maďarské akademii věd a návrh zákona o státním rozpočtu pro rok 2019 staženy z hlasování v maďarském parlamentu a umožněny tak širší odborné konzultace o dopadu zákona s cílem zajistit, že autonomie akademie zůstane nedotčena a bude zabezpečena i náležitá role základního, fundamentálního výzkumu.“

Závěrem svého dopisu maďarskému ministrovi pro inovace a technologie vyzdvihuje evropská federace národních akademií přírodních a společenských věd, že se snaží chránit svobodu vědeckého bádání a autonomii vědeckých institucí, a proto podporuje rezoluci předsednictva Maďarské akademie věd k této otázce uveřejněné 15. června 2018.

Odkaz na výzvu akademií věd Visegrádské čtyřky: Statement of the Partners of Visegrad Group Academies Forum (ZDE)

Odkaz na dopis evropské federace národních akademií přírodních a společenských věd ALLEA maďarskému ministrovi pro inovace a technologie: Letter of Antonio Loprieno, President of ALLEA (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…