AČCKA: Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem

21.02.2024 13:07 | Tisková zpráva

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %), autobusem (7 %) a vlakem (4 %), dle ČSÚ. Letecké zájezdy jsou nakupovány s předstihem v rámci FIRST MINUTE, naopak cestující autem s nákupem pobytu vyčkávají.

AČCKA: Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

Zatímco u cestovních kanceláří a agentur se nejvíce prodávají letecké zájezdy, svým vozem se dopravují na dovolenou především individuální cestující. Dle dat českých CK/CA jsou pobyty s vlastní dopravou rezervovány s předstihem pouze ve 13 % ze všech rezervací. Tato klientela se obrací na CK/CA s poptávkou ubytování v zahraničí spíše až na poslední chvíli, v průběhu května a června. Současné prodeje ukazují, že nejinak tomu bude i letos. Nevýhodou tohoto nákupu je však omezený rozsah nabídky ubytování i termínů a nemožnost čerpat vysoké slevy na první moment.

Naopak letecké zájezdy jsou v CK/CA nakupovány s časovým předstihem. Není se čemu divit. Průměrná cena prodávaných leteckých zájezdů na letošní léto převyšuje 20.000 Kč, proto slevy FIRST MINUTE, které jsou nabízeny ze strany CK/CA až do konce března, umožňují turistům za dovolenou značně ušetřit. Navíc mohou zájemci vybírat z široké nabídky ubytování a termínů, fixovat cenu své dovolené, hradí nízkou zálohu a mají možnost využít nabídky bezplatného storna či změny zájezdu.

Dle posledních dat ČSÚ za 3. kvartál 2023, se na dovolenou (4 a více nocí) do zahraničí přepravuje většina českých turistů vlastním vozem (48 %), dále letadlem (41 %), autobusem (7 %) a vlakem (cca 4 %). Data jsou téměř shodná při meziročním srovnání s rokem 2022. V době pandemie a za celkového poklesu počtu zahraničních dovolených, činil podíl cestujících autem 54 % (2021) a 72 % (2020). Vývoj ve volbě dopravního prostředku při přepravě do zahraničí v posledních dvou letech se tak vrátil na úroveň roku 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…