AOPK: Má to smysl - obnova potoků do nich vrací život

22.10.2019 17:11

Výsledky mezinárodního projektu potvrdily, že vodní toky po úpravách těžkou technikou je lepší uměle obnovit (restaurovat), než je ponechat samovolné obnově.

AOPK: Má to smysl - obnova potoků do nich vrací život
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

K řízené obnově by mělo docházet vždy po zásazích spojených třeba s úpravou břehů, čištěním koryta nebo opravou mostů. Na projektu se podílela Agentura ochrany přírody a krajiny ČR spolu s Lesy ČR a vědeckými institucemi. Navazoval na výzkum chování ryb při úpravách potoků těžkou technikou na horských potocích v Beskydech [1].

„Výsledky jsme byli překvapeni. Ukázalo se, že pokud nebudeme otálet, ale po úpravách rybám vytvoříme v potoce vhodné, přírodě blízké podmínky, jednoznačně jim to prospěje. Potok pak ryby osídlí rychleji a jsou také v lepší kondici,“ vysvětluje Miroslav Kubín z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Vědci se ve studii zaměřili především na to, jaký vliv má obnova toků na početnost a pohyb ryb, jejich potravu a členitost dna (např. vyvážené střídání peřejí a tůní). Při obnově byly pro ryby vytvořeny úkryty v podobě velkých pařezů a balvanů, vhodná místa pro rybí školky a rozmnožování pstruhů („trdliště“).

Tento způsob znovuobnovení vodního toku má jednoznačně pozitivní vliv na pstruhy obecné, jejichž počet po 10 měsících masivně vzrostl. Na vytvořených trdlištích přibylo velké množství mladých jedinců, tůně s balvany a mrtvým dřevem naopak prospěly zejména dospělým pstruhům. Pozitivní trend pokračoval i v následujících dvou letech. Nejhůře dopadly úseky s pojezdem techniky bez umělé obnovy.

Velké překvapení přineslo srovnání úseků vodních toků, ponechaných bez zásahu s uměle obnovenými úseky. Ukázalo se, že úseky toků bez zásahu jsou ochuzeny o velké strukturní prvky (balvany, mrtvé dřevo) a v porovnání s restaurovanými toky neposkytují dostatek vhodných míst pro všechna vývojová stádia především pstruha obecného, ale také vranky pruhoploutvé a to především v období sucha a povodní.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR připravuje metodiku pro správce vodních toků, úředníky a firmy působící v oblasti vodních toků. Cílem je předcházet nadměrnému úhynu ryb během nutných zásahů těžké techniky v korytě vodního toku a především přispět k co nejrychlejšímu návratu života do vodního toku.

Poznámka:
[1] Více než šest stovek ryb zkoumal unikátní výzkumný projekt na horských potocích v Beskydech. Odborníci zjišťovali, co se děje s vrankami pruhoploutvými a pstruhy obecnými, když do koryta potoka vjede těžká technika, jako jsou bagry a nákladní auta. Zkoumali také, jak se změní dno potoka, a vliv na bezobratlé živočichy.

Více ZDE a ZDE

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více ZDE.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje téměř 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy necelou polovinu lesů v zemi. Pečuje o 38,5 tisíc kilometrů drobných vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.
Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…