API: Malé a střední podniky, zasažené tornádem, mohou žádat o dotace na obnovu poškozených provozoven

16.08.2021 14:01

V speciální výzvě z OP PIK je připraveno půl miliardy korun.

API: Malé a střední podniky, zasažené tornádem, mohou žádat o dotace na obnovu poškozených provozoven
Foto: API
Popisek: Agentura pro podnikání a inovace, logo.

Agentura pro podnikání a inovace (API), zprostředkující subjekt Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), dnes zahájila příjem žádostí o dotace ve výzvě Nemovitosti – Pomoc po tornádu. Malé a střední podniky z lokalit zasažených letos v červnu tornádem mohou začít žádat o finanční podporu na obnovu poškozených provozoven. Na jeden projekt mohou podnikatelé získat až 35 milionů korun. Výzvu vyhlásilo 2. srpna 2021 Ministerstvo průmyslu a obchodu, které je řídicím orgánem OP PIK. Žádosti bude API přijímat do konce tohoto roku. Pro žadatele je připraveno celkem půl miliardy korun.

Podpora malým a středním podnikům představuje jednorázový finanční příspěvek (dotaci) na kompenzaci škod, které firmám způsobilo tornádo na nemovitém majetku, a dále pak na podporu obnovy podnikatelské činnosti, včetně nové výstavby v případě rozšíření stávající provozovny.

„Podnikatelé mohou žádat o příspěvek na dva druhy aktivit. V prvním případě se jedná o náhradu škody na nemovitostech po zásahu tornáda. Druhá aktivita pak podporuje například rekonstrukce a výrazné rozšíření objektů poničených tornádem, odstranění poškozených staveb a úpravy přilehlých pozemků a je určena také na pokrytí dalších nákladů se stavbou, zejména na služby expertů, studie a projektovou a inženýrskou činnost,“ vypočítává Lukáš Vymětal, generální ředitel Agentury pro podnikání a inovace.

Anketa

Jste pro to, abychom zachránili naše afghánské tlumočníky?

17%
79%
hlasovalo: 10514 lidí

Firmy mohou na jeden projekt získat až 35 milionů korun. U první aktivity, na kompenzaci škod na nemovitostech pro účely obnovy podnikání, je to až 100 % způsobilých výdajů formou dotace zpět. U druhé aktivity, na rekonstrukce a výrazné rozšíření technicky nevyhovujících podnikatelských objektů, mohou malé podniky získat 45 % způsobilých výdajů zpět a střední podniky 35 %. Podrobné informace o aktuální výzvě jsou dostupné ZDE.

API má svá zastoupení ve všech krajských městech České republiky, zájemci o dotace z OP PIK zde mohou konzultovat své projekty. Informace je možné získat i telefonicky nebo e-mailem přes zelenou linku 800 800 777. Všechny služby poskytované API zájemcům o dotace jsou zdarma.

Agentura pro podnikání a inovace (API) je státní příspěvková organizace s celostátní působností zřizovaná Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Je zprostředkujícím subjektem pro dotační programy podpory Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) 2014-2020 zaměřeného na rozvoj zpracovatelského průmyslu a souvisejících služeb. Mezi hlavní aktivity agentury patří administrace žádostí o dotace a projektů v průběhu realizace i udržitelnosti, poskytování informačního a konzultačního servisu zájemcům a žadatelům o dotace či pořádání tematických odborných seminářů. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

10:04 MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páte…