Agentura ochrany přírody a krajiny: Hnědásek podunajský - první nález pro Čechy

10.01.2022 21:20 | Tisková zpráva

Zároveň nový druh pro chráněnou krajinnou oblast Český les.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Hnědásek podunajský - první nález pro Čechy
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Nalezen byl v létě během exkurze pro veřejnost na Domažlicku. To, že se jedná o kriticky ohroženého hnědáska podunajského potvrdila před Štedrým dnem genetická analýza. 

Anketa

Jste pro zrušení covid pasů, tedy pro to, aby neočkovaní mohli volně chodit kamkoliv?

89%
9%
hlasovalo: 24379 lidí

„V červenci roku 2021 proběhla exkurze s názvem “Motýli od Černé Řeky”. Hlouček účastníků se vydal po mezích, květnatých pastvinách a loukách z Černé Řeky na Jindřichovu Horu. Měli se seznámit s místními druhy motýlí fauny, jmenovitě modráskem bahenním a vřetenuškou mokřadní. Ty se najít nepovedlo, ale útěchou byl odchyt vzácného ohniváčka černočárného a ohniváčka modrolesklého,“ popisuje Zuzana Blažková, zooložka Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která exkurzi vedla.

Zlom nastal pozorováním netypických “hnědásků jitrocelových”, kteří nesli neobvyklé vnější znaky. Exkurze má být především poučná, účastníci si tak mohli sami prohlédnout a porovnat tyto exempláře s učebnicovými jedinci hnědáska jitrocelového na stejném místě. Byly pořízeny fotografie, které zooložka rozeslala ke konzultaci zkušenějším odborníkům v západních Čechách, jižních Čechách a Vsackých Beskydech. Původní determinace vylučující hnědáska jitrocelového byla přijata chladně, a tak Z. Blažková provedla následující týden odchyt dvou exemplářů pro srovnávací preparaci a genetickou analýzu. Tu provedl RNDr. Zdeněk Faltýnek Fric, Ph.D. z Entomologického ústavu Akademie věd.

„Genetická analýza - tzv. DNA barcoding–potvrdila, že se jedná hnědáska podunajského. Doposud se předpokládalo, že se tento druh v ČR vyskytuje pouze na lesostepích jižní Moravy. Současný nález z Českého lesa tak lze považovat za senzaci,“ dodává Zuzana Blažková.

Lokalita se tímto bude těšit ještě intenzivnějšímu zájmu ze strany AOPK ČR, RP SCHKO Český les, než tomu bylo doposud. Je třeba důkladně zhodnotit stav místní populace tohoto vzácného motýla vzhledem k okolnímu prostředí a zajistit mu vhodné podmínky.

Tímto děkujeme panu Jaroslavu Frouzovi za spolupráci s pořízení dokumentačních fotografií a laskavé svolení k jejich použití. RNDr. Zdeňkovi Faltýnkovi Fricovi, Ph.D. děkujeme za finální determinaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…