Agentura ochrany přírody a krajiny: Překvapení v Amatérské jeskyni

19.12.2021 21:38 | Tisková zpráva

Neobvyklý pohled se naskytl jeskyňářům v Amatérské jeskyni v Moravském krasu: nalezli zde úhoře. Ryby se do Amatérské jeskyně dostávají jen vzácně, nejspíše za vysokých vodních stavů.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Překvapení v Amatérské jeskyni
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Ve čtvrtek 25. 11. 2021 procházela centrem Amatérské jeskyně skupina speleologů složená z pracovníka Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a jeho kolegů z ČHMÚ. 

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí
Ve Spojovací chodbě mezi Sloupskou a Bělovodskou větví Nové Amatérské jeskyně je čekalo překvapení. V blátě ležel na zemi poměrně apatický úhoř dlouhý asi 35 cm. Nalézt v Amatérské jeskyni obratlovce je velmi neobvyklé. Proto speleologové úhoře chvíli obdivovali a pak ho přenesli na aktivní tok potoka Bílá voda, kde byl vypuštěn. Ve vodě se ihned začal pohybovat a zmizel po proudu toku ve tmě jeskyně ve směru k Macoše. Musel se sem dostat za vysokého vodního stavu, kdy podzemní říčky zatápí výše položené chodby. Spojovací chodba je po většinu roku bez vodního toku.

Život v Amatérské jeskyni

Amatérská jeskyně není obývána obratlovci, žijí v ní pouze drobní bezobratlí živočichové, z nichž největší jsou žížaly na tzv. trusinkových (žížalových) hlínách. Vzácně lze v této jeskyni vidět letícího netopýra, který do jeskyně prolezl přes sutě (nezimují zde). Jeskyně je totiž ze všech stran uzavřena sifony (zatopené úseky chodeb) a závaly, které ji oddělují od sousedních jeskyní.

Drobné ryby pracovníci AOPK ČR pozorovali před pár lety na dně propasti Macocha v Horním i v Dolním jezírku. Šlo o pstruha a další blíže neurčenou rybu. Otázkou je, odkud se ryby do Amatérské jeskyně dostaly. Jako zdroj se nabízí rybník u Holštejna na říčce Bílá voda a ryby by se do jeskyně dostaly přes ponor Bílé vody v Nové Rasovně. Druhou možností je rybník na potoku Luha nad Sloupem a cesta přes ponor Staré skály. Případně by mohlo jít ještě o přístup od řeky Svitavy proti proudu Punkvy, ale tam stojí v cestě přehrada na Jakubově jezeře a přehrada na přístavišti lodí Punkevních jeskyní (a pomineme přes stavidlo zcela neprostupnou odvodňovací štolu Punkevních jeskyní). I když vyloučit nemůžeme ani zatím neznámé vodní cesty.

Nelehké podmínky

Životní podmínky jsou však v celém systému Amatérské jeskyně pro ryby velmi omezené a s velkou pravděpodobností se nedostanou ven a zahynou. Jediná ryba v Evropě, která se adaptovala na jeskyně a trvale v nich žije, je druh mřenky objevený v jeskyni jižního Německa v roce 2015.

Přítomnost ryb v jeskynním systému Amatérské jeskyně (tj. jeskyně Amatérská plus sousedící jeskyně) je opravdu výjimečná pro jeho uzavřenost a rozlehlost. Naopak celkem běžná je v jeskynním systému Rudické propadání – Býčí skála, kam se ryby dostanou přes ponor Rudické propadání z Jedovnických rybníků nebo proti proudu Jedovnického potoka z Křtinského potoka. Pracovníci AOPK ČR právě v části Rudické propadání před několika lety úhoře potkali. Po vypouštění rybníka Olšovec při výlovu lze v jeskyni potkat i štiku nebo kapra, kteří ale bývají potlučení cestou přes propasti ponoru a hynou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…