Agentura ochrany přírody a krajiny: Mimořádný výskyt kormoránů malých na Střední nádrži Vodního díla Nové Mlýny

17.12.2021 18:47 | Tisková zpráva

V létě letošního roku se u nás objevili v nevídaných počtech kormoráni malí.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Mimořádný výskyt kormoránů malých na Střední nádrži Vodního díla Nové Mlýny
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Tento druh, skoro o polovinu menší než náš kormorán velký (tedy pták zhruba velikosti lysky), s malým zobáčkem, zbarvený trochu do hnědo-bronzova, ve svatebním šatu s tmavozeleným leskem, u nás nehnízdí. 

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17526 lidí
Nejbližší hnízdiště se nacházejí na Neziderském jezeře v Rakousku a na více místech Maďarska. Do roku 1990 byl u nás zastižen pouze třikrát, od roku 2009 počet záznamů vzrůstá v souvislosti s tím, že jeho hnízdní populace se ve velké části evropského areálu zvyšuje (nejvíce jich hnízdí v deltě Dunaje).

Při letošním záletu se kormoráni objevili v jižních, středních a severních Čechách i na střední Moravě; zdaleka největší počet se jich však stále zdržuje na jižní Moravě, a to především na Střední nádrži vodního díla Nové Mlýny, tedy ve stejnojmenné ptačí oblasti a současně v přírodní rezervaci Věstonická nádrž. Jestliže celkový počet jedinců, kteří se po Česku pohybovali, dosáhl asi 200, na Věstonické nádrži se jich v těchto dnech stále drží kolem stovky.

Zatímco přes den loví potravu na řece Dyji i na vlastní nádrži, za místo společného nocování si zvolili smíšenou kolonii kormoránů a několika druhů volavkovitých ptáků na tzv. Ivaňském ostrově Věstonické nádrže , kam se kolem západu slunce sletují společně s mnohem početnějšími kormorány velkými a také s volavkami bílými. Na rozdíl od kormoránů velkých se ke spánku neukládají na vysokých stromech, ale především v hustých nízkých vrbách v jižní části ostrova. Jejich večerní slet je úchvatným zážitkem pro každého milovníka přírody a lze jej pěkně pozorovat z rozšířeného místa u výpusti z Horní do Střední nádrže na nedávno zbudované cyklostezce.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…