Armáda ČR: Do České republiky zavítal generál Philippe Lavigne, vrchní velitel spojeneckých sil pro transformaci

13.02.2023 22:11 | Tisková zpráva

Na třídenní oficiální návštěvu přijel do České republiky vrchní velitel spojeneckých sil pro transformaci (SACT) generál Philippe Lavigne. V pondělí 13. února hosta na Čestném dvoře Národního památníku v Praze na Vítkově přivítal náčelník Generálního štábu Armády České republiky generálmajor Karel Řehka.

Armáda ČR: Do České republiky zavítal generál Philippe Lavigne, vrchní velitel spojeneckých sil pro transformaci
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Generál Lavigne zavítal také na Ministerstvo obrany ČR, kde se setkal s náměstkem Danielem Blažkovcem. Na Vítkově generálové položili věnec u hrobu neznámého vojína a uctili památku padlých. Poté jednali na Generálním štábu AČR o bezpečnostní situaci v Evropě, vojenské pomoci Ukrajině a výcviku ukrajinských vojáků. Diskutovali také o válčení budoucnosti, modernizaci armády a posilování vojenských schopností.

Během úvodní prezentace byl vrchní velitel spojeneckých sil pro transformaci seznámen s hlavními úkoly Armády ČR, její strukturou, modernizačními projekty a nasazením vojáků v zahraničních misích a operacích.

Generálové diskutovali o konfliktu na Ukrajině a s ním související bezpečnostní situací v Evropě. Analyzovali poznatky a zkušenosti získané z konfliktu na Ukrajině. Shodli se na pokračující vojenské pomoci zemi a důležitost posilování východního křídla Aliance. Z důvodu výcviku ukrajinských ozbrojených sil vznikla asistenční mise na podporu Ukrajiny EUMAM (European Union Military Assistance Mission). Do této aktivity se zapojila také Česká republika. Generál Řehka zdůraznil, že výcvikem ukrajinských vojáků se výrazně zdokonaluje i česká armáda, neboť čerpá zkušeností ze skutečného válečného konfliktu s Ruskem.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21908 lidí

Generál Lavigne ocenil roli, kterou Česko v NATO hraje. Válka na Ukrajině podle něj narušila strategickou situaci a vytvořila novou realitu, kterou je třeba dobře pochopit. Ukázala například návrat operací vysoké intenzity i důležitost obranného průmyslu a výdajů na obranu.

Debatovali o tom, jak nové technologie, umělá inteligence, robotizace a digitalizaci mohou ovlivnit válčení budoucnosti.

Na ministerstvu obrany přijal vrchního velitele aliančních sil pro transformaci (SACT) gen. Phillipa Lavigne náměstek Daniel Blažkovec.

Oba představitelé spolu diskutovali klíčové otázky pro další směřování Aliance. „Zejména jsme se soustředili na zkušenosti z ruské agrese vůči Ukrajině a jejich dopady na alianční obranu a odstrašení v řadě oblastí, včetně výcviku a cvičení,“ potvrdil Blažkovec. SACT v neposlední řadě rovněž ocenil úspěchy předsednictví ČR v Radě EU v loňském roce, především pak její důraz na rozvoj spolupráce mezi NATO a EU.

  • Alianční velení pro transformaci (Allied Command Transformation, ACT) je jedním ze dvou strategických velitelství v čele vojenské velitelské struktury NATO, přičemž tím druhým je Aliančním velení pro operace (Allied Command Operations, ACO). Rozhodnutí zřídit ACT, působící v Norfolku ve Virginii ve Spojených státech amerických, padlo na summitu NATO v Praze v roce 2002. ACT odpovídá za vzdělávání, výcvik a cvičení, vývoj a posuzování koncepcí a prosazování interoperability.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spiknutí je teď nejprodávanější knihou v Česku! Autoři pracují na druhém - rozšířeném vydání

14:52 Spiknutí je teď nejprodávanější knihou v Česku! Autoři pracují na druhém - rozšířeném vydání

Kniha "Spiknutí - Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR" od autorské dvojice Luboš Procházka a Rad…