Armáda ČR: Vojáci čtyř států poměřili na Slovensku síly při běžeckých závodech

03.02.2023 20:29 | Tisková zpráva

Teploty pod bodem mrazu i zledovatělá trať. Nejen s tím se museli poprat účastníci 1. kola Běžecké ligy, které se tentokrát netradičně uskutečnilo v slovenské Lešti. Svoji fyzičku zde prověřilo na 40 vojáků mnohonárodního úkolového uskupení Slovensko.

Armáda ČR: Vojáci čtyř států poměřili na Slovensku síly při běžeckých závodech
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Běžecký závod se konal v sobotu 28. ledna dopoledne, kdy se teploty pohybovaly lehce pod nulou. „Měli jsme připravenou jinou trať, v terénu, ale kvůli počasí a bezpečnosti jsme zvolili trasu ve výcvikovém prostoru po asfaltu. Délka zůstala stejná, tedy 9 kilometrů,“ přiblížil podmínky závodu před zahájením, tělocvikář bojového uskupení nadrotmistr P. A.

Na startovní čáru se postavilo celkem 38 běžců. V největším počtu se tady sešli Češi se Slovinci. Své národní zastoupení měli ale i Němci a Američané. „Začali jsme opravdu velmi rychle a pak jsme chytili tempo. Já jsem byl nejrychlejší na posledním výstupu, takže jsem ostatním utekl a přiběhl první do cíle,“ popsal prvotní pocity po závodech vítěz prvního kola běžecké ligy svobodník L. S. ze slovinské armády, který se mohl pochlubit tempem 4:06 min/km.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí

Náročnost sportovního klání potvrdil i německý major M. S., který byl nejrychlejší ve své kategorii mužů nad 35 let. „ Byl to moc pěkný závod, dobře zorganizovaný a hodně náročný. Ostatní závodníci byli velmi rychlí a já jsem už starší muž. Musím ale reprezentovat Německo, tak to byla pro mě velká výzva.“

Nejvíce dala běžcům zabrat namrzlá vozovka. „Vyběhla jsem mezi prvními a hned na začátku mi to podkluzovalo. Když jsem pak běžela zase zpátky, musela jsem brzdit, abych nespadla,“ okomentovala zhoršené podmínky při běhu kvůli nízkým teplotám nejrychlejší žena ve své kategorii poručice P. P. z českého praporu. „Kvůli tomu, že jsme limitovaní časem, máme na to pouze půl roku, a chceme stihnout celkem pět kol Běžecké ligy, zimním podmínkám se v této rotaci nevyhneme. Ale běžci to berou spíš jako výzvu než komplikaci. Přeci jenom jsme vojáci a musíme něco vydržet,“ doplnil tělocvikář P. A.

Zbývající čtyři kola budou mít na starosti další státy. Kromě organizace si budou moci určit i vlastní běžeckou trasu. „Z mého pohledu je skvělé vidět, že vojáci mají společně nejen náročný výcvik, ale že se i jako kolektiv tmelí mimo vojenskou přípravu. Viděli jsme, že dobíhali Němci vedle Slovinců, Čechů a Američanů ruku v ruce. Jsem rád, že vojáci našeho mezinárodního bojového uskupení dokážou výborně spolupracovat a podporovat se ve všech oblastech,“ kvitoval přínos podobných volnočasových aktivit velitel mnohonárodního úkolového uskupení plukovník Karel Navrátil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…