Armáda ČR: Předsedkyně lotyšského parlamentu ocenila přítomnost pontonové jednotky ve své zemi

02.04.2022 17:59 | Tisková zpráva

Předsedkyně lotyšského parlamentu Inara Murniece a velvyslankyně Lotyšské republiky Gunta Pastore navštívily společně s delegací vodní cvičiště 15. ženijního pluku v Litoměřicích. Seznámily se s výcvikem 9. úkolového uskupení eFP (enhanced Forward Presence), které se v červenci chystá vystřídat své kolegy na základně Adazi v Lotyšsku.

Armáda ČR: Předsedkyně lotyšského parlamentu ocenila přítomnost pontonové jednotky ve své zemi
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Hosté se nejprve seznámili s hlavními úkoly 15. ženijního pluku a poté i s konkrétními, které pontonová četa plní přímo v zahraniční operaci. „Do Lotyšska jsme minulý rok přivezli techniku, která v úkolovém uskupení byla použita vůbec poprvé. I proto se s ní prakticky seznamovaly všechny ostatní jednotky,“ upřesnil zapojení pontonů do výcviku na základně Adazi velitel 7. úkolového uskupení kapitán Josef Kurfiřt.

Předsedkyně parlamentu Inara Murniece především ocenila jednoduchost a efektivitu ženijní techniky. Překvapila jí rychlost, za kterou jsou vojáci schopni postavit přívozové soulodí. „Pokud je jednotka dobře secvičená, neměla by mít problém všechno zvládnout do 30 minut. Doufám, že na konci naší přípravy před odjezdem do Lotyšska ten čas ještě o něco zkrátíme,“ konstatoval velitel 9. úkolového uskupení kapitán Jan Rejmont.

Ženisté pro návštěvu připravili i netradiční zážitek - plavbu na přívozovém soulodí po řece Labi. „Jsem opravdu nadšená, že je česká pontonová jednotka součástí úkolového uskupení v naší zemi. Zvláště v současné době, kdy je potřeba posilovat obranu státu a být na všechno připraven,“ řekla na závěr návštěvy předsedkyně parlamentu.

Lotyšská delegace se přijela podívat na vodní cvičiště v Litoměřicích v rámci nabitého programu třídenní návštěvy České republiky. Podtextem celé akce je výročí 100. let od uznání Lotyšska ze strany tehdejšího Československa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

16:05 Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

Pražská strojírna bude v letošním roce opět dodávat své výrobky do Berlína. Předmětem zakázky je šes…