Armáda ČR: Na certifikačním cvičení Crystal Arrow v Lotyšsku se vyznamenali naši pontonisté

23.03.2022 18:47 | Tisková zpráva

Každá jednotka, která je nově nasazena v misi alianční předsunuté přítomnosti (eFP – enhanced Forward Presence) je tímto cvičením prověřena a ani naši pontonisté nebyli výjimkou. Během náročného cvičení se často dostali do situací, kdy využili své schopnosti a ženijní dovednosti nabyté během přípravy ještě v Čechách.

Armáda ČR: Na certifikačním cvičení Crystal Arrow v Lotyšsku se vyznamenali naši pontonisté
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Čeští vojáci úkolového uskupení v Lotyšsku jsou z velké části ženisté 152. ženijního praporu z 15. ženijního pluku v Bechyni. Pontonová četa v Lotyšku působí ve spolupráci a pod velením španělské roty Espada, kde funguje jako jednotka ženijní podpory.

Zátarasy od našich ženistů

Certifikační cvičení Crystal Arrow, které trvá dva týdny, efektivně sjednotí a stmelí všechny jednotky nově nasazené v bojovém uskupení a zároveň ověří schopnost spolupracovat a plnit úkoly.

Během nepřetržitého cvičení proběhlo několik bojových situací. Při jedné z nich museli naši ženisté prokázat schopnost vytvářet žiletkové zátarasy v co nejkratším čase a také příkopy pomocí ženijní techniky pod taktickým námětem.

Uskupení v prověrce uspělo

V průběhu celých dvou týdnů byli naši ženisté neustále prověřováni ze své připravenosti a na konci cvičení obdrželi velmi kladné hodnocení od tzv. pozorovatelů (specialisté aliančních sil). „8. úkolové uskupení AČR je připraveno plnit úkoly aliančních sil,“ zaznělo z úst velitele španělské roty při nástupu všech zúčastněných. Během něj byli také naši dva ženisté rotný K.K. a rotný P.N. oceněni za nejlépe odvedenou práci během stavění zátarasů, a to v rekordním čase.

Naši ženisté zde potvrdili, že jsou připraveni plnit odborné úkoly a být plnohodnotným členem bojového uskupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…