Armáda ČR: V Žatci si připomněli pětici vojáků, kteří v Afghánistánu zahynuli po útoku atentátníka

18.07.2017 21:08

Nezapomínáme na Tebe, Davide! Tak znělo motto dvoudenního víceboje pěchoty, který pod názvem Memoriál Davida Beneše připravili příslušníci 41. mechanizovaného praporu v Žatci pro vojáky z celé české armády. Nevšední závod připomněl pětici hrdinů, kteří se v roce 2014 stali oběťmi útoku sebevražedného atentátníka v afghánské provincii Parwan na českou patrolu. Jeden z vojáků zemřel na následky zranění po převozu do Čech.

Armáda ČR: V Žatci si připomněli pětici vojáků, kteří v Afghánistánu zahynuli po útoku atentátníka
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Uctít památku kamaráda a jeho spolubojovníků se rozhodlo více než šedesát soutěžících. Ti se ve čtyřčlenných hlídkách postupně vydávali na trať. Nelehký víceboj pěchoty byl velmi náročný na psychickou i fyzickou zátěž, v níž dominovaly především zrychlené přesuny. Vyžadovala se samozřejmě také střelecká dovednost.

„Memoriál se konal už minulý rok a letošní ročník se v zásadě, pokud se týče obsahu, od toho prvního příliš neliší. Pouze jsme otočili pořadí a začali střeleckými disciplínami na střelnici Vršovice u Loun. Druhý den se v Žatci nesl ve znamení zápolení jednotlivých částí vševojskové přípravy,“ uvedl hlavní organizátor soutěže vrchní praporčík František Němec k nevšednímu klání, které se konalo na počest všech válečných veteránů.

Specialitou soutěže byla tzv. zábavná překážková dráha. Úsměv na rtech se ale objevil spíše u přihlížejících a skandujících diváků než u vojáků. Soutěžícím při plnění disciplín jako například žabičky, angličáci či krab, do smíchu moc nebylo. Navíc po celou dobu soutěže měli na zádech velký batoh. Ten mohhli odložit je výjimečně.

Vojáci se museli pěšky přesunout z Vršovic do Žatce

Duší memoriálu byl velitel praporu podplukovník Jiří Líbal. Ten mimo jiné upozornil na to, že soutěžící museli zvládnout nejen střelby na různých stanovištích, ale také noční třicetikilometrový přesun z Vršovic do Žatce. S velkou polní, tedy dvacetikilogramovou zátěží, plnou balistikou a zbraněmi, se tam museli přesunout v časovém limitu šest hodin. Příslušníkům 1. roty pořádajícího útvaru se to povedlo v rekordu. Celou trasu zvládli ujít za čtyři hodiny a třicet minut.

„To byl v podstatě prubířský kámen soutěže, protože ze šestnácti čtyřčlenných družstev postoupilo do dnešního klání už jen dvanáct. Vojáci v této části memoriálu plní vlastně základní vojenské dovednosti, které se učili už v základním výcviku. Tady jim je ale trošku zpestřujeme a ztěžujeme,“ přiznal podplukovník Jiří Líbal.

Jeho slova dokreslila například nevšední zkouška z protichemické přípravy, kdy si vojáci museli obléknout protichemické prostředky vleže, v nahrané bojové situaci, pod palbou nepřítele. Zcela nevšední bylo i vázání uzlů se zaslepenými brýlemi. S velitelem jsme se shodli, že pro soutěžící je memoriál také příležitostí zdokonalit se v taktické přípravě a v tom, co sice už znají, ale na druhou stranu při této příležitosti mohou zjistit, že výcvik lze vést i jinak, než je obvyklé.

Hraničtí první místo neobhájili

Loňské vítězství letos v Žatci obhajovali vojáci ze 7. mechanizované brigády z Hranic. Třebaže jejich absolutně nejlepší čas při zdravotnické přípravě, a to i přes penalizaci za to, že transportovali raněného na nosítkách hlavou napřed, nakonec letos nestačil k celkovému vítězství. To vybojovali po heroickém výkonu právě finišmani z 1. roty žateckého praporu. Jen o tři body uniklo vítězství zástupcům 2. žatecké roty a na bronzovém místě skončili právě reprezentanti hranické 7. mechanizované brigády.

Vítězi ale byli vlastně všichni, kteří soutěž dokončili, byť mnohdy s vypětím všech sil. Tedy i vojáci z jihočeského Jindřichova Hradce, kteří jsou na vojně jen dva měsíce a zkušenosti stále ještě sbírají.

  • Rotmistr David Beneš byl příslušníkem AČR od 4. ledna 2006, kdy byl po absolvování kurzu střelců z bojových vozidel mechanizovaných a protitankových odborností služebně zařazen na pozici střelce, poté velitele družstva a zástupce velitele čety u 41. mechanizovaného praporu v Žatci. Rotmistr David Beneš, kterému kamarádi neřekli jinak než Beny, byl třikrát nasazen v operaci ISAF na území Afghánistánu.
  • Osudného 8. července 2014 na následky útoku sebevražedného atentátníka zemřeli desátník Libor Ligač, četař Ivo Klusák, desátník Jan Šenkýř a rotmistr David Beneš. Pátou obětí byl rotmistr Jaroslav Lieskovan, který zemřel po převozu do České republiky.
  • V historii české armády šlo o nejtragičtější událost v dosavadních zahraničních misích.
  • Počet mrtvých českých vojáků v Afghánistánu po tomto atentátu vzrostl na devět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…