Arnika: Výsledky biomonitoringu v Arménii odhalily zdravotní zátěž obyvatel severní části provincie Lori

13.12.2020 21:37

Arnika spolu s partnerskými nevládními organizacemi Centrum pro aktivizaci a podporu obyvatel (CCMS) a informační organizací EcoLur provedly další průzkum zdravotní zátěže obyvatel komunit, tentokrát v okolí funkčního odkaliště Nahatak ve sdružené komunitě Akhtala v provincii Lori.

Arnika: Výsledky biomonitoringu v Arménii odhalily zdravotní zátěž obyvatel severní části provincie Lori
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Výsledky potvrdily v zájmové lokalitě vyšší zátěž oproti referenční, těžbou nezatížené komunitě Achajur v marzu Tavuš. Zjištění letošního biomonitoringu budou představena prostřednictvím online konference “Za čistý rozvoj regionu Tumanyan”, která proběhne 15. prosince 2020 od 12:00.

Tento biomonitoring je pokračováním předchozích studií, které prokázaly vysoký obsah těžkých kovů a toxických sloučenin v severní průmyslové těžařské oblasti v marzu Lori, a to ve vodě, půdě, sedimentech, zemědělských produktech, a také vyšší úrovně karcinogenních a nekarcinogenních rizik těžkých kovů pro lidské zdraví. Nový výzkum se zaměřil na biomonitoring znečišťujících látek v organismu a na stanovení míry zátěže těžkých kovů v tělech různých věkových a genderových skupin místních obyvatel. Odebrané vzorky byly analyzovány v akreditované laboratoři Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem za finanční podpory Programu transformační spolupráce Transition Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

Výsledky biomonitoringu prokázaly významný rozdíl koncentrací arsenu, mědi a kadmia mezi referenční a zájmovou oblasti, přičemž byla potvrzena zvýšená míra rizika pro dětskou populaci. „Výsledky provedených analýz vzorků moči odebraných v lokalitě Čočkan, Mets Ayrum a Poker Ayrum potvrzují možnost zvýšeného vystavení arsenu u místních obyvatel ve srovnání s kontrolní lokalitou v provincii Tavuš. Průměrná hodnota arsenu v moči totiž byla o více než 20 % vyšší než v kontrolní skupině. Zajímavé je i zjištění, že u dětí do 7 let věku jsme našli hladiny arsenu podstatně vyšší než u dospělých,“ vysvětluje autor studie, MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant pro hodnocení zdravotních rizik z Centra pro životní prostředí a zdraví.

Vliv současné ekologické situace na místní komunity rovněž potvrzují i výsledky provedeného sociologického průzkumu. Dle jejich názorů místní samospráva nepodniká nutné kroky a dostatečně nepodporuje zlepšení stavu životního prostředí v regionu. Nízkou kvalitu prostředí rovněž spojuje s obtížemi v zemědělství a výskytem onemocnění. Tuto situaci komentuje Oleg Dulgaryan, ředitel CCMS: „Je důležité si uvědomit, že místní obyvatelstvo si je dobře vědomo hrozeb a skutečností spojených s dopadem znečištění životního prostředí na jejich zdraví a ekonomický blahobyt a vyžaduje od státu seriózní posouzení, s ohledem na kompenzace za již způsobené újmy a dekontaminaci životního prostředí, které obývají. V současné době však neexistují žádné mechanismy hodnocení a nápravy.“

Odkaz na ZOOM konferenci “Za čistý rozvoj regionu Tumanyan” je k nalezení v profilu a na webové stránce CCMS ZDE. Konference se zúčastní místní aktivisté, zástupci veřejnosti, odpovědné státní orgány a místní správy a bude představen také videoklip „Děti Akhtaly ve znamení arsenu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…